Ce naiba votam Duminică?

La sectorul 1, unde locuiesc, treaba e simpla din punctul meu de vedere: Murgeanu e cel care, cu cizmele de cauciuc în picioare/şuba pe spinare le dădea socoteală ziariştilor când ploile sau viscolele îl prindeau pe Videanu pe la Rio de Janeiro. În acelaşi timp. Chiliman s-a remarcat prin faptul că n-a fost în stare să cheltuie banii alocaţi sectorului şi că m-a lăsat fără coşuri de gunoi pe stradă aproape un an, în timp ce se chinuia prin tribunale să schimbe gunoierii pedelişti cu unii liberali.
Şi la Capitală, avem doi candidaţi a căror competenţă într-ale administraţiei diferă semnificativ: Blaga a fost prefect de Bihor doi ani, după care a condus vămile din judeţ trei ani. Că a fost aproape trei ani ministru de interne stie cam toata lumea. Ca dezavantaj, e clar din capul locului că dacă iese Blaga toate matrapazlâcurile uriaşe comise de Băsescu şi Videanu vor fi acoperite.
Oprescu e un tip destul de boem şi, din păcate, ce-a zis Băsescu despre felul în care venea la 4 în primărie, când toţi funcţionarii se pregăteau de plecare, se confirmă din mai multe surse. Strict dpdv tehnic, al capacităţii de a exercita funcţia, mi se pare net inferior lui Blaga.
Mai pun la socoteală şi ce-am spus acum două săptămâni despre descendenţa securistică a lui Oprescu şi, în ceea ce mă priveşte, lucrurile sunt clare: pentru prima oară în viaţa mea voi vota, cu destulă strângere de inimă, un candidat venit din partea lui Băsescu.

P.S. Alt argument pe care uitasem sa-l pomenesc, desi e foarte important: rezultatul alegerilor pentru Consiliul General Bucureşti. PD-L are 24 de mandate, PSD – 16, PNL – 8, PNG – 4 mandate, PRM – 3 mandate. Pe scurt, PD-L şi PNG au majoritatea. Cu Oprescu primar, riscăm să ne întoarcem la situaţia de blocaj din vremea lui Băsescu.

9 Responses to Ce naiba votam Duminică?

 1. JauneTom spune:

  Dar despre orele la care venea (si pleca) de la spital (nu de la primarie unde n-avea ce face altceva decat sa discute cu statuile) vad ca nu te-ai interesat nici dintr-o singura sursa.
  De asemenea despre trecutul dubios al lui Blaga – al lui personal, nu al lui tac-su, bunica-su, nasu mare etc. – iar vad ca n-ai scris.

  Cit despre partea tehnica, cred ca exagerezi. Cei doi sint fetele unei monede. Amandoi au experienta manageriala, unul de tip cazon (politist sef, prefect) iar altul mai apropiat de mediul privat (administrare spital, o relativa autonomie etc.).
  Blaga e un executant, un tip care face daca stie ce sau daca i se da ceva de facut. Un fel de Murgeanu mai periat si umblat prin marea politica. Oprescu in schimb, cu toate excentricitatile lui e tipul de conducator, de om cu personalitate care poate administra intr-un mod flexibil, deschis la problemele de fond si la nuante. Nu are nevoie de o pozitie de forta, si are o abordare mai responsabila – chiar daca mai putin „documentata” birocratic – a functiei decit Blaga care pare ca vine doar la scor, pentru a-si pregati urmatoarea functie sau manevra.

  Amindoi ar beneficia din suportul unui staff de calitate; insa in timp ce un staff bine pregatit tehnic, cu solutii, cu chihchite tehnice etc. e relativ usor de gasit pentru Oprescu ( e vorba doar de competenta si asta se poate plati) – un staff care sa aduca in fata (si) probleme sociale, sau o perspectiva mai larga asupra diverselor probleme edilitare si care sa se faca auzit peste corul de ‘intreprinzatori’ care vor sta in antecamera lui Blaga e mult mai greu de imaginat.

  In fine se pune problema consiliului. Si aici cred ca cei doi stau cel putin la egalitate. Si din cum vad ca ia apa primul marinar al tarii, cred ca vor urma vremuri dificile pentru un primar pdl care ar incerca sa aduca niste proiecte serioase. Asta daca nu fura, acolo nu vor avea probleme cu majoritatea. Si oare cine are posibilitatea dar si presiunea „politica” de a fura mai mult ? 🙂

 2. optimvs spune:

  Am avut ocazia sa constat pe pielea proprie, cand a nascut nevasta-mea, ce bun administrator de spital e Oprescu. Unul care nu-i in stare sa faca lifturile sa mearga ca lumea intr-un spital-turn sigur nu-i bun de primar. Nu mai discut ce haos era acolo, cum se plimbau hoarde de tigani nespalati prin sectia de neonato etc.
  La fel, am avut ocazia, prin natura profesiei, sa intru in contact cu felul de a administra al lui Blaga: a reusit sa se impuna in MIRA in fata unor oameni ca Virgil Ardelean sau Anghel Andreescu, adica insi care au in spate o enorma caracatita de interese, cumetrii samd.

  Dupa cum vezi, o sa merg sa pun stampila pe Blaga cu inima destul de stransa, in conditiile in care nu-l suport pe Basescu si e clar ca ar urma acoperirea tutror matrapazlacurilor portocalii. Parerea mea sincera e insa ca Oprescu ar folosi postul doar ca pe o trambulina politica, pentru a deveni candidat la functia suprema in stat, in timp ce Blaga chiar poate fi un administrator bun.
  Si mai e un lucru foarte important (o sa editez postarea si o sa-l trec si acolo): la Consiliul General Bucureşti, PD-L are 24 de mandate, PSD – 16, PNL – 8, PNG – 4 mandate, PRM – 3 mandate. Cu alte cuvinte, PDL+PNG au majoritatea, iar cu Oprescu primar ne-am intoarce fix la situatia de blocaj din vremea mandatului Basescu.

 3. JauneTom spune:

  Din pacate daca-l judeci pe Oprescu prin prisma lifturilor din Municipal e ca si cum l-ai judeca pe Videanu prin calitatea bordurilor. Adica fara sens. (Las la o parte ca poate lifturile alea aveau prioritati de urgenta, daca aveau liftier)
  Daca-mi spuneai de calitatea serviciilor medicale, de aparatura, de curatenie, sau de timpul de raspuns la o urgenta, rata mortalitatii, etc. atunci puteai sa te exprimi apropo de abilitatile lui ca manager de spital. Care nu poti sa nu recunosti ca sint la inaltime, daca intri in oricare alt spital de urgenta din Bucuresti (vezi Colentina, Coltea, Pantelimon, Bagdasar, chiar si Urgenta pentru o lunga perioada de timp) intre care Municipalul e in top. De asemenea nu confunda performanta administrativa cu selectia profesionala care tine mai mult de jocurile din catedre si clinici, in special la un spital „universitar”.
  Altfel inteleg ca esti multumit de restul serviciilor si te-au deranjat doar detalii, servicii auxiliare, ca transport, control la intrare etc. Daca ar functiona primaria si prin extensie Bucurestiul ca municipalul lui Oprescu atunci eu unul m-as declara extrem de multumit.

  Comparatia cu Blaga nu ii e favorabila lui, ce ai mentionat tu e o performanta politica, de joc de putere: ca l-a dat jos pe ala care era rival si avea spate mare, ca si-a pus oamenii etc. Blaga s-a remarcat la MI prin lipsa evenimentelor negative, adica n-a facut gafe ca predecesorii lui (niste incapabili sau mai rau, cu unele exceptii). Nu-mi aduc aminte sa fi facut ceva spectaculos, sa fi construit, sa fi reformat serios (nu doar ca i-a pus pe ai lui), adica lucruri de care are nevoie Bucurestiul acum – si nu doar de intretinere, ordine, rigoare financiara etc. ca un oras dezvoltat din vest.

  Iar matematica electorala nu se potriveste totdeauna cu cea din tirg. Consilierii aia azi sint la pdl, miine sint la cine are brandul mai tare si parchetul mai mare 🙂 Iar sa detii o majoritate confortabila de partid s-a dovedit a fi la fel de pagubos cu a avea o majoritate confortabila impotriva ta. Dintr-una n-a iesit nimic iar din cealalta numai furaciuni si bataie de joc. A le da pe mina capitala pedeleilor cu arme si bagaje nu cred ca va duce decit la o cimentare (cel mult reorganizare) a mafiilor respective. (Chiar ai vrea un consiliu care ar vota cum vor PDL si Becali ?) Si poate la terminarea unor proiecte restante de multi ani, de 10 ori mai scump si cind deja nu mai au acelasi impact. Am speranta ca Oprescu ar putea opri sau macar diminua aceste influente, si ca ar putea face (sau macar initia) niste schimbari pe care le asteptam de multi ani in oras.

 4. optimvs spune:

  Imi pare rau, nu stii despre ce vorbesc: Blaga nu i-a dat jos pe aia doi, nu avea cum sa faca asta. A reusit sa-i controleze si sa demareze un program de reforme bine pus la punct.

  Cu Municipalul iar esti in necunostinta de cauza, spitalul e un bloc-turn iar functionarea lifturilor e, daca vrei, la fel de importanta ca fluidizarea traficului in Bucuresti. Daca a dat chix cu niste amarate de lifturi… Si nu e vorba de control la intrare, ci de acces in sectia de nou-nascuti.

 5. JauneTom spune:

  Nu prea inteleg cum pot sa mearga niste lifturi prost 🙂 Daca au liftier atunci el decide ce si cum, si probabil ca raspunde prioritar la urgente. Daca e un sistem automat (si eu imi aduc aminte ca asa era, dar au multe lifturi) atunci e facut asa cum au gindit aia care fac lifturi pentru institutii, n-a stat Oprescu sa programeze logica de prioritati a sistemului 🙂 Probabil sistemul e optimizat sa raspunda bine tuturor apelurilor, nu doar unui singur utilizator.
  Iar daca aveau cocalarii un puradel (sau o piranda cu o sarcina isterica…) la neonato nu putea sa le interzica Oprescu accesul, ca il acuzau de discriminare 🙂

  Dar mai departe de astea, nu pot sa nu remarc ca te referi la detalii secundare actului medical. Daca ai fost multumit de toate aspectele esentiale, adica ai avut parte de servicii medicale de calitate, de dotari si proceduri medicale de top, de profesionalismul medicilor, de atentie, de un mediu curat si civilizat – atunci te poti declara FERICIT ca ai ajuns sa-ti pui probleme minore, ca nu vine liftul la timp, ca s-au comportat nesimtit alti vizitatori si nu i-a apostrofat cineva etc.
  Asta in conditiile unui sistem de sanatate in mare rahat, subfinantat cronic, in care iti e frica sa intri intr-un spital ca nu stii cind / daca iesi cu tot cu spaga. Poate n-ai fost in alte spitale din Bucuresti sa vezi ce nenorocie e, Municipalul e hotel de lux pe linga majoritatea. Si orice doctor competent, care n-are o mare boala pe stinga in general sau pe Oprescu in special iti poate confirma asta.

 6. optimvs spune:

  Nu omule, si serviciile medicale au fost proaste. Dar daca n-ai trecut prin asta nu poti realiza ce inseamna sa trebuiasca sa alergi cate 10 etaje pe scari la fiecare 15 min din cauza ca lifturile au o viata interioara bogata. Repet, acolo puteau muri oameni din cauza ca lifturile erau prost programate, si situatia nu data de ieri de azi.

  Iar la chestia cu tiganii nu era vorba de nesimtire, se comportau saracii cum puteau mai bine, ci de mult jeg care n-avea ce cauta printre nou-nascuti.

 7. JauneTom spune:

  Domnule, nu stiu in ce clinici din Elvetia ai mai fost tu, dar pentru Romania serviciile de la Municipal sint excelente. Am avut destule cunostinte carora li s-a recomandat sa se opereze acolo – in dauna unor clinici „de specialitate” unde se puteau intilni cu leopardul. Am fost cu cineva si la urgente cu un traumatism obisnuit, nu urgent si in citeva minute il consultau si in alte citeva minute il trimiteau la analize. La ora de virf. Dovada ca si tu te-ai dus tot acolo, desi puteai alege dintre atitea spitale unde te mincau gindacii si veneai cu instrumentarul de-acasa. Chiar as fi curios ce te-a nemultumit, si unde in Romania ai vazut tu mai bine, in afara de clinici particulare unde iti ipotechezi casa.

  Cu lifturile nu revin, ca e ridicol. Cit timp asteptai tu liftul, poate il folosea un pacient cu probleme grave, poate tinea un medic liftul sa intre un caz urgent. Sau cu „jegul din sectie” (de parca spitalul isi alege pacientii), spre deosebire de alte locuri unde mor nou-nascutii de infectii si stau in mizerie, isi bat joc asistentele de mame etc.

 8. optimvs spune:

  Eu atat am de spus: pana n-am ajuns in situatia de a depinde de serviciile de acolo, si eu traiam cu aceeasi impresie cu care traiesti tu. Vorbesti in necunostinta de cauza iar discutia nu are sens: am vazut cu ochii mei bolnav pe targa, cu perfuzii in el, care a asteptat liftul zece minute si intr-un final apoteotic a fost inghesuit cu alti 5 oameni, la limita sufocarii.

 9. JauneTom spune:

  In regula, e opinia ta si o respect.
  Insa eu stiu doctori buni care lucreaza sau indruma cazuri acolo, pentru ca de acolo oamenii au sanse mai mari sa iasa teferi ca din alte parti. Ca sint bine ingrijiti la standarde vestice, chiar daca stau mai mult la lift ca e spitalul foarte popular. Orice lucru e perfectibil, insa daca cineva incepe cu lifturile sau cu paznicii face la fel ca Videanu care a inceput cu bordurile 🙂

  Asa ca permite-mi sa-mi pastrez si eu opinia in deplina cunostinta de cauza, bazata pe date si fapte, unele personale, ca Municipalul e unul din cele mai bune spitale din Bucuresti, si ca asta e in mare masura un merit al lui Oprescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: