Moldova lui Ştefan, în veci a României

moldova-lui-stefan 

Chişinăul e în flăcări: azi dimineaţă a izbucnit o veritabilă revoltă populară, ca urmare a fraudării alegerilor de către comuniştii lui Voronin. În jurul orei 14, manifestanţii au ocupat parţial clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei, după lupte de stradă cu scutierii.  Majoritatea manifestanţilor cer direct unirea cu România: în Parlament a fost afişată o hartă a României Mari, pe clădiri a fost arborat drapelul tricolor fără stema Republicii Moldova.

 Problema e că, la fel cum şi la ei există o mulţime tăcută care nu vrea defel unire cu România şi votează cu comuniştii lui Voronin (paradoxal, graţie intensei propagande sovietice şi ulterior comuniste, amintirea modului odios în care autorităţile române au administrat Basarabia între 1918 şi 1940 e parcă mai vie decât amintirea, mult mai recentă, a samavolniciilor staliniste), şi la noi sunt destul de mulţi care se pronunţă împotriva unirii.  În general, e vorba de oameni care pun economicul înaintea identităţii naţionale, şi care spun „dacă RFG-ul era să dea faliment din cauza costului integrării RDG-ului, pe noi sigur ne ia mama naibii dacă încercăm să integrăm Moldova”.

 Practic, dacă vrem unire, lupta împotriva acestui curent de opinie din România e la fel de importantă ca şi lupta pe care o dau acum românii de la Chişinău (refuz să folosesc termenul „moldoveni” în acest context) cu slugile înarmate ale lui Voronin. Degeaba ar veni Moldova spre noi, dacă aici referendumul pentru unire ar fi un eşec.

Şi totuşi,  avantajele oferite pe termen lung de unire depăşesc cu mult ca importanţă dezavantajele economice pe termen scurt. În primul rând, o ţară de 27 de milioane de locuitori are altă pondere în cadrul UE decât una de 22 de milioane. Argumentul poate părea ridicol doar pentru cine nu cunoaşte modul democratic de funcţionare al instituţiilor europene. În al doilea rând, Moldova este o ţară eminamente agricolă, iar România Mare ar fi un stat capabil să-şi hrănească singur locuitorii. Aparent, un avantaj cam desuet, dar, dacă ne uităm la primele efecte ale crizei financiare, ne dăm seama că o criză agro-alimentară ne-ar lăsa, în acest moment, muritori de foame la propriu. În plus, România şi Republica Moldova sunt pieţe complementare, iar o eventuală absorbţie a Moldovei ar crea oportunităţi importante de dezvoltare economică pe ambele părţi ale Prutului.

 Cu alte cuvinte, dincolo de elanul patriotic, se pot găsi destule argumente cât se poate de pragmatice în favoarea unirii. Rămâne acum să vedem care va fi rezultatul luptei pentru înlăturarea comuniştilor de la putere.

One Response to Moldova lui Ştefan, în veci a României

  1. virgil spune:

    percutanta analiza. imi place moneda. in plus, unirea cu Moldova enclavizeaza litoralul ucrainean care ne intereseaza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: