Alea şase-s norocoase…pentru bugetul de stat

În România loterie = hoţie. Dacă mai exista vreun fraier care credea că extragerile se fac pe bune, probabil că în seara asta s-a dumirit şi respectivul cum stau lucrurile.

 

Din cauză că oamenii au jucat în draci, ca să nu dea premiul, şi să-i facă pe români să joace sume colosale şi săptămânile următoare, Loteria a fost nevoită să scoată din pălărie, pardon, calculator, o combinaţie de râsul lumii: 18, 42, 43, 44, 46,47. În condiţiile în care jucatorul amator, de una-două variante, joacă în mod tradiţional date de naştere, care se termină la 31, e lesne de imaginat că până şi trei numere de la 40 în sus scot automat din calcul 90% din variantele jucate. Cum însă, de data asta, din cauza valorii mari a potului, s-au jucat şi scheme complexe, numărut total de variante jucate fiind mult mai mare decât de obicei, ca să se ajungă la report a fost nevoie de şase numere scoase practic cu mâna.

 Înainte să vă repeziţi şi să spuneţi că fac teoria conspiraţiei, să vă spun cum cred eu că stau de fapt lucrurile:

 La închiderea ghişeelor, calculatorul centralizează variantele jucate, şi oferă lista cu variantele care n-au fost jucate. Băieţii de la loterie aleg una, pe care o dau ca ieşită la extragere. Cum extragerea nu se dă în direct la televizor, nimic mai simplu decât să faci un montaj din filmuleţe separate cu ieşirea fiecărui număr (baza de date, ca să-i zic aşa, o faci în câteva ore, tot tragi până iese fiecare număr din cele 49, după care tai cele 49 de secvenţe şi ai din ce să „lipeşti” orice combinaţie.)

Nu există nici o dovadă solidă că aşa stau lucrurile, în afara bunului simţ. Teoria evenimentelor independente zice că la o extragere făcută corect ai tot atâtea şanse să-ţi iasă 123456 cât orice altă combinaţie. Problema e că, tot probabilistic vorbind, e cam greu să iasă de ani buni tot numai combinaţii pe care nu le joacă lumea. 😉

În concluzie, cine vrea să plătească impozi pe prostie n-are decât. Facem însă pariu că după ce va intra la noi pe piaţă Loteria Europeană, o să se câştige mult mai des şi la 6 din 49?

P.S. Aştept cu interes sa mă dea Loteria în judecată pentru că mi-am expus opinia în jurnalul personal. 😉  Pentru cine nu ştie, aşa a reuşit LN să oprească valul de articole despre 6 din 49 de la începutul lui 2006: ameninţări cu tribunalul şi chiar un proces.

Anunțuri

15 Responses to Alea şase-s norocoase…pentru bugetul de stat

 1. Alea şase-s norocoase…pentru bugetul de stat « Adrian Niculae, jurnalist-terminator

  in Romania loterie = escrocherie

 2. topica.ro spune:

  Alea şase-s norocoase…pentru bugetul de stat « Adrian Niculae, jurnalist-terminator

  in Romania loterie = escrocherie

 3. proclet spune:

  Dar oamenii vor continua sa joace, visul unei imbogatiri rapide ii transforma in robotei. 🙂

 4. g_force spune:

  Eu m-am gindit ca sint ticalosi inca din 1996, cred, cind la o tragere speciala a REvelionului ( s-au dat atunci Mercedes-uri) unul dintre cistigatorii categoriei I a cistigat pe o varianta simpla, care are probabilitatea aprox 1/13.000.000. Ulterior, dupa aparitia Teleeurobingo -ului ( unde au facut cariera papagalii aia doi, Tociu si Palade), banuiala mi s-a transformat in certitudine. Nu sint sigur ca dirijeaza spre cineva anume premiile, dar ca le dau cind vor ei, asta este vizibil de pe Luna. Daca nu ma insel, s-a mai cistigat cel putin inca o data potul cel mare tot cu o varianta simpla. Cit priveste modul de operare, prima parte, descrisa de tine se potriveste. Adica, seara inainte cu o ora de extragere, se cunosc variantele ce NU s-au jucat. De aici incepe teoria mea! 🙂 Probabil ca au doua seturi de 49 de bile. Un set cu diametru normal si un set cu diametru mai mare. Sa zicem , mai mari cu o zecime de mm si mai grele cu o zecime de gram. In urna sint bilele cu dimensiunile „marite” iar printre ele sint amestecate cele 6 bile normale, care impreuna vor forma combinatie ce nu s-a jucat.

 5. optimvs spune:

  g_force, teoria ta e viabila…in teorie. Practic, existenta unui al doilea set de bile ar insemna existenta unor probe materiale. In varianta mea, nu exista nici o dovada, eextragerea nici macar nu are loc, doar se face un montaj. Iar daca vor,de maine pot incepe sa traga pe bune, fara a lasa nici o dovada in urma. Trebuie doar sa stearga niste clipuri dintr-un calculator.

 6. DB9 spune:

  cred ca fostul director Cristea ar avea mult mai multe de spus in legatura cu loteria si ce grupuri de interese l=au sustinut timp de 15 ani acolo..

  in alta ordine de idei, un link cu o discutie tot pe tema aceasta dar si despre probabilitatea de aparitie a unor numere consecutive, ce mie mi se pare ceva de ordinul sutelor de milioane de extrageri la una | 42,43,44,46,47| adica de sute de milioane de saptamani, sau ani. nu rezista omenirea pana atunci ca sa fie adevarata teoria lui Fermat.

  http://forum.computergames.ro/7-generalitati/59567-jocuri-de-noroc/page-8.html

 7. optimvs spune:

  Teoria expusa acolo este fundamental gresita, toate combinatiile au aceleasi sanse sa iasa. Suspiciunile apar pentru ca luni in sir ies combinatii de pe anumite plaje de numere.

 8. fazedure spune:

  Citat din evz.ro:

  Liliana Ghervasuc (, sefa Loteriei.) spune ca numerele extrase ieri nu sunt surprinzatoare si doar numarul 18 a stricat ploile jucatorilor. „Se joaca tot mai mult „in linie”. Jucatorii merg pe insiruiri de genul 1, 2, 3 etc. sau 42, 43, 44 sau joaca linii pe verticala”, mai spune Ghervasuc.

  Intrebare: De ce cauta loteria sa afle cam ce combinatii joaca lumea?!?

 9. DB9 spune:

  Optimvs, daca privim doar extragerile individuale, saptamanale, cum ar vrea doamna sefa a loteriei doar pe linii si coloane, sigur ca ai dreptate. in loc de cifre putem sa punem si litere, cuvinte sau orice alt obiect fara nici o legatura aparenta intre. distributia este egala daca le luam asa.

  daca privim insa in subsiruri de numere extrase, in ordinea lor de aparitie de la inceputurile jocului si pana acum, distributia ar fi una normala, si ar trebui sa se diferentieze in functie de subsirurile alese, din 2 in 2, din 3 in 3, luate cate 2, luate cate 4 sau 9, evident ca numar ce tinde spre infinit, toate ar trebui sa pastreze aceeasi probabilitate una fata de cealalta pentru acelasi tip de subsir insa toate ar trebui sa se incadrese pe o curba gauss cand e vorba de marimea subsirurilor comparate.

  adica la mijloc sa fie cele luate cate 2 si spre extreme |cu un numar mult mai mic de variante in totalul combinatiilor de subsiruri posibile| sa fie cele luate consecutiv, in ordine crescatoare intr=o parte si in ordine descrescatoare in partea cealalta.

  luate separat, ca extrageri individuale, poti spune ca sansa de aparitie a unei combinatii 1,2,3,4,5,6 e la fel de mare ca orice alta combinatie aiurea.

  sansa ca aceasta combinatie |1=6 consecutiv| sa fie extrasa in 1O extrageri consecutive |timp de 3 luni| e de miliarde de ori mai mica insa.

  de aceea lumea considera anormal ca sa existe 1 an la rand aceleasi numere extrase in fiecare saptamana. sau chiar considera ca e anormal ca sa existe numere consecutive, cum a fost cazul duminica.

  daca privesti insa in contextul extragerilor anterioare si aplici subsirurile de care spuneam si pe ceea ce s=a extras in anii trecuti, strict matematic, nu poti sa nu observi o corelatie intre ciudateniile de genul celei care a fost duminica si suma mare pusa in joc. cel putin din punctul asta de vedere loteria noastra nu respecta teoria statistica verificata in alte tari decat foarte rar

  in US de exemplu, la un pot ce e mai mare si cand evident exista un numar mult mai mare de jucatori respectiv bilete puse in joc, statistic exista mult mai multe sanse ca sa existe mai multi castigatori pentru premiul cel mare. ceea ce iarasi in viata reala se dovedeste a fi adevarat. loteria spaniei verifica acest lucru, loteria chinei la fel.

  loteria noastra insa incearca sa ne explice ca extragerile ei nu au nici o legatura cu cele anterioare.

  dupa logica asta ma intreb de ce nu baga aceleasi numere de fiecare data. si consecutiv. ca doar „matematic” e demonstrat ca au aceeasi sansa.

  ..
  daca nu am fost suficient de clar va rog sa ma scuzati, cele 2OO de jack si gheata isi spun cuvantul.

  Cheers!

 10. DB9 spune:

  erata..

  „adica la mijloc sa fie cele luate cate 2 si spre extreme |cu un numar mult mai mic de variante in totalul combinatiilor de subsiruri posibile| sa fie cele luate cate 6.

  in ordine crescatoare intr=o parte si in ordine descrescatoare in partea cealalta, ca dovada, consecutivele 1,2,3,4,5,6 dar si 6,5,4,3,2,1 neaparand niciodata in viata reala dar nici in milioanele de extrageri simultate pe calculator tocmai pentru ca sansa lor de aparitie este extrem de mica.

 11. bogdant spune:

  si eu sunt sunt ofticat pe aia de la loterie, ca nu am castigat 😦
  dar ce nu am inteles din explicatia ta optime este: ce se intampla cu aia care cica asista la extragere , mai ales caralii? cum ii „montezi” si pe ei ?

 12. optimvs spune:

  O fi greu ;). E vorba de cativa oameni.

 13. sardonic spune:

  e incredibil cum mai joaca cineva la loterie. am vazut cozi de oameni care asteptau sa dea bani, nu sa ia. incredibil de trist… batranei cu pensie 300, sperand sa castige brusc 6 milioane de euro sau asa ceva, nedandu-si seama ca, la varsta lor, castigul le-ar fi fost, neindoios, fatal. noroc cu LN care se gandeste la sanatatea populatiei. O mica deceptie este cu siguranta mai santoasa ca o uriasa bucurie…

 14. Craciunescu Marin spune:

  Da! Asa cred si eu ca este… Tocmai pe faptul ca sunt multe variante care reprezinta combinarile celor sase numere luate cate 49 se bazeaza loteria romana. Asta nu o impiedica sa faca aranjamente!!! Loteria romana se mai bazeaza si pe faptul ca jucatorii la loto sunt de obicei oameni care isi rup de la gura in speranta ca vor castiga intr-o tara unde escrocii i-au muncit o viata intreaga fara sa realizeze nimic. Muncind o viata intreaga cinstit nu le ramane decat sa spere ca vor castiga iar inteligenta multor jucatori la loto e cu mult sub medie! Baza loteriei: prostia Romaniei!!!!!!!!!!!!! Ce a facut Basescu???????????????????????????????? De ce pe fondul atator valuri care se fac politicienii nu reactioneaza? Suntem mintiti pe banii nostri chiar si de cei la care ne asteptam mai putin: ziare, posturi de televiziune , etc.Uitati-va la ultimele trageri: numerele din aceeasi decada aproape de fiecare data ies unul dupa altul! Loteria se asigura in acest fel de existenta a doua sau mai multe numere dintr-o decada care nu s-au jucat! Pentru a nu interfera cu numere din alta decada si a se strica astfel aranjamentele se extrag in mod nesimtit consecutiv numerele aceleiasi decade. Asta se poate observa pe foarte multe din extragerile de la loteria romana!

 15. Craciunescu Marin spune:

  Pardon : combinari de 49 luate cate sase. Scuze!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: