Pescuit în România

 Pentru cine nu ştie, în România încă e prohibiţie la pescuit. Spun „pentru cine nu ştie” din cauză că, dacă te duci în week-end pe Argeş, Olt, Dunăre sau pe orice altă apă publică, realmente nu ai de unde să-ţi dai seama că pescuitul e interzis: cu căţel, cu purcel, cu grătar, cu manele, românul împânzeşte malul cu nşpe lansete şi îndeasă la traistă şi cel mai amârât chitic, indiferent de dimensiunea minimă prevăzută de lege.

 Citeam deunăzi o discuţie exact pe tema pescuitului în prohibiţie, pe singurul forum românesc de pescuit care mai merită citit: useri din toată ţara confirmau că pe Prut, pe Dunăre de la Galaţi până la Cazane şamd situaţia e fix aceeaşi. Iar dacă-i iei la întrebări pe oamenii ieşiţi pe gârlă cu o pădure de lansete şi undiţe, primeşti un răspuns năucitor: „Mă nenică, tu nu ştii că bagă ăştia curent în fiecare seară? Ce mai contează că dăm şi noi la mămăligă?”

 Ajungem în felul ăsta la fondul problemei: braconajul în România este deja o activitate desfăşurată la vedere, cu largul concurs al autorităţilor care ar trebui s-o stârpească. Poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi procurori sunt pe mână cu braconierii, îşi iau partea şi asistă liniştiţi la nimicirea faunei piscicole. În felul ăsta s-a ajuns la situaţii aberante: Spania şi Franţa, ţări în care somnul a fost „importat” în anii 70, au ajuns să aibă exemplare mult mai mari decât România, ţara de baştină a acestui peşte! În vreme ce , la noi, exemplare capitale de somn sunt curentate de braconieri şi măcelărite prin bucătării, deşi somnul peste 20 de kilograme are mai multă grăsime ca un porc, spaniolii şi francezii fac bani frumoşi din… turismul pescăresc centrat pe partidele la somn.

 Dacă iei autorităţile la întrebări, jandarmii şi poliţiştii de frontieră îţi dau exemplul „operaţiunilor” desfăşurate de câteva ori pe an, în care sunt săltaţi  de obicei câţiva braconieri mai amărâţi, a căror greşeală a fost c-au întârziat cu „dările”. Oricum, şi ăştia se aleg cu NUP pe bază de şpagă cu solzi. Stiu un caz pe la Olteniţa în care braconierul prins având în barcă doar peştele, instalaţia de curent şi cu minciogul, a primit NUP de la procuror pe motiv că „autopsia peştilor nu a putut stabili că aceştia au murit electrocutaţi”.  În caz că vă întrebaţi, respectivul procuror e şi acum bine-mersi la post. Doar suntem în România.

2 Responses to Pescuit în România

  1. mihai predescu spune:

    de ce e ala singurul forum care merita citit?

  2. optimvs spune:

    Penjtru ca e singurul care nu apartine de vreo firma, asociatie samd. Pre scurt, nu risti sa te trezesti banat in doua secunde daca scrii, cu argumente, ca magazinul x vinde marfa proasta 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: