Cofetarul Tudose

 Orice român trecut prin şcoala generală ştie povestea lui Hagi Tudose, omul atât de zgârcit încât nu numai că nu se putea bucura de averea adunată, dar trăia în mizerie ca să facă în continuare economie. Ei bine, în ciuda iahtului parcat în port la Eforie, a hotelurilor şi a limuzinelor, imaginea lui George Copos nu este cea a unui milionar prosper, patron de echipă de fotbal, ci a unui Hagi Tudose al secolelor XX şi XXI. Dacă vi se pare că exagerez,

daţi o fugă pe Giuleşti, să vedeţi halul în care a ajuns stadionul echipei patronate de Tudose cofetarul.

 Sigur, dacă tratezi o echipă de fotbal ca pe o firmă de panificaţie, care trebuie să scoată bani din fiecare prăjitură, poţi considera că e normal să nu bagi un chior în stadion vreme de nu ştiu câţi ani, ca să forţezi mâna Ministerului Transporturilor şi să obţii mult-râvnita concesionare. Copos şi-a atins recent scopul, ministrul Orban concesionându-i stadionul, dar între timp Giuleştiul a ajuns aproape o ruină. La meciul de azi cu Nurnberg, în peluza veche n-au stat decât vreo câteva zeci de spectatori, pentru simplul motiv că şandramaua mai are puţin şi se dărâmă. Tribuna a doua arată absolut jalnic, şi asta de ani buni. Pe scurt, tot stadionul arată exact ca bordeiul lui Hagi Tudose.

 Foamea de bani a lui Copos a contribuit (nu se poate estima în ce măsură) şi la ratarea calificării. Afirmaţia poate părea aberantă pentru cineva care n-a asistat la meci pe stadion, dar, din cauză că peluza veche e impracticabilă, galeria numeroasă, disciplinată şi entuziastă a nemţilor a fost plasată ideal, la tribuna I, în stânga şi în dreapta oficialei. Aşa se face că nemţii şi-au făcut auzită vocea pe stadion pe tot parcursul meciului, neputând fi acoperiţi de galeria Rapidului, plasată la peluza nouă. Iar „vulcanul din Giuleşti”, care ar fi trebuit să fie al doisprezecelea, al treisprezecelea şi chiar al paisprezecelea jucător s-a transformat într-un câmp de bătaie între galerii, ca la un meci pe teren neutru.

 Cui  n-a făcut sport de performanţă i se poate părea uşor ridicolă aducerea în discuţie a unor asemenea detalii. Dacă ai simţit însă vreodată pe pielea ta cum un stadion sau o sală pot duce la victorie o echipă, înţelegi lesne că „realizările” lui Copos de pe stadionul Giuleşti echivalează cu un cuţit înfipt în spatele Rapidului.  La marile cluburi din Europa există departamente întregi care se ocupă de asemenea „detalii”. Oameni care şi-au petrecut toată viaţa pe stadionul echipei lor, care ştiu cu precizie ce colţ are cea mai proastă acustică, aleg locul unde va sta galeria oaspete, în aşa fel încât şi încurajările urlate din pieptul a mii de ultraşi să se audă pe teren ca un mieunat stins.  La noi, nici să fi vrut n-aveai unde să-i bagi în altă parte pe nemţi: peluza veche stă să cadă, la cea nouă stă galeria Rapidului, că alde Copos e zgârcit şi vinde scump biletele la tribuna a doua, iar dacă-i puneai pe nemţi la a doua rămâneai cu tribuna întâi goală: nu-şi permiteau prea mulţi să dea cât cerea Tudose cofetarul. 

Aşa că, pe un stadion care teoretic are  19000 de locuri, au intrat vreo 8000 de români şi peste 1000 de ultraşi nemţi, excelent plasaţi. Felicitări Copos, cred că-ţi freci mâinile numărând câţi euro ai încasat de la galeria lui F.C. Nurnberg.  Poate de banii ăia îţi permiţi să angajezi câteva femei de serviciu, nu de alta, dar nici ploaia nu mai spală pământul care s-a adunat pe scaune la a doua. Şi nu uita să tai coada la pisică, să nu intre prea mult aer rece în casă când se strecoară animalul înăuntru.

Reclame

3 Responses to Cofetarul Tudose

  1. razzzz spune:

    sustin orice actiune de schimbare a liderului de galerie…

  2. optimvs spune:

    E clar ca si la galerie e o problema. Ce m-a secat insa pe mine a fost plasamentul excelent care li s-a oferit nemtilor pe stadionul nostru. Daca erau undeva in mijlocul peluzei vechi abia daca s-ar fi auzit, chiar daca urlau pana isi scuipau bojocii.

  3. gutza spune:

    mereu penibila prestatia patronului Rapidului. tin minte cum le promisese o prima fotbalistilor si pe urma nu le-o dadea, a asteptat vreo luna sa-i expire niste depozite si le-a dat-o cand au inceput baietii sa ameninte. o rusine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: