„The Wrestler”, capodopera deceniului pentru cinematografia americană

 

  N-aş fi crezut vreo clipă că actuala industrie cinematografică americană mai poate produce asemenea capodopere, şi parcă nici acum, la peste o oră de când am terminat de vizionat „The Wrestler”, nu-mi vine să cred. Dincolo de prestaţia uluitoare a lui Mickey Rourke, dincolo de foarte realista prezentare a lumii wrestlingului, ba chiar şi dincolo de necruţătoarea frescă a vieţii într-o Americă unde câinii nu mai au covrigi nici în bot, darmite-n coadă, filmul cucereşte în primul rând prin strălucitoarea simplitate cu care spune povestea omului devorat de vocaţia sa.

 Personajul este Randy „The Ram”,  un biet wrestler ajuns la apusul carierei, dar la fel de bine ar putea fi şi un artist de geniu. Afirmaţia poate părea ridicolă doar cui n-a văzut filmul: la capătul unei încercări de a ieşi din lumea care l-a făcut să nu aibă practic familie, să nu aibă viaţă normală. şi, până la urmă, să-şi ruineze sănătatea, „The Ram” înţelege că nu are nici un rost  în afara ringului, că nu poate şi că, de fapt, nici nu vrea să evadeze. Practic, în universul lui mic este iubit de public şi respectat de „adversarii”-parteneri de show, în vreme ce, pentru tot restul lumii, nu este decât un ciudat care mai mult încurcă. Nu întâmplător, singura mână care i se întinde este ezitantă până în momentul în care este prea târziu.

 The Wrestler excelează însă şi pe multe alte planuri: este un film extrem de puternic din punct de vedere emoţional, şi, cu toate că finalul este cât se poate de previzibil, are marele har de a te absorbi pe deplin în mijlocul poveştii. Pentru că, la această veritabilă capodoperă a regizorului Darren Aronofsky, nu contează destinaţia, ci felul în care parcurgi drumul.

 Filmul a luat Leul de Aur la Veneţia, a luat 2 Golden Globe şi aş putea să pun pariu că-i va aduce Oscarul lui Mickey Rourke. Un Oscar pe deplin meritat.

Reclame

One Response to „The Wrestler”, capodopera deceniului pentru cinematografia americană

  1. vlad spune:

    intr-adevar, un film exceptional, care-ti da de gandit intr-un mod simplu, lipsit de intelectualisme. merita vazut si revazut. superba si coloana sonora, cu multe melodii foarte cunoscute.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: