„The Hurt Locker”, Oscar politic cât se poate de previzibil

 Pentru cine n-are habar care este actuala situaţie politică internă a Statelor Unite, triumful obţinut la Oscaruri de excelentul film de război „The Hurt Locker” poate să pară ca o binemeritată revanşă a cinemaografiei „clasice” în faţa revoluţiei 3D reprezentate de Avatar. De altfel, o grămadă de critici, adevăraţi sau wannabe, s-au repezit să salute „un act de rezistenţă, măcar vremelnică, a aparatului de filmat şi realităţii împotriva năvalei computerului şi lumilor virtuale”.

 Din păcate însă, „The Hurt Locker” n-a câştigat pentru că ar fi un film mai bun decât „Avatar”, ci pentru a da puţină satisfacţie acelei jumătăţi zdravene de Americă pentru care reformele lui Obama reprezintă un scuipat în ochi. Pentru numeroşii americani tot mai atraşi de Tea Party Movement, victoria unui „tree hugging movie”, cum este etichetat cu dispreţ „Avatar” în mediile ultra-republicane, nu ar fi însemnat decât încă un afront greu de îndurat. În schimb, e lesne de înţeles ce satisfacţie a adus pentru susţinătorii necondiţionaţi ai lui G.W. Bush  triumful unui film despre „băieţii noştri din Irak”. Nu, nu vă gândiţi că subtilităţile lui „The Hurt Locker” sunt accesibile viitorilor votanţi ai lui Sarah Palin. Oamenii ăştia nu percutează (cuvântul nu e ales întâmplător) decât la „băieţi-bine-hrăniţi-care-se-comportă-eroic-sub-drapelul-stars-and-stripes”.

 Cu alte cuvinte, pentru Oscarurile de anul acesta, Hollywood-ul a preferat să dea satisfacţie celor care, în ultimii ani ai sinistrului regim Bush, au fost tot mai vexaţi de criticile cinematografice care veneau dinspre Cetatea Viselor către marioneta marilor companii petroliere înfiptă la Casa Albă.  Aş îndrăzni să pariez că, acum doi ani, „Avatar” ar fi zdrobit un film ca The Hurt Locker” la Oscaruri. Şi asta pentru că premiile oferite de Academy of Motion Picture Arts and Sciences sunt mult prea rar o „afacere” exclusiv artistică şi mult prea des o afacere politică, economică, lobbystică şamd.

P.S. Refuz să cred că vreun critic de film care se respectă ar fi putut vota o mizerie ca Inglorious Basters pentru vreun alt premiu decât „Zmeura de Aur”. Pe care ar fi luat-o la sigur dacă era despre orice alt subiect decât despre victime ale Holocaustului care se răzbună pe nazişti.

P.P.S. În mod cert, între „The Hurt Locker” şi „Avatar” 2D primul este filmul mai bun, mai „legat”, şi încă 50 de mai. Dar „Avatar” ne-a deschis în faţă viitorul cinematografiei, şi merita Oscarul nu pentru că este un film „bun” în sensul clasic ci pentru că este groundbreaking.  Lucru pe care „criticii” care i-au scris cronica după ce l-au văzut în format avi pe televizor n-au cum să-l priceapă în veci…

Reclame

2 Responses to „The Hurt Locker”, Oscar politic cât se poate de previzibil

  1. GreuDeGasitID spune:

    Cam ai dreptate. Dar cred ca merge si la obanistii.
    In mod sigur nu merita oscarul.

  2. cenusarul spune:

    cu inglorious basterds ai dreptate. film mai prost n-am mai vazut de mult. cat priveste avatar, e interesant, universul creat e coerent, dar tot rudimentar e la scenariu, vezi pocahontas. fimul de razboi nu l-am vazut. analiza climatului politic mi-a placut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: