Moroşanu, descalificat în stil Badr Hari

Sfârşit trist pentru Cătălin Moroşanu în gala „Final Elimination” de la Seoul: la finalul unei prime reprize pe care o dominase extrem de clar, românul a comis aceeaşi greşeală pe care a făcut-o şi Badr Hari anul trecut în finala K-1, lovindu-şi adversarul după ce arbitrul oprise lupta. Firesc, „Moartea din Carpaţi” a văzut cartonaşul roşu, mai ales că adversarul a aplicat perfect „reţeta” brevetată de Bonjasky şi nu s-a mai ridicat de jos.

 E drept, în apărarea lui Taei Kin trebuie spus faptul că a doua lovitură dată după „stop” de Moroşanu a lovit în plin la cap, aşa că japo-coreeanul chiar avea motive să susţină că nu mai poate continua, spre deosebire de ciocolatiul campion al lui peste de anul trecut, care defila cu cupa-n mână după ce făcuse pe mortul.

 Moroşanu a avut realmente ghinion: controlase autoritar prima repriză, îi accidentase clar piciorul adversarului,dar, cu 10 secunde înainte de final, a confundat avertizarea sonoră cu gongul de repriză şi s-a dus spre colţul său. Adversarul i-a zis ceva gen „luptă măi” şi l-a pocnit, iar lui Moroşanu i s-a pus pata şi n-a mai judecat.

Cititi si

Overeem „vitamină” a îngropat sportivitatea odată cu Aerts

Ruşinea Bonjasky, „învingător” contra lui Manhoef în huiduielile publicului

Ruşinea Bonjasky, „învingător” în finala K1

Reclame

11 Responses to Moroşanu, descalificat în stil Badr Hari

  1. arsene lupin spune:

    pacat de morosanu, castigase deja meciul cand a facut-o de oaie.

  2. question spune:

    La toate instructajele de arbitraj viitorii arbitri sunt atentionati de nenumarate ori ca una din cele mai periculoase situatii se produce cand unul din luptatori nu mai are (din varii motive posibile) notiunea daca se afla in meci sau nu. Semnalele sonore sunt puternice dar uneori adrenalina si zgomotul din sala previn luptatorul sa ia cunostinta de situatie. Alteori nu poate lua cunostinta pentru ca e incapacitat. Pettas nu a inteles ca fusese declarat TKO vs. Le Banner, Le Banner lasase deja garda, Pettas (prin greseala arbitrului, care nu a mentinut contactul cum prescriu regulile cu luptatorul groggy pana intervin terti) a venit sa-l loveasca. Le Banner (partial si vina lui, pentru ca putea alege sa se retraga) i-a mai dat o stanga care l-a facut KO flat. Pana azi a ramas una din situatiile cele mai controversate, si n-a patit-o Morosanu, ci un nume foarte mare. In litera regulilor, arbitrul, daca observa ca luptatorul se comporta ca si cum meciul s-a terminat, trebuia sa se interpuna (mai ales ca Moro dominase repriza, deci nu putea fi suspectat ca a actionat ca sa obtina o situatie de noncombat) si sa semnaleze prin contact fizic „intoarce-te, nu e gata”. Arbitrul avea de asemenea autoritatea sa semnaleze timekeeperului prelungirea necesara pentru intrerupere de actiune. Uneori nu e atat de simplu, dar am semnalat cu asta ca situatia nu e univoca in defavoarea lui Morosanu.

  3. optimvs spune:

    Nu i-a facut nimeni proces lui Morosanu, dar ma distreaza cat de diferit judeci situatia asta fata de cum o judecai pe aia cu Badr Hari. Pana la urma si Morosanu a lovit de doua ori dupa Stop, a doua oara din pacate foarte clar si tare, a conectat cum nu facuse toata repriza.

    Ce a fost foarte frumos la el a fost atitudinea de dupa, in sensul ca n-a facut spume la gura sa se ridice ala, si-a dat seama ca l-a pocnit teapan si a acceptat spasit descalificarea. Cu asta a mai spalat din impresia facuta.

    Pacat ca nu intelege faptul ca inainte de o lupta nu e bine sa provoci destinul. De fiecare data cand face scenete de-astea cu papusele, poza calcata cu tractorul etc iese urat, dar se pare ca nu pricepe lectia.

  4. question spune:

    Diferenta intre Morosanu si Hari este ca Morosanu poate spune „dom’le, eu chiar n-am inteles ca nu se terminase repriza SI oponentul a sarit la bataie la mine”. Procedura clapper-ului e rara in afara Japoniei desi toata lumea consimte ca e cazul sa fie generalizata. In afara de asta, daca oponentul lui Morosanu voia sa demonstreze la el acasa fairplay absolut, exista o cutuma nescrisa intre fighteri: cand oponentul e in situatie de lipsa defensivei ai voie sa-l ataci, dar esti socotit gentleman daca n-o faci. Diferenta mai este si ca Morosanu nu risca in nici un fel sa piarda meciul, din contra, era in avantaj pe toate cardurile, asa incat sa se socoata ca a recurs la trucuri murdare ca sa se salveze. Arbitrul avea datoria (specificata de reguli) sa conduca, accentuez termenul „conduca” actiunea in ring asa incat eventuale defectiuni din eroare neintentionata (interpretarea gresita a clapper-ului e una tipica) sa nu rezulte defectiuni ale meciului. Arbitrul e dator sa asigure pe cat posibil un meci cu desfasurare buna pentru scopul galei: selectia celui mai bun. Repet, n-am zis ca Moro are vreo scuza. Moro are insa exact meritul pe care i-l atribui: n-a spus ca Hari „sunt viitorul sportului in persoana, mi se cuvine”. Moro n-a intrat peste nici un om in casa sa-i zica „datorezi bani sefului meu, scoate-i ca te ard”. Moro nu si-a maltratat nici o amanta cu parintii ei cu tot incat sa aiba dosar penal de threspassing si vatamare corporala grava. Moro nu-si numeste adversarii „homosexual croat” (Hari pe Leko) si nu le spune arbitrilor „esti o P88da infectata cu sifilis”. Moro e cel mult un baiat care a inteles ca putin circ iti vinde mai bine imaginea. Acestea zise, ambele decizii de DQ sunt in litera regulilor corecte.

  5. optimvs spune:

    Sa fim seriosi, si Badr Hari poate spune ca nu l-a auzit pe ala strigand Stop, asa ca ramane un singur foul, a doua lovitura, data unui adversar aflat deja la podea.

    Realitatea e simpla si tu refuzi s-o accepti: in ambele situatii, decizia descalificarii a fost practic impusa de adversarul aflat la podea, si care a refuzat (Bonjasky) sau n-a mai putut (Kin) sa reia lupta. Realizezi, sper, ca daca Bonjasky se ridica si continua lupta Badr Hari ramanea cu catonasul galben, nu mai avea decat varianta K.O.-ului, era deci obligat sa forteze, sa se descopere etc etc. In loc sa se acopere de respect castigand lupta in ring, Bonjasky s-a acoperit de cacat, „castigand-o” plangand pe un scaun.

    In cazul lui Morosanu treaba e si mai clara, daca a doua lovitura nu conecta asa de bine si ala nu cadea ca secerat, probabil ca nu se dadea nici galben, date fiind circumstantele.

    In rest ai dreptate ca si Kin putea sa nu-l loveasca dupa ce Morosanu intinsese manusa si era destul de clar ce-i in capul lui. Dar adevarul e ca se vede clar pe inregistrare cum kin ii spune ceva, acum nu stiu in ce limba si cat o fi priceput Morosanu.

  6. question spune:

    Tanigawa: a fost foul dar era incins de meci, nu va fi penalizat suplimentar. End of game.

  7. optimvs spune:

    Foarte corecta decizia, dar de lupta de rezerva in finala nu cred ca se mai pune problema. Om trai si-om vedea, dar eu unul cred ca trenul a plecat anul asta.

    Poate castiga si el in 2010 un turneu important, dupa mine are mult mai multe sanse decat Ghita sa ajunga un luptator important in circuit. Ghita e mult mai cerebral in ring, dar Morosanu are explozie, cu care sa compenseze alonja relativ mica pentru ce se cere acum la varf in K-1. In plus e si destul de disciplinat apropo de indicatiile tactice ale antrenorului, chestie care conteaza enorm.

  8. question spune:

    Problema reala a lui Moro e ca primul lui meci in kb a fost la… 75 kg. Nu e un greu autentic. Compenseaza alonja mica intrucatva pentru ca e stangaci, dar va avea multe probleme cu un capitol cu care el nu s-a intalnit: powershooters grei autentici. Moro a avut malaci in ring, dar din soiul care dadeau in reluare, si cativa tehnicieni agresivi (Kemayo), dar Kemayo e cat el plus vreo 3-4 cm de inaltime. Chiar si Leko, desi prin evolutie un experiment reusit de crestere la grei, e un fost 81 kg. Look what’s missing and you will see what’s present: Moro nu a avut de-a face cu nene ca Hunt, mic cat el dar care te putea decapita, nici cu insi care au avut candva 75 de kg dar te-ai jura ca nu sunt aceeasi persoana (ai fi zis de Lloyd Van Damms, ala care rupea oase, ca e un fost 75?) si last but not least nici cu prajini cu greutate mare nativa care dau tare (Ghita cand era la amatori la 19 ani avea deja 1,94 cu 92).

  9. optimvs spune:

    Corecta analiza legata de urcarea oarecum fortata a lui Morosanu in categorie. Dar uiti ca are explozie, lovituri tari in regim de viteza, ceva ce lui Ghita ii lipseste cu desavarsire. Ghita are o alta arma, lovitura foarte puternica de picior, care poate scoate din lupta o sumedenie de adversari de linia a doua, dar care nu-l ajuta in fata genului de luptatori pe care-i intalnesti in final 16 cand esti un underdog. Aici e tot spilul.

    In timp ce pe Morosanu eu il vad perfect capabil sa surprinda un Karaev sau chiar un Badr Hari (mai ales daca este luat de sus).

    Cu alte cuvinte, eu zic ca Morosanu are mult mai multe sanse la un rezultat de rasunet in cariera, nedublat insa de confirmare (ceva gen victorie la campionul en titre), in timp ce Ghita va avea un parcurs mult mai constant, dar numai pana la un anumit nivel.

  10. question spune:

    >>>Dar uiti ca are explozie, lovituri tari in regim de viteza, ceva ce lui Ghita ii lipseste cu desavarsire.>>>

    Orice om poate lovi tare si in viteza un adversar slab sau care nu sta bine el insusi la capitolul asta. Discutia era insa daca Moro poate face cu asta lucruri pe care nu i le ofera geneticul de fosta categorie mijlocie si raspunsul deocamdata e cu nu se stie. Nu s-a intalnit nici cu vitezisti cu workrate sufocant (Hari) si nici cu insi cu KO dat la prima „boaba” (Karaev). Asa-zisa lipsa de explozie la Ghita e o parere cu totul subiectiva. Ghita poate regla viteza de lucru functie de situatie (de aici au provenit executiile explozive cu croseu fata la mai multi adversari) si isi permite ceva ce Moro nu-si poate permite asa usor, si anume temporizarea la tactica a unei situatii, e normal sa poata face asta la un gabarit de 1,94 cu 106. Ce e foarte adevarat este de fapt povestea cu „time will tell” pentru ca meciurile cu adevarat grele pentru amandoi abia incep si ceea ce au facut sau nu pana acum nu e decat o sugestie asupra a ceea ce ar putea sau nu sa se intample.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: