Parisul, oraş negru

 Nu mai fusesem de 7 ani în Paris, iar aseară, când am sărit din terminalul de la Charles de Gaulle 2 în RER, am avut pentru o clipă senzaţia că am nimerit în vreun oraş din Africa Neagră, nu în „Oraşul Lumină”. Exceptând turiştii, metroul parizian nu cred că mai transportă mai mult de 25% albi, asta ca să fiu generos.

 Ca aspect pozitiv faţă de precedenta mea vizită la Paris, trebuie să remarc că acum am văzut foarte mulţi negri care păreau să aibă un statut social normal, cu loc de muncă decent şamd. Acum 7 ani, exceptând serviciile de salubritate, un turist nu prea observa  persoanele de culoare decât făcând comerţ ambulant sau „atârnându-se”, fără vreun scop bine precizat, prin diferite locuri publice. Sigur, nici acum nu lipsesc „atârnătorii” de culoare, dar proporţia lor în masa africanilor stabiliţi la Paris pare să se fi diminuat considerabil.

 În orice caz, Franţa pare a plăti, fără a face prea mare caz din asta, un preţ destul de piperat pentru trecutul său colonial. Şi spun asta nu judecând de pe poziţiile unui rasism primitiv (deşi e greu să nu te încerce şi trăiri de-astea după câteva călătorii cu metroul parizian), ci gândind în perspectivă, la viitoarele probleme sociale. Sigur, francezii neaoşi se bucură acum că are cine strânge gunoiul, mătura străzile, vinde bilete la metrou etc. Dar peste  vreo 5-6 generaţii, judecând după puterea de integrare a africanilor francofoni, nu m-aş mira prea tare să-i văd în cu totul alt gen de posturi, în vreme ce foştii colonişti îşi vor căuta alinarea pe la ajutorul social.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: