Regele Hagi

Văzând filmuleţul ăsta mi-a revenit în memorie, de parcă ar fi fost ieri, o scenă antologică petrecută în Turcia în 1997. La momentul respectiv nu prea ştiam ce face Hagi la Galatasaray, cam toată lumea vedea transferul lui drept o înmormântare pe bani mulţi într-un campionat cu nivel foarte scăzut. Aveam clare în cap cele câteva minute de „fotbal” văzute la televiziunea turcă prin 1994, în altă excursie: la fiecare cinci vorbe comentatorul spunea „karambol”, meciul era un soi de zumzăială bezmetică în jurul balonului.

 Ee, şi într-o frumoasă dimineaţă de mai, a doua zi după sosirea la Istanbul, am plecat să vizităm turnul Galatei. Ajungem acolo, intrăm, stupoare: băiatul care vindea bilete avea două poze în ghişeul lui. Ataturk pe perete (normal în Turcia), şi Hagi al nostru pe birou. Am făcut ochii mari: pe birou se ţin poze cu nevasta, cu copiii etc, nu cu forbalişti. Ma rog, am zis că om fi dat peste vreun fanatic, am facut glume că poate s-a îndrăgostit turcul de Hagi etc. Vizităm turnul, poze etc, ieşim afară: pe un maidan din spatele monumentului, vreo şase turculeţi tuciurii bat mingea. Cel aflat la balon driblează  spunând Agi, Agi, Agi şi ceva comentarii pe limba lui. Îi ia altul mingea: şi el e tot Hagi şi încearcă să dribleze tot ce prinde.  

 Pe urmă, în toată excursia aia de 17 zile, nu mai puteam scăpa de Hagi: până şi în străfundurile Cappadociei avea fani. Mulţi nu ţineau cu Galata, dar tot îl adorau pe român: Hagi era atât de departe de tot ce se văzuse în campionatul turcesc până atunci, încât n-aveai cum să nu ţii cu el.  Românii erau priviţi cu simpatie aşa, la grămadă, că erau din ţara lui Hagi. Şi nu era simpatia aia menită să-ţi scoată  banul din buzunar: în grup eram doar proaspăt absolvenţi şi studenţi, cu fiecare dolar numărat.

 Pe scurt, atunci am înţeles ce înseamnă să fii atât de bun în sport încât să le aduci  bucurie  şi celor care nu te susţin din motive de club sau naţionalitate. Şi, privind aceste imagini, n-ai cum să nu înţelegi cine a fost Hagi, şi cât o să mai treacă până să avem altul ca el.

Reclame

One Response to Regele Hagi

  1. alex spune:

    da. frumos filmulet. pe langa faptul ca a fost un mare sportiv, a avut si o conduita frumoasa. familist, n-a bagabontit ca toti baietasii astia care, cand se ridica cam pe la genunchii lui hagi, ajung sa se creada pele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: