Del Potro îl detronează pe Federer în finala de la U.S. Open

 Scriu la 3.30 dimineaţa, sub impresia meciului fabulos făcut de puştiul Del Potro în faţa lui Federer, şi mă văd nevoit să afirm cu toată convingerea că argentinianul va fi, în 2010, noul rege al tenisului mondial. Explicaţia e simpla: sigur că Federer n-a făcut azi cel mai bun meci al vieţii sale, servind mai degrabă modest şi comiţând pe final destule greşeli, dar Del Potro a câştigat un meci pe care-l începuse practic de la 0-1 la seturi şi un break dezavantaj în setul secund! Şi a făcut-o jucând de multe ori fabulos, reuşind lovituri imposibile, plasând mingea cu o precizie uluitoare în regim de forţă şi viteză, şi, mai ales, etalând o defensivă de un nivel pe care eu nu l-am mai văzut până acum pe o suprafaţă rapidă.

 Puştiul argentinian de numai 20 de ani a intrat pe terenul primei sale finale de mare şlem cu picioarele împleticindu-se de emoţie, iar vulpoiul Federer l-a luat cât de tare a putut, părând, la jumătatea setului 2, că are meciul în mână. A fost, de altfel, momentul în care comentatorii de pe Eurosport au început să primească SMS-uri tip „Federer în 3 seturi”de la diferiţi pricepuţi. Numai că un arbitraj video care i-a dat dreptate lui Del Potro la o minge dubioasă a fost suficient pentru a-l enerva niţel pe elveţian, iar argentinianul s-a agăţat de această şansă, cu o maturitate uluitoare pentru vârsta lui, reuşind să întoarcă soarta setului. A urmat o luptă extraordinară pe parcursul a alte două seturi, iar în final Del Potro a reuşit, după ce-şi adjudecase şi al doilea tie-break al  meciului, să câştige imperial setul 5, cu 6-2 şi două break-uri.

De altfel, nervozitatea lui Federer mi-a confirmat din plin impresia pe care am avut-o mereu despre el, şi anume că marele tenismen este un om destul de mic. Când ai câştigat 4 US Open la rând, când ai în vitrină toate trofeele imaginabile, când ai reuşit, în sfârşit, să scapi şi de complexul Roland Garros, e pur şi simplu jenant să te scoată aşa din pepeni faptul că adversarul a avut dreptate să ceară un challenge la o minge dubioasă. Lucru care arată şi cât de supte din pix erau analizele pe care le-am citit recent despre „noul Federer”, care şi-a redescoperit plăcerea de a juca, bla bla.

 La polul opus, Del Potro a fost în permanenţă bine dispus şi pozitiv, chiar şi la mijlocul setului doi, când părea că nu mai are nici o şansă, ba chiar şi în setul patru, când părea că a scăpat printre degete ocazia monumentală de a câştiga o finală de mare Slem la prima participare în ultimul act al unei asemenea competiţii. Această atitudine, coroborată cu uriaşul talent etalat azi, cu fizicul excepţional şi, nu în ultimul rând, cu puterea de concentrare în momente critice, mă face să cred că domnia lui Federer în tenisul mondial a luat sfârşit.  A nu se înţelege de aici că mi-aş imagina că Del Potro o să radă tot, începând de mâine. Dar cred că, în mai puţin de un an, elveţianul va înceta să mai fie numărul unu mondial.

 P.S. Nu pot decât să mă bucur că locul de „rege” al lui Federer (un tenismen cu o clasă şi eleganţă incontestabile) nu va fi luat de maimuţa slinoasă, icnitoare şi specializată pe scosul iegărilor din cur şi pe mirositul propriului subraţ. Pur şi simplu tenisul este un sport pentru gentlemeni, nu pentru Nadal.

P.P.S. Ca să vă daţi seama cam cât de tare a fost meciul, precizez că sunt ani buni de când n-am mai avut răbdare să văd o partidă de tenis cap-coadă şi că, pe deasupra, eram şi cumplit de obosit. Dacă aveţi ocazia să vedeţi înregistrarea, n-o rataţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: