Adrian Năstase şi cărţoiul de câteva kile despre România

 Pe blogul său, Adrian Năstase a publicat un articol mai lung despre Adrian Costea, în coada căruia a inserat şi o însemnare despre celebrul proiect „Eterna şi fascinanta Românie”. Pe scurt, fostul premier crede şi azi că tipărirea unui cărţoi de câteva kile, cu poze frumoase din România, „a fost un proiect valabil”. În ce sens valabil Adrian Năstase nu mai spune, dar bănuiesc că se referă la utilitatea pentru promovarea turismului românesc.

 Ca om care scrie de vreo zece ani despre turism şi a călătorit multişor atât pe banii săi cât şi invitat de diverse hoteluri sau agenţii de turism, îmi permit să-i spun lui Adrian Năstase că nu prea are contact cu realităţile din domeniu: ultimul lucru de care poate fi bănuită respectiva carte este utilitatea în domeniul promovării destinaţiei România. În primul rând, este extrem de scumpă, şi chiar dacă era scoasă de cei mai cinstiţi oameni de pe lumea asta tot nu avea cum să fie prea ieftină: un asemenea număr de pagini, tipărite pe hârtie de asemenea calitate, costă mult oricum o dai. 

 În al doilea rând, turismul de masă nu se face cu oameni obişnuiţi să umble cu cărţi de asemenea dimensiuni: ne place sau nu, publicul larg nu „înghite” volume tip Encyclopedia Britannica, iar albumele de artă zac nevândute prin anticariate. La modă sunt broşurile uşurele, la propriu şi la figurat, pe care le uiţi fără regrete în tren sau în avion. Dacă ar fi fost scoasă la vânzare pe piaţa liberă, în librăriile din Vestul Europei, „Eterna şi fascinanta Românie”s-ar fi umplut de praf pe vreun raft mai dosnic, înainte de a merge la topit.

Singurul scop cât de cât realist al acestei lucrări putea fi utilizarea ei pe post de cadou de protocol, la vizitele de stat. Numai că din punctul de vedere al turismului românesc rezultatele ar fi fost egale cu zero: chiar presupunând că mâine se apucă madam Merkel să răsfoiască Eterna şi fascinanta, tot n-o să dea poimâine decret să meargă nemţii în concediu în România, că a văzut ea nişte poze într-o carte şi garantează că e frumos.

 Ce s-ar putea face într-adevăr ar fi utilizarea excelentelor fotografii din carte pentru un DVD despre România: costurile per exemplar sunt infime, iar impactul pe pieţele vest europene ar putea fi destul de mare, dacă proiectul ar fi gestionat în mod inteligent. Poate ne lămureşte însă Adrian Năstase cine deţine drepturile de copyright pentru respectivele fotografii…

Reclame

9 Responses to Adrian Năstase şi cărţoiul de câteva kile despre România

 1. viaromania spune:

  Felicitari pentru articol! Sunt perfect de acord cu tine!

 2. viaromania spune:

  Daca banii ar fi fost investiti in contruirea unui website pentru promovarea turistica a Romaniei pe internet – unde se uita 90% dintre turisti cand aleg o destinatie de vacanta – ar fi fost un succes urias.

 3. optimvs spune:

  La vremea respectiva internetul nu era ce este acum. Eroarea lui Adrian Nastase e ca Eterna si Fascinanta era la fel de inutila si in anii 90, cand promovarea se facea cu brosurele/carti de mici dimensiuni.

 4. mado spune:

  ai si tu dreptatea ta
  daca nu vorbim de Adrian
  oricare ar fi el
  depinde la cine ajunge o astfel de carte/prezentare
  si nu numai „o carte”
  nu e vorba de seful unui stat
  sau al vreunui guvern
  altii fac legea in turism
  poti sa le spui sfintisori
  si daca spui ca ai lucrat in domeniu
  stii ca ” a lucra bine” unele agentii mari
  aparitia unei locatii intr-un anume catalog
  conteaza cat cerul si pamantul la un loc
  anul acesta (parca) ne-au scos litoralul din catalogul lor
  ca tot vorbeam despre (unii) nemti.
  si sa fim sinceri nu cred ca exista recomandare suficient de puternica sa stearga impresiile unora de prin statiunile noastre
  re’incercam de jos: agroturismul!
  o zi buna!

 5. andrei spune:

  eu am vazut mai demult un interviu cu costea care spunea ca menirea acestui album era sa fie distribuit prin ambasade si consulate pentru a ajuta la schimbarea imaginii tarii in randul factorilor de decizie. Nu era o carte turistica. Tot costea justifica pretul enorm spunand ca o banca franceza folosise de trei ori suma ca sa-si schimbe numele, asa ca un milion de dolari (sau cat a costat cartea aia) era nimic pentru schimbarea romaniei comuniste in eterna si fascinanta romanie). ceea ce stim noi acum e ca banca aia chiar si-a schimbat numele cu 3 milioane, in timp ce noi tot asa suntem vazuti, sau mai rau.
  pana una alta, a ramas un album frumos, altfel milionul s-ar fi transformat rapid in fripteoza si gratare pentru bufetul casei poporului sau deplasari in strainatate ale familiilor de parlamentari.

 6. realitatea spune:

  Da parca Iliescu era legat de Costea nu Nastase.
  Dar in alte tari foste socialiste cum se procedeaza? Ce face statul de fapt acolo pt promovarea turismului? Banuiesc ca nu doar cd/dvd-uri.

 7. optimvs spune:

  Mado. agroturismul e bun, dar jumatate din capacitatile de cazare ale Romaniei sunt pe litoral, inca vreo 28% in marile orase, 17% la munte etc. De aici trebuie inceput, de unde exista ceva, n-are rost s-o luam de la zero. IN PARALEL trebuie ridicat agroturismul, nu pus in locul actualelor forme de turism.

  Apropo de cataloage, ideea tocmai asta era, ca in loc sa se dea banii pe cataloage, brosuri samd s-a tiparit un cartoi cu desavarsire inutil pentru promovarea turismului romanesc. Abia in 2006 a avut turismul un buget de promovare la nivelul sumei cheltuite pentru cartea asta. Si cand au venit banii s-a nimerit ca in fruntea ANT sa fie un personaj cu evidente probleme psihice, care n-a fost in stare sa-i cheltuiasca.

  Andrei, a ramas un album frumos care nu foloseste la nimic. Asta incercam sa explic in postarea de mai sus, ca schimbarea imaginii Romaniei trebuie facuta la nivelul maselor din tari precum Germania (mari consumatoare de servicii turistice). Un cartoi de genul asta in biblioteca lui madam Merkel nu ne foloseste cu nimic.

 8. Brasoveanul spune:

  daca ar tine coana Angela cartoiul in biroul ei ne-ar folosi, ca s-ar vedea cotorul scris cu litere rosii, de cinci centimetri inaltime: Romania. Insa, fara indoiala, cartoiul e folosit mai intelctual, ca in „Patul conjugal”.

 9. viaRomania spune:

  […] fi interesant de stiut cat a costat executia site-ului Romaniei. Vorba aia… “Eterna si fascinanta Romanie” Posted by admin Filed in […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: