Băsescu, marele perdant al alegerilor de azi

 Cam toată lumea a văzut sondajele care dau PSD-ul între 36 şi 37%, PD-L undeva pe la 30%, PNL-ul cu 20% şi UDMR-ul pe la 6.5-7%. Puţini ştiu însă că, în condiţiile votului uninominal, asta înseamnă în mod normal o victorie şi mai mare a PSD-ului. Am văzut o estimare pentru Camera Deputatilor care dă 122 de mandate PSD-ului, 102 mandate PD-L , 68 de mandate PNL-ului şi 22 de mandate UDMR-ului.

 În condiţiile astea, singura combinaţie fără iz de puci pe care o mai putea face Băsescu, o alianţă între PD-L şi UDMR, nu mai are nici un sens: PD-L a fost incapabil să obţină un scor suficient de mare încât să formeze o majoritate guvernamentală împreună cu partidul etnic maghiar. Acum, lui Băsescu nu-i mai rămâne decât soluţia de forţă, respectiv să „sară” peste partidul cu cele mai bune rezultate şi să-i încredinţeze lui Stolojan formarea unui guvern minoritar. Lucru care ar dezlănţui un circ politic cu urmări greu de prevăzut, într-un moment în care, datorită crizei economice mondiale, ţara are nevoie de un guvern cât mai solid.

 Dincolo de aceste considerente, se impun câteva observaţii: în primul rând, uninominalul a desfiinţat practic PRM şi PNG, două partide „de lider”. Dacă pe Becali nu-l poate nimeni bănui de gândire politică, Vadim are măcar suficientă experienţă încât să-şi dea cu pumnii în cap pentru că a alungat sistematic din partid orice om cât de cât capabil, înconjurându-se de yesmeni groteşti şi de băbuţe somnoroase tip Mitzura. Ori ăştia pot face antren la şedintele de partid, dar nu pot aduna voturi pe cont propriu, în alegeri care depind de prestaţia lor, nu de condeiul tribunului.

 În al doilea rând, polarizarea votului a fost mult mai mare: însumate, procentele obţinute de primele patru partide sar de 92%. Campania electorală pentru votul uninominal nu mai este la îndemâna partidelor de apartament, iar lista pentru Camera Deputaţilor, altădată un ditamai caietul, avea azi doar vreo 8 pagini. Pentru prima oară din 1990 încoace, românii nu şi-au mai aruncat voturile aiurea spre tot felul de partiduleţe fantasmagorice.

 Last but not least, decalarea parlamentarelor de prezidenţiale şi-a demonstrat pe deplin utilitatea: fără locomotive, fără deturnarea dezbaterii spre o luptă între X şi Y la nivel naţional, alegerile au fost mult mai puţin „isterice” decât acum 4 ani )ca să nu mai vorbim de perioade ca 1990-1992) .

One Response to Băsescu, marele perdant al alegerilor de azi

  1. mundussubterraneus spune:

    as zice ca acum, cu boc premier, base a castigat, detasat, alegerile. sau nu e asa? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: