Festivalul antiortodox continuă la Caţavencu, în stil Vacanţa Mare

Chiar eram curios să văd dacă ieşirea antiortodoxă din numărul trecut al Academiei a fost un derapaj izolat (de, vară, cald, criză de subiecte), sau băieţii sunt chitiţi s-o ţină ca gaia maţul pe teme de mare actualitate precum colaborarea de acum două decenii cu Securitatea a vreunui popă. Ieri n-am apucat decât să arunc un ochi pe prima pagină, şi era clar că, vorba lui Caragiu, petrecerea continuă.

 

La pagina I Academia de săptămâna asta are două articole, un fotomontaj şi o caricatură, in total patru bucăţi. Jumătate sunt cu popi. După port, ortodocşi. Caricatura, aşa antiortodoxă, măcar are umor, aşa că o las în plata Domnului şi mă apuc să citesc textul intitulat foarte sugestiv „Ne-a luat Dumnezeu minţile! Am făcut ce face popa! Doamne, iartă-ne!” Parcurg teaserul şi până să ajung în pagina 6, unde se continua textul, dau de caricatura din pagina 5. Aţi ghicit deja, tot cu popă securist. Şi nici măcar n-are umor, ca aia de la copertă.

 Deja mi se cam făcuse silă, dar am zis să citesc totuşi textul pe care echipa simţise nevoia să-l scoată la pagina I, lângă o anchetă tare despre nişte poliţişti corupţi de la Constanţa. Sincer, dacă eram în locul lui Căutiş  şi vedeam că lângă flagrantul meu cu poliţai mânjiţi se scoate aşa ceva îmi luam câmpii, dar poate are omul nevasta gravidă şi rate la casă, aşa că n-o să dau cu piatra.  Da, nu exagerez, atât de cretin e textul cu „am făcut ce face popa”. Dacă vă vine greaţa numai când îi vedeţi moaca lui Mihăescu de la Vacanţa Mare, garantat nici reportajul satirico-antireligios din Caţavencu n-o să vă priască la digestie. N-o să mă apuc să-l povestesc aici, ideea de bază e că trei redactori s-au deghizat în popi iar o ziaristă în măicuţă (sau mă rog, aşa credea ea) şi au umblat prin nişte sate cu un buletin de vot pentru postul de patriarh. Pe buletin, trei înalţi ierarhi ai BOR, Băsescu, Becali şi „maica Linda Evanghelista”. Textul e plin de rasfoit Hustler, băut bere, „ce-ar fi să le punem mâna pe fund”, „dacă ţi s-ar oferi 10.000 de euro pe lună, ai prezenta vremea în chiloţi?” şi altele de acelaşi gen. Tot e bine că  măcar n-au băgat-o şi pe aia cu cât de bun e papa Ratzinger şi cât de transparent a fost conclavul care l-a ales. Ciudat însă,  faptul că un cititor mai inteligent decât al altora şi-ar putea simţi inteligenţa insultată de o asemenea mizerie n-a deranjat pe nimeni.

 Ee, doar nu vă imaginaţi că asta a fost tot, vorba aia, nu m-aş fi deranjat nici măcar să scriu pe blog pentru atâta lucru. Vreo trei pagini mai încolo, pac un soi de delaţiune anti-Pimen plus o caricatură de-a lui Mardale, în care dracul îi propune o mână de ajutor unui popă (evident, ortodox) care se roagă să ajungă Patriarh. Caricatura e jenantă, iar delaţiunea, semnată cu mare curaj „Cuviosul Bălăcarie”, e de-a dreptul vomitivă. Cică Pimen n-a vrut să-i omenească la masă pe nişte unii (neamţ plus român) de la SECI, care se plimbau şi ei pe la mânăstiri. Şi de-aici dă-i cu pădurile, cu scutirile de impozite, iese un articol de vreo 2000 de semne. Pentru neiniţiaţi, o simplă ciudăţenie. Pentru cine a mai văzut, cu silă, cum se năpustesc spre bufet aşa-numiţii colivari, pe la conferinţele de presă unde gazda a făcut greşeala să pună ceva mâncare pe o masă, într-un colţ, substratul articolului e cât se poate de clar: „cuviosul Bălăcarie” se atârnase şi el de alaiul celor doi de la SECI şi, în loc de o masă copioasă şi mai ales gratuită pe la vreo mânăstire, a fost nevoit să consume, pe bani, la vreun birt din zonă. Oribil, de neimaginat, MOARTE LUI PIMEN!

Şi aşa, uşor-uşor, ajungem la piesa grea: „Foştii securişti cântă vesel: duşmanii BOR, că ne descurcăm mai bine”. Unde, pe lângă constatarea de bun simţ că biserica a sărit calul când a cerut sancţionarea lui Dinescu pentru deconspirarea lui Plămădeală, nu se putea scăpa ocazia de a da cu noroi în BOR la modul general: „În loc să tacă şi să-şi vadă de penitenţa pe care ar trebui să şi-o impună, mai-marii Bisericii ridică vocea. Cazul lui Plămădeală arată că societatea chiar ar trebui să-şi deconspire cât mai repede ofiţerii, pentru că sigur Biserica mai are şi alte probleme, din cauza altor ierarhi ca Plămădeală: Mameleală şi Matoleală„. Semnează, tot curajos, Bursucul drastic. Băiatul ăla valoros care, în numărut trecut, ne demonstra ce curajoasă a fost Biserica Catolică, şi ce laşă aia Ortodoxă. 

  Vă daţi seama, ăsta nu bănuieşte, ştie sigur că biserica mai are şi alte probleme de genul ăsta. O fi fost subalternul lui Plămădeală, o fi lucrat la arhiva Securităţii, o fi membru CNSAS? Ori, pur şi simplu, e chitit pe dat în BOR, indiferent cum?

 Mărturisesc sincer că n-am mai avut chef să citesc mai departe. Terminam liceul când a apărut primul Caţavencu, şi, cu toate că nu mai cred, ca pe vremea aia, că Iliescu are coarne şi coadă, iar ăia de pe cealaltă parte a abricadei sunt nişte patrioţi dezinteresaţi, tot păstrasem undeva în suflet un colţişor pentru săptămânalul în care, pe vremuri, se făcea mişto, cu destul curaj,  de orgiile „maharjahului Voikahn” şi de mizeriile altor potentaţi ai momentului. Nu de un călugăr bătrân care tocmai a fost dus la groapă.

Reclame

12 Responses to Festivalul antiortodox continuă la Caţavencu, în stil Vacanţa Mare

 1. horia spune:

  da… jenanta Academia Cata. o s-o tina tot asa cat e subiectul de actualitate, pana se alege un patriarh. dup-aia o sa zica si despre cel nou ca e securist etc, dup-aia se intampla ceva si o lasa moarta cu BOR pana la urmatorul scandal. trebuie sa vanda si ei ziarul, le trebuie subiecte de actualitate, trebuie intelesi.

 2. fafnir spune:

  insemnare de 2 lei, partinitoare si facuta la sfert. daca tot esti mare jurnalist (desi gandul e orice numa ziar bun nu) era itneresant sa-i intrebi si pe catavenci ce aprere au, ca nu scriu din codru. au redactie, date de contact, etc. then again, hai sa dam ca rahat incatavencu, sa se certe lumea la mine pe blog si sa am trafic, nu?
  go off the net, ur blocking the tubes!

 3. optimvs spune:

  Colosala chestia asta, sa le cer parerea in legatura cu textele pe care le-au scris si publicat. Buna de tot.

  • scoobydulap spune:

   Festivalul antiortodox începe cu limba româna. O instituție de rit slavon într-o țară de limba romanica se potrivește ca nuca-n perete.

   • optimvs spune:

    Vrei sa spui poate rit bizantin. Si, in caz ca nu stiai, denumirea de „Imperiu bizantin” este moderna. In epoca imperiul se numea in continuare roman.
    Limba n-are nici o treaba in povestea asta, este vorba strict de sferele de influenta ale celor doua biserici, in momentul producerii Marii Schisme.

 4. […] Vântu versus Biserica Ortodoxă Română  Am mai scris, de-a lungul timpului, aici şi aici, despre diversele campanii făţiş antiortodoxe desfăşurate de trustul lui S.O. Vântu. […]

 5. danl46 spune:

  Am descoperit târziu acest articol, dar nu pot să nu remarc că aduce mari deservicii credinței adevărate. Preoții aceia erau reprezentanți ai instituției Bisericii Ortodoxe Române. Turnătoriile le-au săvârșit folosindu-se de informații la care au avut acces tocmai în virtutea calității lor. Oamenii nu se spovedeau unei persoane X oarecare, se spovedeau preotului. Hirotonisirea preoților este un atribut exclusiv al instituției Bisericii, prin urmare și responsabilitatea pentru faptele lor îi revine în integralitate.

 6. optimvs spune:

  Nu poti incrimina o INSTITUTIE pentru faptele comise (in mod secret) de niste persoane care faceau parte din ea. Sau ma rog, un om cinstit nu poate face asta.

  Problema cu Catavencu este ca in textele si caricaturile lor apareau numai popi ortodocsi securisti. Isi inchipuie cineva ca printre popii catolici sau printre reverenzii reformati nu existau turnatori? 😆

 7. danl46 spune:

  Cu tot respectul îți spun: greșești. Nu discutăm despre vreo infracțiune măruntă, săvârșită din culpă de un preot.. Discutăm despre încălcarea sfiitei taine a spovedaniei. Şi asta este o problemă a instituției, pentru că ea l-a învestit cu dreptul de a oficia actele de cult.
  Cea de a doua frază m-a lăsat pur și simplu fără cuvinte: care este relevanța faptului că nu știu care reprezentanți ai unei alte religii au păcătuit la fel? În vreo justiție, cerească sau pământească, constituie o circumstanță atenuantă faptul că mai sunt și alții care au greșit? Cum ți-ar suna: mărite Doamne, am păcătuit furând, dar mă iartă că așa a făcut și Ionescu.
  @optimvs, nu mă interesează absolut deloc ce scrie Cațavencu sau oricine altcineva. Mă interesează însă extrem de mult că cei care conduc instituția Bisericii ortodoxe nu își asumă eșecul și că nu iau măsuri care să mă asigure pe mine, enoriașul, că astfel de păcătoși nu vor mai ajunge să slujească în bisericile noastre. Ce se întâmplă la catolici, reformați, musulmani sau ce or mai fi, e problema respectivelor instituții religioase.

 8. optimvs spune:

  1. Incalcarea sfintei taine a spovedaniei se facea la secret, in relatia dintre popa X sau y si securistul care se ocupa de el. De unde era sa stie Biserica Ortodoxa treaba asta? Crezi ca primea informari de la Securitate? 😆

  2. N-ai inteles argumentul si nici subiectul articolului. Nu e relevant ca preotii altui cult au pacatuit la fel, relevant e faptul ca pe astia de la Catavencu ii intereseaza doar ce-au facut ortodocsii. Acum e clar? Postarea mea era despre Catavencu, nu despre problema popilor turnatori.

  3. Tu ai vreo vaga idee cat de perverse erau metodele Securitatii? Daca un preot avea copilul bagat in puscarie pe motive politice, si i se promitea reducerea sentintei in schimbul turnatoriilor, cam cel fel de om crezi ca ar fi putut rezista unei asemenea propuneri?

 9. danl46 spune:

  1, Dacă îmi depun banii la o bancă și funcționarul ei, în secret, îmi înşeală încrederea, banca este răspunzătoare. Funcționarul e prepusul ei. Şi nu discut despre ce a făcut instituția Bisericii Ortodoxe Române când nu știa de „colaborarea” reprezentanților ei cu securitatea. Problema este ce nu a făcut după ce a aflat.
  2, Şi pe mine mă interesează doar ce a făcut Biserica Ortodoxă Română. Pentru ca sunt român și ortodox. Un articol despre colaborarea pastorilor Martorilor lui Iehova cu securitatea mă lasă absolut rece. Probabil şi pe cei de la Caţavencu.
  3, Da, am idee cat de perverse erau metodele celor de la securitate. Am trecut de mai multe ori prin asta. Proaspăt admis la o secție de elită a unei facultăți de prestigiu mi s-a înscenat o infracțiune politică. Niște scrisori către Europa Liberă. Nu am semnat. Şi nu îl reprezentam pe Dumnezeu pe pământ.

 10. optimvs spune:

  1. Comparatia cu banca este absurda, pentru ca o banca poate verifica in orice moment ce face angajatul X cu banii clientilor. Biserica nu avea nici o modalitate de a verifica ce face popa X cu lucuruile pe care le afla la spovedanie.
  „Dupa ce a aflat” e cam vag. Cumplit de vag. Faptul ca un popa avea angajament de colaborator nu inseamna neaparat ca turna cele aflate la spovedanie. Practic BOR ar fi trebuit sa-si faca propriul tribunal si sa ia la judecat dosar cu dosar, si fila cu fila, chestie care, din cate stiu eu, nu s-a intamplat IN MOD PUBLIC in nici o tara ex comunista.
  Sigur ca, la limita, e clar ca au scapat basma curata si unii care semnasera nu stransi cu usa ci din jigodism, si care turnasera voiosi cele aflate la spovedanie. Intrebare a este in ce masura numarul lor e relevant pentru o institutie de dimensiunile BOR.

  2. Nu vorbim de martorii lui Iehova ci de catolici si protestanti, culte cu destui credinciosi in Romania. Ori ne intereseaza ce-au facut toti popii, ori nu ne intereseaza ce-au facut nici unii. Cand interesul se focalizeaza doar pe ortodocsi, e clar ca la mijloc sunt alte interese. De obicei sectare 😆

  3. N-ai inteles exemplul pe care l-am dat. Nu exista termen de comparatie intre cele doua, pe tine te amenintau sa-ti termine cariera inca dinainte de a incepe, in anii 50 se faceau santaje in probleme de viata si de moarte (la propriu).

  Apropo, cine scria scrisori la Europa Libera la 18 ani? 😆 Ala era un bluf penibil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: