Securistul Băsescu versus fiul generalului de securitate Oprescu

 Alegerile prezidenţiale din 2009 vor avea loc în decembrie, adică la exact 20 de ani de la Revoluţia/evenimentele/lovitura de stat din 1989.  Cu alte cuvinte, exact la împlinirea termenul prezis de Brucan, când a făcut celebra afirmaţie că „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Din păcate însă, putem afirma acum cu deplină certitudine că Brucan a fost un oracol mincinos: după 20 de ani, românii se prezintă la urne pentru a „alege” între un fost securist şi fiul unui general de Securitate din anii 50. I-am numit, în această ordine, pe Băsescu şi Oprescu, singurii candidaţi care, în opinia mea, au şanse să ajungă în turul 2. 

 Sigur că Oprescu încă mai joacă penibil comedia lui „încă nu m-am hotărât, dar mă cere ţara”, deşi nu vede nimeni coada de insi cu paie aprinse-n cap de la uşa lui. Însă, cum scriam încă de pe 16 iunie 2008, nu păcăleşte pe nimeni cu manevra asta: a fost clar de la început că pentru el Bucureştiul e doar o trambulină pentru funcţia supremă în stat, iar sictirul cu care a tratat, vreme de peste un an, funcţia de primar al Capitalei n-a făcut decât să confirme acest lucru. În plus, cine crede că Oprescu n-are cum să-i ia faţa lui Geoană subestimează grav influenţa pe care Ion Iliescu o are asupra PSD-ului. Iar nea Nelu ştie foarte bine că Geoană e omul americanilor, la fel ca şi Băsescu, şi că are tot atâtea şanse să-l bată pe marinar câte are să-l întreacă pe Ursain Bolt într-o cursă de 100 de metri plat.

 Aşadar, după 20 de ani de când trăim, zice-se, într-o democraţie, ne vom prezenta la urne pentru a alege între un securist (şeful agenţiei Navrom de la Anvers nu putea fi decât ofiţer de Securitate cu acte în regulă, nu colaborator) şi fiul unui general de Securitate. Pe cine alegem? Şi, mai ales: CONTEAZĂ?

5 Responses to Securistul Băsescu versus fiul generalului de securitate Oprescu

 1. vlad spune:

  pai conteaza maestre, pentru ca poate oprescu nu o sa foloseasca securitatea nou creata de basescu in slujba presedintelui. oprescu e fiu de general, dar el insusi n-a fost securist. deci nu vad o culpa. singurele probleme ale lui oprsecu sunt acelea ca e urechist, hahalera, parlagiu si se baga unde nu cunoaste.

 2. optimvs spune:

  Eu nu discut aici de culpa, ci de problema noastra morala ca natiune. Sigur ca Oprescu n-a ales el sa fie fiu de general de Securitate, dar a beneficiat din plin de aceasta pozitie. Sau crezi ca ajungea protejatul lui nea Nelu daca era un sudor de la Sidex Galati?
  Problema noastra ca natie e ca la 20 de ani de la Revolutie avem de ales intre un securist si un Nicusor de Primaverii. Mie mi se pare foarte nasol.

 3. vlad spune:

  si peste 40 de ani o sa ii alegem pe fiii si nepotii lor, asta daca nu reusim sa mai aducem vreun neamt la conducere.

 4. optimvs spune:

  Lasa-ma si cu nemtii care in doua generatii se românizasera in asa hal incat jefuiau tara cu ambele maini (vezi Carol al II-lea).

 5. Brelzebut spune:

  Pai normal ca asta-i genealogia. Va propun similitudini pe aceeasi tema, repectiv Geoana, Stolojan, Iliescu etc. Ce naste din pisica soareci mananca. Astia au esaloane pentru inca trei generatii. Astia nu-s doar mostenitori ai comunismului, ai tortionarilor, ai securistilor, ai turnatorilor. Sunt toate la un loc. Sunt esenta raului. Otrava noastra zilnica. Nasol este ca se discutam dupa 20 de ani de dictatura neocomunista despre reziduurile astea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: