Adevăratul Vasile Roaită şi recunoaşterea meritelor la români

 Trăim într-o ţară în care nici măcar gesturile eroice săvârşite în public nu sunt recunoscute şi recompensate aşa cum s-ar cuveni, indiferent de regimul politic. Cel mai recent exemplu este industria certificatelor de revoluţionar, care a recompensat tot felul de impostori, în vreme ce mulţi dintre cei care chiar şi-au riscat viaţa în faţa tancurilor şi mitralierelor au primit praful de pe tobă. Dar nu trebuie să ne iluzionăm cu privire la performanţele precedentului regim în acest domeniu: nici comuniştii n-au fost cu nimic mai breji.

 Un caz de manual este, din acest punct de vedere, cel al lui Vasile Roaită, faimosul martir de la Uzinele Griviţa, personaj cu care chiar şi subsemnatul a apucat să înveţe poezii prin şcoala generală. Vreme de vreo 35 de ani, Roaită a fost unul dintre numele pe care s-a rezemat propaganda  comunistă în tentativa de a demonstra caracterul antiuman al regimului politic din perioada interbelică. Vă mai aduceţi aminte de poezia cu „Sirena lui Roaită e glasul, pornit din durere şi fum”? . Dar de felul în care, pe la începutul anilor ’80, Vasile Roaită a  încetat cu desăvârşire să mai fie pomenit ?

 Ei bine, adevărul diferă niţel, prin părţile esenţiale, de imaginea ucenicului-erou împuşcat de bestiile Siguranţei în vreme ce trăgea sirena ca să cheme muncitorii la grevă.  În primul rând, CFR-ul a ştiut mereu, din 1933 până azi, cine a tras cu adevărat sirena: Constantin Negrea, actualmente pensionar, om care, încă de pe vremea lui Dej (cu care se şi cunoştea) a încercat pe toate căile posibile să obţină creditul care i se cuvenea pentru riscul pe care şi-l asumase în timpul grevei. Fără şanse: Roaită (ucis din greşeală de un glonţ rătăcit) era cel mai tânăr dintre morţii de la Griviţa, fusese făcut utecist post-mortem :lol:, cu alte cuvinte servea mult mai bine nevoile propagandistice ale comuniştilor.

 În al doilea rând, dispariţia subită a lui Roaită din discursul propagandistic al PCR nu s-a datorat, aşa cum s-a speculat în epocă, nevoii lui Ceauşescu de a fi singurul erou din ilegalitate, ci unei descoperiri neaşteptate făcută de istoricii comunişti în arhivele Siguranţei: Vasile Roaită nu numai că nu fusese nici măcar grevist, dar era unul dintre informatorii pe care Siguranţa îi infiltrase printre muncitorii de la Atelierele Griviţa.  Cu alte cuvinte, din motive propagandistice, PCR-ul îi furase meritele lui Constantin Negrea, grevist care luptase cot la cot cu Dej pentru drepturile muncitorilor, şi i le atribuise unei unelte a „regimului burghezo-moşieresc”.

 În faţa unui asemenea exemplu, nu-ţi rămâne decât să te întrebi ce şansă avem noi, ca popor, să ieşim vreodată la limanul moral pe care nici măcar nu-i clar dacă şi-l doresc prea mulţi…

9 Responses to Adevăratul Vasile Roaită şi recunoaşterea meritelor la români

 1. nice spune:

  comunistii au facut unul, acum avem vasile roaita cu duiumul: o gramada de „dizidenti” pe statele securitatii, te-apuca voma…

 2. optimvs spune:

  Si dintre „ilegalistii” comunistilor, cine stie cati turnau la Siguranta?

 3. nice spune:

  mai stiti bancul ala cu radio Erevan care e intrebat daca Ceausescu a fost ilegalist sau nu? Asa si-asa, raspunde prudent radio Erevan. Cum adica? Adica el se ascundea, dar nu-l cauta nimeni. 🙂

 4. optimvs spune:

  Faptul ca nea Nicu chiar a facut puscarie politica inainte de 1944 nu l-a prea negat nimeni. Bine, unii au zis ca furase o servieta cu manifeste comuniste si l-a saltat Siguranta desi el era un biet hot de buzunare, dar n-am vazut vreo dovada a acestor afirmatii.

 5. informatorul spune:

  Romini au talentul prost de a scrie istorie dupa ideolugia politica care se afla vremelnic la conducere.Halal natiune.

 6. Doina spune:

  Un articol nesemnat, sris de o puslama pedelista, sau pesedista, sau penelista, sau revolutionara cu brevet, sau orice alta puslama imbogatita postdecembrist prin furt de tara. Nesemnatule, va veni vremea cand vei jura ca tu nu ai scris nicio litera in aceasta mizerie de articol!

 7. optimvs spune:

  Duduie, realizez ca-i plictiseala mare pe-acolo pe la APIA Iasi, dar delirul ar trebui temperat un pic. 😆

  Articolul e cat se poate de semnat, fiind pe blogul meu. Ce anume i se reproseaza mai exact, ca n-am inteles decat niste invective din mesajul de mai sus?

 8. Buruienosu spune:

  Dar de felul în care, pe la începutul anilor ’80, Vasile Roaită a încetat cu desăvârşire să mai fie pomenit ?

  Eu am invatat la scoala in anul 1986 de Vasile Roaita.Tin minte ca glumeam intre noi ,,Ma de ce a tras Vasile Roaita sirena de coada ori de sani? 🙂

 9. optimvs spune:

  Sunt doua teorii cu privire la eliminarea lui Vasile Roaita din propaganda comunista a anilor ’80:

  1. S-ar fi descoperit in arhivele Sigurantei faptul ca Roaita era de fapt informator

  2. Ceausescu n-ar mai fi suportat sa imparta gloria de a fi luptat in ilegalitate nici macar cu mortii.

  Mie mi se pare neplauzibila a doua varianta, in conditiile in care Ceausescu il suportase bine-mersi pe Roaita in propaganda comunista vreme de vreo 35 de ani. In cel mai rau caz l-ar fi dat putin mai in planul 2, nu i-ar fi sters orice urma.

  In cartea de istorie ramasese, ar fi fost suspect sa-l scoata si de acolo, incepea lumea sa-si puna intrebari etc etc. Pe vremea aia manualele se schimbau foarte rar, doar tii minte ca se plimbau de la o generatie la alta samd.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: