Ruşinea Turcescu

 Nici nu-mi vine să scriu prea multe despre felul în care a reuşit să se compromită Turcescu: şantajul faţiş la adresa lui Orban (dacă nu vii la emisiune dau înregistrarea)  şi minciuna penibilă că înregistrarea ar conţine ameninţări şi injurii l-au descalificat moral pe realizatorul emisiunii 100%. Pentru unii, poate că plonjonul în ridicol al lui Turcescu o fi părut surprinzător. Eu unul remarcasem însă un incident similar, petrecut

 

imediat după ce Mungiu a câştigat Palme d’Or: Turcescu a pus în scenă o acţiune similară cu cea anti-Orban de zilele trecute, gândită pentru a-l face praf pe Eugen Şerbănescu, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei. Pe parcursul a 80% din emisiune, Realitatea a titrat şocant: „Mungiu dat în judecată de CNC”, in vreme ce in studio se tragea din toate pozitiile in Şerbănescu.

 Stupoare generală: după vreo 40 de minute sună împricinatul, care îi spune lui Turcescu ceva de genul „dai lecţii de jurnalism, dar afişezi pe ecran informaţii false”.  Nici vorbă să-l fi dat CNC în judecată pe Mungiu, evident: după ce regizorul făcuse nişte afirmaţii despre valizele de bani care s-ar da la CNC pentru obţinerea finanţărilor,  Şerbănescu dăduse un comunicat în care anunţa că îşi rezervă dreptul de a-i intenta lui Mungiu un proces de calomnie.

„In partea a doua a interviului, dl Mungiu face declaratii de-a dreptul calomnioase, afirmand ca: „La finantarile de la CNC, e vorba de infractiuni, de interesul producatorilor, de valize cu bani, de ilegalitati si trafic de influenta”. Pentru a castiga concursul, dl Mungiu nu a venit la CNC cu nici o valiza, asa cum nici unul dintre ceilalti castigatori nu a venit nici cu valize, nici cu geamantane. Ca atare, CNC, care nu mai accepta sa fie sacul de box al nimanui, isi rezerva dreptul de a-l intenta in justitie pe dl Mungiu, pentru calomnie. A fi artist nu deroga de la responsabilitatea afirmatiilor fara temei, pentru care nu exista niciun fel de probe. „

În contextul de atunci, cu Mungiu superstar, evident că nimeni n-a dat atenţie ieşirii în decor a lui Turcescu. De fapt, era fix aceeaşi schemă ca şi în cazul Orban: se ia un eveniment neobişnuit, spectaculos şi se foloseşte pe post de măciucă împotriva „ţintei”, care este lichidată prin calomnii fără prea mare legătură cu realitatea. Prea puţini sesizează ticăloşia, pentru că publicul larg este anesteziat de evenimentul folosit ca pretext.  Mai interesa pe cineva că Şerbănescu a fost calomniat live, la oră de maximă audienţă, când Mungiu reuşise o performanţă senzaţională la Cannes?  Tot aşa a sperat Turcescu şi acum, că n-o să mai intereseze pe nimeni dacă Orban l-a înjurat sau nu. Ghinion, ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Reclame

5 Responses to Ruşinea Turcescu

 1. realitatea spune:

  Oare ce merit ai in Realitatea Media din Clubul Român de Presă? 🙂

 2. realitatea spune:

  Oare ce merit ai in retragerea Realitatii Media din Clubul Roman de Presa?

 3. optimvs spune:

  Daca am vreun merit in retragerea lor din CRP inseamna ca asta-i tatal blogurilor romanesti. 😉

  Cert e ca Turcescu citise postarea cu „Gramo se transforma in ciocan politic anti-Orban” si a tinut sa-mi dea replica in emisiune. La fel de cert e ca i-am povestit lui CTP despre cea mai evidenta anomalie din „schema Gramo”: postarea accidentului pe blogul unde scrie angajata Cotidianului duminica si „atacarea” subiectului in ziar abia marti. Pe urma Turcescu a facut exact acelasi lucru ca si Orban: s-a impuscat singur in picior, mintind o tara intreaga despre amenintarile si injuraturile pe care le-ar fi primit de la ministru la telefon. Retragerea din CRP era ultima manevra care-i mai ramasese pentru a salva cat de cat aparentele in fata publicului Realitatii.

 4. elfumandante spune:

  nu prea dau comentraii din astea, dar imi face bine sa gasesc oameni care gandesc de unii singuri, fie si impotriva „curentului”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: