Vacanţa în Corfu: sfaturi practice

 Situată la doar 75 de minute de zbor de Bucureşti, insula Corfu este pentru bucureşteni (şi nu numai) una din cele mai bune destinaţii de vacanţă din Grecia, din cel puţin două motive: pe o lungime de numai 65 de kilometri şi o lătime de cel mult 32 sunt înghesuite suficiente obiective turistice majore încât să ai ce vizita în fiecare zi dacă stai două săptămâni, iar varietatea de plaje îi poate satisface pe deplin şi pe amatorii de nisip fin, şi pe doritorii de balaceala în apa azurie specifică zonelor cu pietriş. Nu vreau să trec însă acum în revistă diversele atracţii turistice locale (o voi face în câteva postări ulterioare): voi începe prin a le da câteva sfaturi utile celor care s-au hotărât deja pentru o vacanţă în Corfu.

 1. Ţineţi cont de faptul că transportul public în insulă e practic inexistent. Sigur, circulă pe-acolo nişte autobuze, şi probabil că pe la agenţiile de turism o să vi se spună că „aveţi staţie în faţa hotelului” sau alte chestii de genul ăsta. Ce n-o să vi se spună este că, în principiu, te poţi baza pe orarul din staţia centrală (situată în Corfu Town, în stânga Fortului Nou) şi pe tabelele afişate prin hoteluri, dar cam atât. Autobuzele circulă rar, iar dacă vrei să le iei dintr-un punct oarecare de pe traseu, poţi avea ghinionul să le aştepţi câte o oră în plin soare. Asta pentru că multe staţii constau într-o reclamă luminoasă de vreo jumătate de metru pătrat, înfiptă într-un par, şi care aduce izbitor cu o reclamă la îngheţata Algida. Mai adaug şi că autobuzului trebuie să-i faci semn cu mâna ca să oprească, şi veţi înţelege de ce, în vacanţa recent încheiată, am avut maşină închiriată 14 zile din 14 şi sfătuiesc pe toată lumea care-şi permite să facă la fel.

 2. Aeroportul din Corfu nu are nici un fel de transport public (prima staţie de autobuz e la peste 1km) , iar taxiurile cer scoruri gen 25 de euro pentru un drum până în Benitses, localitate aflată la 20 de minute de condus lejer. Aşadar, dacă aţi plecat pe cont propriu, prin booking.com sau alte site-uri similare, aveţi două variante. Prima şi cea mai comodă e să închiriaţi cu 35-45 de euro (în funcţie de sezon) o maşină pentru o zi, din aeroport. A doua, care presupune o oarecare cunoaştere a insulei, e să luaţi legătura cu una din firmele de car rental din staţiuni, care au scoruri mult mai mici (gen 20 de euro pe zi cu asigurare full) şi care vă pot aştepta cu maşina la aeroport, dacă închiriaţi pe minim 3-4 zile.

3. GPS-ul e aproape inutil în Corfu. Sigur, reuşeşte într-un târziu să te ducă din punctul A în punctul B, dar hărţile sunt atât de vechi încât, în 90% din cazuri, te va duce pe cele mai îmbârligate drumuri de munte, pentru că pur şi simplu nu le ştie pe cele modernizate.  De asemenea, majoritatea hărţilor oferite de firmele de închiriere sunt „de jucărie”. Cumpăraţi o hartă bună de acasă, sau achiziţionaţi una de la librăriile din Corfu Town.

 De asemenea, dacă GPS-ul zice „faceţi la dreapta” iar indicatorul rutier arată că destinaţia voastră e înainte, urmaţi cu încredere indicatorul rutier. De-a lungul celor 14 zile am pierdut şirul ocaziilor în care GPS-ul încerca să mă bage prin măslini, deşi înainte era drum cu 4 benzi. Nu, nu i-am zăpăcit setările, da, ştiu să-l folosesc foarte bine, nu, nu era în modul pieton, da, era setat pe rapid etc etc 🙂 .

4. NU ÎNCHIRIAŢI MAŞINI MARI. Drumurile sunt, în foarte multe cazuri, extrem de înguste, întortocheate, cu multe ace de păr în pantă etc.  În Corfu Town sunt multe străduţe de nici 3m latime, locurile de parcare sunt puţine şi înghesuite. Am avut de data asta un Hyundai Atos Prime care s-a descurcat excelent. I-am compătimit sincer pe românii veniţi din ţară cu maşini încăpătoare, şi care aproape că săreau în şanţ când apărea autobuzul din sens opus. 

5.  Cea mai mare parcare din Corfu Town e cea din faţa fortului vechi, de lângă esplanadă. La 3 euro pe zi, nu merită să te învârţi pe străduţe căutând o jumătate de loc liber.

6. Dacă mergeţi dinspre Sud spre Nordul insulei (sau viceversa) , evitaţi centrul oraşului Corfu mergând pe ETHNIKI ODOS PALEOKASTRITSAS. La un moment dat drumul o să se îmbîrlige şi va trebui să mergeţi vreo 200m pe o străduţă cu sens unic, căutaţi cu atenţe pe hartă. Manevra vă scuteşte lejer o jumătate de oră.

7. Corfioţii sunt printre cei mai proşti şoferi din lume. Păstraţi-vă calmul şi conduceţi mai prudent decât a-ţi face-o în România. Desigur, drumul de la Achilleon spre Benitses se pretează extraordinar pentru drifting, chiar şi într-o maşină cu motor de 1litru, dar măcar asiguraţi-vă bine că nu vine nimic :D.

 Localnicii nu conduc decât în coloană, numai taximetriştii mai depăşesc din când în când, dacă sunt realmente exasperaţi. Aşadar orice depăşire este considerată ca fiind o violare a „obiceiului pământului”, iar de cele mai multe ori cel depăşit va accelera, chiar dacă până atunci se târa cu 40 la oră. Depăşiţi numai cu rezervă de putere, în a doua sau maxim a treia, şi ţineţi cont că oricând se poate întâmpla ca la prima curbă să apară ditai autocarul.

 Ţineţi cont că femeia corfiotă la volan e invariabil ceva de groază, mers pe două benzi în rarele locuri unde există aşa ceva, schimbat direcţia fără semnal, tot tacâmul. Nu faceţi urât în  trafic, nimeni nu face, nu e musai să faceţi România de râs pe-acolo.

8. Preţurile variază enorm în funcţie de profilul staţiunii. Ce costă X euro în alea mai de fiţe, poate costa lejer X/2 în Kavos, capitala lui „bargain booze”.

9. Alegeţi bine locul în care o să staţi. Dacă vreţi chefuri nonstop, foam party samd e stupid sa staţi în Paleokastritsa, mergeţi aţă la Kavos. Dacă vreţi confort şi lume cât de cât mai spălată nu prea aveţi ce căuta la hotelurile din Sidari etc. Fiecare staţiune are profilul ei. În plus, sunt numeroase hoteluri aflate pe nicăierea, undeva pe marginea drumului. Unele pot fi alegeri excelente (confort, servicii etc), dar numai dacă ai maşină sau dacă nu vrei altceva decât să zaci la plajă tot sejurul.

10. Croazierele în jurul malurilor insulei sunt scumpe, proaste şi înghesuite. Închiriaţi o barcă, poate fi o experienţă de neuitat. Din punctul ăsta de vedere, Paleokastritsa e de departe prima alegere (apă adâncă şi extrem de curată, multe golfuri/plaje/peşteri  accesibile doar de pe mare etc).

11. Nu merită să faci 4 zile pe drum cu maşina pentru 7 zile în Corfu. Deşi agenţiile n-o să se înghesuie să vă povestească asta, există în Corfu şi tot felul de apartamente ieftine de închiriat. Dacă realmente nu vă permiteţi avionul, alegeţi un apartament ieftin şi staţi 14 zile, decât să petreceţi 7 zile în vreo păduchelniţă de hotel ieftin. Nu am experienţă în domeniul ăsta, dar plăcuţe cu „self catering apartments” am văzut prin toate staţiunile, imposibil să nu fie unii de găsit şi pe net.

12. Dacă vă descurcaţi bine la snorkeling şi nu vă e frică să vă scufundaţi la 5-6-7metri, cumpăraţi cu 7-10 euro o furcă specială şi vânaţi caracatite. E plin de ele şi sunt delicioase.

 

 O să mai updatez pe măsură ce îmi mai aduc aminte.

Reclame

4 Responses to Vacanţa în Corfu: sfaturi practice

 1. wind spune:

  Da, multumesc pentru articol. Informatiile sunt utile
  pentru ca ma pregatesc sa plec in Corfu pe 1 septembrie… Sper sa ma descurc!

 2. optimvs spune:

  Distractie placuta. Mie Corfu mi se pare una dintre destinatiile de top din Grecia, in special prin prisma faptului ca, oriunde ai sta, esti la o distanta relativ mica de un oras important si foarte frumos/pitoresc (Corfu Town).

 3. bobo spune:

  spune-mi ce parere ai despre ipsos ca statiune??

 4. optimvs spune:

  Ipsos sau Issos? Sunt doua chestii total diferite.

  Ipsos e in nord-est, relativ aproape de Corfu Town – vreo 15km, si foarte aproape de Albania – practic te uiti peste o stramtoare la ea. Multe hoteluri sunt practic insirate de-a lungul soselei de coasta, care e f aglomerata. Daca hotelul are soseaua intre el si plaja deja poate fi neplacut.

  Issos e in sud-vest, pe drumul spre Kavos, are o plaja cu nisip excelenta si in fata doar marea larga, dar e o zona mai salbatica, cu doar cateva hoteluri ieftine, pentru tineret samd.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: