Inspectoratul de Stat în Construcţii, jumulit de consiliera lui Tăriceanu

 Nota bene: Informaţiile din acest articol pot fi preluate numai cu citarea sursei.  

Nu mi-e prea clar pentru ce ia DNA-ul banii, dar cert e ca nu pentru instrumentarea unor cazuri evidente de corupţie. Pentru că, alminteri, nu avea cum să-i scape isprava reuşită la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) de către Bogdana Balmuş, fost consilier personal al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu şi membru în consiliul de conducere al Inspectoratului.

 Faptele sunt pe cât de simple pe atât de şocante:  pe 9 noiembrie 2007,  Inspectoratul de Stat în Construcţii cumpără cu aproximativ 12 milioane de euro de la S.C. Balpo Investment SRL o structură de bloc cu 11 etaje, situată în strada C.F. Robescu nr 23. sector 3.  Respectiva structură fusese cumpărată de Balpo pe data de 1 octombrie 2007, aşadar cu 5 săptămâni înainte! Un fler în afaceri ieşit din comun? Greu de crezut, dacă remarcăm faptul că Bogdana Balmuş era, la data realizării tranzacţiei, membru în Consiliul de Conducere al ISC, iar soţul ei, Mihai Balmuş, deţine 50% din firma Balpo. Mai mult, sediul firmei se află într-un apartament din imobilul situat pe strada Iordache Golescu la nr 28 A, acelaşi apartament care apare în declaraţia de avere depusă de Bogdana Balmuş.

Pe scurt, beneficiind de ciudata îngăduinţă a directoarei Dorina Nicolina Isopescu şi a ciudatei îmbârligături de colonei pensionari de la ISC, fosta consilieră a lui Tăriceanu a tras un tun de zile mari, folosind o firmuliţă de apartament cu numai 200 de lei capital!

 Cine este însă Bogdana Balmuş? În vârstă de nici 38 de ani, a lucrat ca redactor la departamentele politice ale Evz, Libertatea şi Ziua între 1995 şi 2005. În Aprilie 2005 a devenit consilier al ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, iar în august 2005 a făcut saltul la funcţia de consilier personal al Ptimului Ministru! A lucrat pentru Călin Popescu Tăriceanu până pe 6 aprilie 2006, după care s-a văzut blagoslovită cu o serie de sinecure care mai de care mai călduţe: Membru în Consiliul de Conducere al ISC (23180RON pe an), membru în CA al Societăţii Naţionale de Radiodifuziune (37.650 ron pe an), consilier la Camera Deputaţilor (45.592 ron pe an) şi consilier la  SC Master PR Consulting (30.000 ron pe an). Datele provin din declaraţia de avere depusă la Camera Deputaţilor, aşa că sunt cât se poate de sigure.

 Dar, vorba cântecului, „am muncit şi nopţi, dar am muncit şi zile”, iar fosta ziaristă pe bani puţini la Ziua n-avea cum să se mulţumească doar cu modesta sumă de 11368 de lei pe lună. Aşa că ISC a simţit subita nevoie să cumpere o structură de bloc de la Balpo, structură la care n-a mai pus o cărămidă nici până în ziua de azi, la un an şi jumătate de la achiziţie.

Orice încercare de a o contacta pe Bogdana Balmuş a fost sortită eşecului: vreme de peste o lună, am sunat-o de pe diferite numere de telefon, fără ca fosta consilieră a lui Tăriceanu să răspundă măcar o singură dată.

În schimb, fosta directoare Dorina Nicolina Isopescu, în mandatul căreia s-a tras acest tun de proporţii, a fost mult mai comunicativă: a declarat că habar n-a avut de faptul că soţul Bogdanei Balmuş este acţionar la firma Balpo Investment, şi că la dosarul achiziţiei ar mai exista încă declaraţia depusă de administratorul firmei, Eugen Viorel Popa, prin care acesta certifica pe proprie răspundere faptul că este acţionar unic.

De asemenea, Dorina Isopescu susţine că „Primul Ministru semnează decizia de numire în Consiliul de Conducere al inspectoratului, şi că nu ştiu să mai aibă cineva vreun cuvânt de spus, în orice cat nu instituţia pe care am condus-o”. Cu alte cuvinte, dacă vrea premierul, treburile Inspectoratului de Stat în Construcţii, instituţie care veghează la respectarea normelor de construcţie într-o ţară cu risc seismic ridicat, pot fi conduse de o fostă colaboratoare la emisiuni gen „Radio în blue-jeans”, ulterior redactor pe politic la diferite ziare!

Pe de altă parte, fosta directoare a eşuat jalnic în tentativa de a justifica achiziţia în sine: a declarat că Inspectoratul plăteşte o chirie enormă pentru actualul sediu, dar a susţinut că lucrările stau pe loc de un an şi jumătate pentru că „s-au scos avizele, s-a făcut proiectarea, s-a scos la licitaţie contractul, s-a anulat licitaţia şi s-a făcut altă licitaţie.” Nu e prea clar ce naiv ar putea crede că taman Inspectoratul de stat în Construcţii pierde un an de zile cu avizele şi cu proiectarea, aşa că rezultă logic că graba mutării nu era chiar aşa de mare pe cât ar sugera-o tranzacţia ultra-rapidă făcută cu firma Balpo.
Răspunderea penală pentru acest tun de proporţii colosale s-ar putea să le revină însă atât autorilor direcţi, cât şi celor care s-au făcut că plouă. Asta cu toate că fosta directoare Isopescu a negat până şi faptul că ştia că Bogdana Balmuş a fost consilierul presonal al fostului premier Tăriceanu!

Update extrem de important:  Tocmai am aflat că, prin Hotărâre de Guvern, ISU nu plăteşte chirie pentru actualul sediu central!!! Cu alte cuvinte, dacă informaţia se verifică, înseamnă că fosta directoare Dorina Isopescu a minţit, încercând să justifice cumva acest tun.

P.S. Caţavencii au sesizat şi ei ciudata îmbarligătură de colonei pensionari de la ISU, doar că le-a scăpat esenţialul, adică tunul 😉

3 Responses to Inspectoratul de Stat în Construcţii, jumulit de consiliera lui Tăriceanu

  1. vlad spune:

    super naspa invarteala. asta e articol de prima pagina a ziarelor centrale, nu de blog, moncher!!!

  2. optimvs spune:

    La ziarele centrale nu se mai cauta anchete de-astea 😉

  3. irina spune:

    foarte foarte tare. pe noi ne omoara inspectoratul pentru orice fleac si ei trag tunuri de-astea. ar fi interesant de stiut cu cat a cumparat firmulitza si cu cat inspectoratul, de dragul diferentei. si intre cine s-a impartit ea. diferenta, desigur!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: