Jihad Jane, noul coşmar al americanilor

 

 Mai ţineţi minte bancul ăla cu arabul care intră într-un bar din New York şi spune „ahrem bahra mahji Coca-Cola”, la care barmanul răspunde nedumerit „un pahar mare şi rece cu ce?” Ei bine, judecând după cazul lui Colleen LaRose, devenită celebră sub poreclele „Jihad Jane” şi „Fatima Rose”, deja putem să ne punem problema dacă nu cumva anecdota are şanse să devină realitate.  Convertită la Islam şi fanatizată prin frecventarea unor site-uri web extremiste, femeia de 47 de ani din Pennsylvania a devenit cheia de boltă a unui complot care viza asasinarea caricaturistului suedez Lars Vilks, a cărui vină consta în desenarea profetului Mohammed in chip de rondellhund

 Desigur, nu faptul că islamiştii fanatici consideră că prostul gust şi lipsa de respect pentru alte religii trebuie pedepsite cu moartea au făcut-o celebră pe Jihad Jane, ci faptul că acest caz desfide orice încercare de prevenire a acţiunilor teroriste prin elaborarea unor „profile-tip”. O femeie de rasă albă, blondă, trecută de 40 de ani, nu aduce nici pe departe cu personajele pe care ofiţerii serviciilor secrete se aşteaptă să le vadă încercând să arunce avioane în aer, sau pregătind tentative de asasinat.

 Mai mult decât atât, convertirea la Islam şi, ulterior, orientarea spre cele mai radicale cercuri ale acestei credinţe a unei femei crescute în Texas, care, până la organizarea atentatului, nu a avut nici un fel de legătură în afara internetului cu organizaţii islamiste, ridică probleme de securitate care ameninţă viaţa de zi cu zi a oricărui american.  Nici rudele cele mai apropiate, nici măcar bărbatul alături de care Jihad Jane a trăit vreme de 5 ani, între 2004 şi 2009, nu au avut nici cel mai mic indiciu din care să bănuiască măcar că femeia s-a convertit la Islam, darmite că plănuieşte operaţiuni teroriste.

 Coroborat cu aşa-numitul „Patriot-act”, prin care regimul Bush a permis de facto diverselor organizaţii ca FBI să intercepteze comunicaţii telefonice sau mailuri doar în baza unui simplu mandat de percheziţie, foarte uşor de obţinut, cazul lui Jihad Jane riscă să transforme Statele Unite într-un stat poliţienesc, în care nimeni nu se mai miră dacă vecinul alb, protestant, anglo-saxon, republican, cu nevastă, 2 copii, câine, casă, maşină etc este săltat cu mascaţii pentru presupusa apartenenţă la Al Qaeda. Şi în care toată lumea se uită cu suspiciune la toată lumea, în care orice comentariu pozitiv despre Islam te pune automat pe lista de suspecţi a cartierului…

Anunțuri

7 Responses to Jihad Jane, noul coşmar al americanilor

 1. Mi-e dor de America anilor 70…

 2. GreuDeGasitID spune:

  La mai multe!

 3. question spune:

  Unele asemanari cu imperiul roman decadent sunt fortate, alteori Uncle Sam chiar pare sa nu fi ales din intamplare sa-si numeasca o cladire importanta Capitoliu si sa-si stilizeze structura de baza (nu mai zic aia de acid, lol) dupa vechea tarfa errm Roma. La ora asta se vede asa: „pretorienii” au avut un imparat marioneta (Gigi Tufish), asta nou plateste o gramada de oale sparte de clica militara, expansiunea a atins maximul frontierelor care se putea spera sa fie incorporate si urmeaza ca extravagantele plebei nu mai pot fi sustinute dar nu e nimeni destul de curajos sa o zica si inca si mai putin priceput sa faca ceva, cetatenii in lipsa de idei si de dusmani isi exercita talentele cu atata sarg cultivate de mitologia martiala a natiei vs. natia insasi, razboiul chiar castigat costa prea scump, dar, cel mai rau, exact baietii care i-au impins pe huni si tot ce-au mai luat ei in fata de la Marele Zid acum imping un hun mai discret – yuanul – pe sub poala dinarului errrm dolarului. Si Europa coace de-un nou Bizant. Si rapitza nu merge bine deloc, ca sa nu mai zic ca vacii noastre e clar ca nu-i e bine ca vine Barrack cu pielea ei pe batz 😀

 4. question spune:

  Apropos, daca e sa impinga asemanarea pana la faze dezgustatoare, sa ne asteptam la un „emperor” contaminat de vreo religie „barbara” bizara. Heliogabal cand a devenit „initiat” in culte orientale obscure nu facea decat sa urmeze o chestie foarte tredy: romanii iubeau din ce in ce mai tare panteonul altor natii. Pe cand Gigi Tufish versiunea cu Quran? 😀 😀 😀

 5. optimvs spune:

  Stii unde se opreste orice asemanare dintre SUA si Imperiul Roman? La rolul civilizator pe care romanii il aveau in tarile/teritoriile cucerite.
  SUA este, la ora asta, un colos militar si o mare putere economica, dar este departe de a fi superputerea culturala a spatiului pe care-l domina dpdv politic. In plus, duce o politica meschina in tarile/teritoriile cotropite. Irakienii poate nu se mai zbateau asa daca vedeau ca li se ia petrolul dar li se fac in schimb case, scoli, spitale, infrastructura samd.

  In rest, intr-adevar, istoria romana ramane o nesecata sursa de uimire, prin prisma similitudinilor cu intamplari din ziua de azi. Ajunge sa te uiti la viata politica din Romania si s-o compari cu situatia Republicii din prima jumatate a secolului I i.C. Exceptand recursul ocazional la forta militara pentru eliminarea fizica a adversarilor politici, avem absolut toate tarele politcii romane: cumpararea pe scara larga a voturilor, mituirea/santajarea politicienilor mai marunti ai partidelor adverse, campanii de calomnii pe scara larga bazate pe nimic, violarea Constitutiei din toate pozitiile, sub masca pastrarii legalitatii, folosirea Justitiei ca arma politica etc etc.

 6. question spune:

  Din pacate, romanii aveau o iubire „fara numar” pentru ban, ca de fapt circularea lui la scara intercontinentala le apartine. Dar in compensatie functia de dictator legala si controlabila e o performanta, chit ca n-a tinut pana la capat. La noi cand spui „Ilici e dictator” sau „Base e dictator” suna a comentariu negativ. La romani, daca spuneai „Lucius e dictator” ziceau „opa, cine e asta, cand l-a numit Senatul”? 😀 Lucius sau cum il chema urma sa taie si sa spanzure 6 luni dupa care end of game, se revine la legi normale. Toaaata lumea zice da, nene, dar Sulla si apoi Cezar de la asta le-au tras clapa. Bun, dar au avut peste 80 de insi inainte care n-au tras-o. Sa vad care democratie poate pune 80 de persoane intr-o asemenea functie si sa ramana reversibila. Uneori cu cate 5 numiri in cariera pentru aceeasi persoana.

 7. optimvs spune:

  Toata lumea” aia ignora faptul ca Sulla a reinstituit o functie cazuta in desuetitudine, la 120 de ani de cand fusese folosita ultima oara, si a facut treaba asta operand o moficare esentiala, respectiv neprecizand vreun termen-limita. Oricum, discutia despre institutia dictaturii la romani e mult mai ampla (doar dictatura Rei gerundae causa se apropia de ceea ce intelegem azi prin dictatura, dar existau dictatori numiti pentru a organiza anumite alegeri – comitiorum habendorum causa, pentru a umple locurile ramase vacante in Senat- legendo senatui samd)

  Oricum, discutia n-are sens in contextul de fata, unde era vorba despre asemanarile si deosebirile dintre SUA si Imperiul Roman.

  P.S. Nu, circulatia monetara intercontinentala a fost initiata de greci, s-a dezvoltat in fazele finale ale imperiului Persan si a atins apogeul in lumea antica pe vremea lui Alexandru Macedon si a primilor regi seleucizi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: