„The Dark Knight” – Un Batman peste medie şi cam atât

Când vezi că un film cu Batman (îl ştiţi, personajul în costul de liliac şi cu vocea gâjâită) se cocoaţă până pe locul I în top IMBD , deasupra unor filme fabuloase, ca „The Shawshank Redemption” sau „Zbor deasupra unui cuib de cuci” , normal că te mână curiozitatea în sala de cinema. Aşa că am văzut şi eu azi „The Dark Knight”  şi pot spune cu mâna pe inimă despre locul I ocupat acum în topul IMDB : this is bullshit!

 Într-adevăr. Heath Ledger face un rol memorabil în rolul răufăcătorului psihopat The Jocker, depăşind chiar prestaţia spectaculoasă a lui Jack Nicholson din Batman . Dar cam ăsta e singurul lucru memorabil din „The Dark Knight”. Gary Oldman, Morgan Freeman şi Michael Caine îşi interpretează cu profesionalism partiturile banale, Christian Bale îşi umflă pieptul şi vorbeşte gâjâit, cum îi cere rolul, iar Aaron Eckhart e la fel de nesărat ca de obicei. 

 Sigur, per ansamblu, filmul lui Christopher Nolan e clar peste obişnuitul Batman crap:  cu alte cuvinte, nu-ţi este ruşine de tine când ieşi din sala de cinema. Pe alocuri, scenariul e mult mai plauzibil decât într-un film Bond, fără a pierde însă elementul de superhero movie. Dar „The Dark Knight” nu are, exceptând jocul formidabil al lui Ledger, nimic dintr-un film cu adevărat mare.

 Dacă nu intri în sală cu cine ştie ce aşteptări, va fi o experienţă plăcută. Dar atât.

6 Responses to „The Dark Knight” – Un Batman peste medie şi cam atât

 1. Jaune Tom spune:

  Probabil ca stii asta (jurnalist de investigatii and all 🙂 ) insa in privinta calitatii filmelor de la noi s-a facut un pas foarte mare (si prea mult asteptat) odata cu introducerea surselor digitale. Deocamdata doar la Movieplex, pe urma sper si in alte cinematografe. Imaginea din digital e cu doua-trei calse peste pelicula, pur si simplu astea arata a proiectie moderna pe care ai da 250 de mii in timp ce cele pe pelicula arata jalnic, ca in anii ’90; cred ca luau pelicula pe gratis sa n-o arunce aia. Acum de-abia poti vedea filmele cu buget mare aproape de adevarata lor calitate (si sunetul e mult mai bun); ca atare bineinteles ca baietii nu le aduc pe toate asa – vezi si cazul Dark Knight, un film care impunea o calitate excelenta insa care la noi se vede mediocru.

  Si mie mi s-a parut un film nehotarit, neinchegat, poate neterminat. Legder face un rol foarte bun (tinut in spate de scenariu); e o mare pierdere pentru cinematografia de limba engleza, unul din actorii lor care promiteau sa ajunga la o statura artistica inalta. Bale face ce poate cu o poveste si regie care nu-l avantajeaza. Povestea in sine si ritmul actiunii sint in ordine dar cu siguranta lasa loc de mai bine (poate cum a zis cineva si-au bagat nasul studiourile si a iesit un ghiveci) iar efectele, desi reusite tehnic sint slabe fata de alte filme similare si de asteptari. Per total o productie notabila dar nu extraordinara care poate va beneficia de revizionari, si o lectie – daca vor s-o invete – pentru realizatori care i-ar putea ajuta la turnarea urmatoarei parti.

 2. optimvs spune:

  In concluzie, locul I pe IMDB dovedeste doar cat de tembelizat e fanul american.

 3. JauneTom spune:

  Cine a zis ceva de locul 1 ? Poate 101 🙂 Si pe mine m-a speriat erectia asta in topul IMDB. Cred ca are mai curind de a face cu o promovare ingenioasa, in media si poate chiar pe site.
  Nici macar nu e cel mai bun Batman dupa parerea mea, ci cam pe locul 3 dupa cel din ’89 (excelent) si penultimul.

 4. JauneTom spune:

  Edit: Uita-te totusi pe structura votului: si votantii Non-US au o medie de 9.2. Si-s multi, cam jumatate. E mai groasa decit ai anticipat… :p

 5. optimvs spune:

  Mai e si votul emotional pentru Heath Ledger.

 6. Zoom spune:

  „Mai e si votul emotional pentru Heath Ledger.” Exact

  Plus ca, la ce tevatura s-a facut… circula si un filmulet ciudat cu Nicholsoin care raspundea unui jurnalist care il intreba ce parere are despre moartea acestuia cu „I warned him”. >:)

  Dar una peste alta, chiar daca prestatia celorlalti actori nu se ridica la nivelul celei a lu’ nenea Joker, nu e tocmai filmul obisnuit cu Batman la care ne asteptam.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: