De ce n-a fost niciodata CTP un lider al jurnalistilor

Desi a îndeplinit vreme de patru ani, până la demisia din noiembrie 2006, funcţia de preşedinte al Clubului Român de Presă, Cristian (Tudor) Popescu nu a fost, şi nu avea cum să fie, un lider al breslei.  În primul rând pentru că, la cum arată azi presa română, jurnaliştii nu formează o breaslă: nu văd ce poate avea în comun un ziarist de la o publicaţie quality cu unul de la un tabloid, mai ales dacă ne gândim la ce adâncimi ale mizeriei morale reuşesc să se scufunde tabloidele româneşti.

 În al doilea rând, din cauză că, sub conducerea lui CTP, CRP-ul a încetat cu desăvârşire să mai aibă vreo componentă de reprezentare proesională, transformându-se mai degrabă într-o organizaţie patronală. Nu interesează pe nimeni că bietul CRP mai emite din când în când comunicate legate de probleme de etică profesională,  pentru că acestea nu au nici un fel de autoritate şi nu-i pot afecta pe cei vizaţi decât cel mult în planul imaginii.

 În fine, CTP n-a fost niciodată un lider al jurnaliştilor pentru simplul motiv că, după cum au demonstrat-o recentele evenimente, îl doare la bască de oricine, în afară, desigur, de persoana sa. A fi lider nu înseamnă doar să ai talent (pe care nici cei mai înversunaţi detractori nu i-l pot nega), nici doar să te afli într-o poziţie de conducere, din care să dai ordine. Calitatea de lider presupune de asemenea să ai grijă de subordonaţii tăi, să-ţi pese de ei, la o adică chiar să te lupţi pentru ei. Pentru ca, pe urma, să ai ascendentul moral în baza căruia să le ceri săţi execute fără crâcnire ordinele.

 La nivelul mai larg al unei categorii socio-profesionale, a fi lider nu înseamnă să apari la tembelizor şi să-ţi dai cu presupusul pe diverse probleme, în legătură cu care ai sau n-ai habar.  Înseamnă să-ţi pese ce se întâmplă cu oamenii în numele cărora prezinzi că vorbeşti, înseamnă, de pildă,să te trezeşti instantaneu din picoteală când un patron care a cărat acasă dividende de milioane de euro anunţă reduceri salariale, chiar dacă nu e vorba de salariul tău. Ori, din păcate, acest test este picat de CTP cu o graţie inegalabilă…

Reclame

2 Responses to De ce n-a fost niciodata CTP un lider al jurnalistilor

  1. bogdant spune:

    mda, ai dreptate……si nici un ziar nu face exceptie, nici macar gandul 😀

  2. optimvs spune:

    Din pacate si tu ai dreptate… Il doare la bascheti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: