EBA transpiră la Bruxelles şi Strasbourg pentru soldatul israelian Gilad Shalit

Gilad Shalit

Gilad Shalit

  Ştim deja cât de greu s-a străduit botoxata aia mică a lui Băsescu să evite interzicerea mineritului cu cianuri de către Parlamentul European. Ce nu ştim e cât de greu asudă EBA la Bruxelles pentru o cauză care nu are nimic de-a face cu România: eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit de către miliţiile Hamas.

 Citez din intervenţia făcută de Elena Băsescu în plenul Parlamentului European pe 11 martie 2010:

Este pentru a doua oară în ultimele două săptămâni când vorbesc în plen despre Gilad Shalit şi mă bucur că eforturile depuse împreună cu colegii mei au avut ca rezultat această rezoluţie. „The case of Gilad Shalit” demonstrează preocuparea deosebită a Uniunii Europene cu privire la situaţia umanitară din Gaza. Drepturile lui Gilad, prevăzute în Convenţia de la Geneva, nu ar trebui să fie condiţionate de conflictul israelo-palestinian. De altfel, tatăl lui Gilad Shalit, domnul Naom, a afirmat în repetate rânduri că atât el, cât şi familia lui nu sunt implicaţi politic. Ei nu au ales să se afle astăzi în această situaţie. Ideal pentru noi, europenii, ar fi două state care să trăiască unul lângă celălalt în pace şi securitate.

Încă din anul 2006, se negociază prin diferiţi intermediari eliberarea lui Gilad, existând astfel o propunere foarte controversată de a se da în schimbul lui 1 000 de deţinuţi palestinieni. Gilad şi familia lui au nevoie de ajutorul nostru. Vă mulţumesc mult.”

 Povestea acestui tânăr de 24 de ani e cât se poate de simplă: în 2006, un grup de militanţi palestinieni a trecut frontiera şi a atacat un post al armatei israeliene. Tancul în care se afla Gilad Shalit a fost distrus cu un lansator de rachete, iar soldatul a fost luat ostatic şi dus în fâşia Gaza. În schimbul său, Hamas cere eliberarea unui mare număr de prizonieri palestinieni, şi, conform unor sondaje recente, 69% dintre israelieni sunt de acord cu acest schimb. Cum Gilad Shalit are şi cetăţenie franceză, Uniunea Europeană a făcut câteva demersuri diplomatice pentru eliberarea lui.

 Ei bine, în momentul ăsta probabil vă întrebaţi, ca şi mine, ce mama naibii are povestea asta cu România? După faţă, bietul băiat nici nu arată a puştache de Dorobanţi, aşa că pică şi varianta că i-ar fi căzut cu tronc botoxatei. Şi atunci?

 Explicaţia este foarte simplă: regimul matrozului a ajuns într-un punct în care are nevoie de toată susţinerea posibilă din exterior, întrucât baza sa de mase este pur şi simplu distrusă de măsurile antieconomice luate pe parcursul anului 2009 (vezi forfetarul lui Pogea), măsuri care au dus, în mod firesc, la amplificarea crizei şi la genocidul social din 2010. Pe de altă parte, Israelul, stat pus la colţ de multe ţări membre ale Uniunii Europene şi chiar de administraţia Obama pentru politica agresivă dusă de guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu, este foarte sensibil la genul de susţinere oferit de EBA în Parlamentul European.  Cu alte cuvinte, EBA prestează în interesul tăticului, pe probleme care nu au nici o legătură cu România.

 Desigur, acesta este punctul în care adoratorii plătiţi cu ora ai lui Băsescu se vor repezi să spună că EBA luptă pentru prietenia româno-israeliană, să adauge că numai un fraier nu cunoaste puterea lobby-ului israelian, ba chiar, eventual, să mă şi facă antisemit. (sintagmă care, folosită în contextul conflictului israeliano-arab, are o savoare particulară pentru cei care ştiu că şi arabii sunt tot semiţi). Problema e că investitorii israelieni au adus în România doar două miliarde de euro în ultimii 15 ani, iar dacă scădem din banii ăştia cazinourile, băuturile răcoritoare şi speculaţiile imobiliare nu mai rămâne mare lucru. Cu alte cuvinte, dacă vroia să trudească pentru propăşirea relaţiilor economice româno-israeliene, nu doar pentru niţel suport de la extremistul de dreapta Benjamin Netanyahu pentru ghiolbanul fără ideologie Traian Băsescu, ar fi trebuit s-o vedem pe EBA mişcând din buziţele botoxate pe la Tel Aviv şi Ierusalim, la niscai întâlniri cu potenţialii  investitori. Dar, desigur, asta e ceva mai greu de făcut şi presupune mult mai mult creier decât deţine fătuca de Dorobanţi paraşutată în Parlamentul European prin mare mila tătucului şi tăticului.

10 Responses to EBA transpiră la Bruxelles şi Strasbourg pentru soldatul israelian Gilad Shalit

 1. vlad spune:

  sau vrea sa cumpere tacsu sau leana vreun hotel in pustiul Negev, sau Galileea si le trebuie ceva sprijin ca sa bata concurenta. sau mai face unchiul un negot cinstit cu armament. sau duca-se pe pustii!

 2. robert spune:

  Limitata la lucruri la care macar ai o vaga idée, precum ar fi rugbyiul.
  Daca iti petreci timpul la casinouri probabil ca doar asta cunosti.
  Investitiile isreliene in Romania numai in transferuri know-how, in industrie si armata depasesc 10 miliarde de euro in ultimul deceniu.
  A da, si nu esti neaparat anti-semit ci pro arab si anti-israelian.
  Iti propun sa te muti in una din dictaturile arabe unde vei avea o viata minunata de terorist sinucigas.
  E pacat sa-ti irosesti viata in Europa unde ai dreptul la libera exprimare chiar daca spui prostii.

 3. optimvs spune:

  Koren Robert, ma tem ca nu eu sunt ala obsedat de cazinouri, ci miile de israelieni care vin sa joace aici in cazinourile detinute de conationalii lor, in fiecare week-end.

  Cuantumul de doua miliarde de dolari investiti in Romania este avansat chiar de Camera de comert romano-israeliana, si include investitiile israeliene venite indirect, din tari ale UE.

  De asemenea, iti atrag atentia ca atitudinea pe care o afisezi aici este exact genul de nesimtire cu care se fac odiosi anumiti evrei si prin care atrag antipatii asupra intregului popor.

  Daca eu spun ca Romania n-are nici o treaba cu rapirea lui Gilad Shalit, asta nu ma face anti-israelian sau pro-arab decat in mintea unora invatati sa agite acuzatia de „anti-semitism” pe post de argument in orice dezbatere. Romania o sa aiba motive sa faca lobby in cauze ca rapirea lui Gilad Shalit atunci cand bancherii evrei din SUA o sa faca lobby pentru Investitii in Romania, sau cand miliardarii israelieni vor investi pe-aici si in altceva decat mall-uri, speculatii cu complexe rezidentiale sau racoritoare. Pana atunci, pur si simplu nu ne intereseaza, avem problemele noastre cu care sa ne batem capul.

  P.S. Nu uita sa-i faci anti-semiti si pe evreii (foarte numerosi) care sunt impotriva regimului anti-uman al lui Netanyahu. Sau poate o sa te mai imblanzesti un pic si-i faci doar tradatori si filo-arabi, nu? 😆

 4. GreuDeGasitID spune:

  Nu vad ce sprijin poate sa obtina basescu de la evrei. In articole mai vechi zici ca are sprijin american. Ce poate sa mai faca lobby-ului israelian? Poate niste actiuni la pepsi.
  Chestia este ca a obtinut sprijin de la colegii europeni. A fost votata rezolutia sprijinita de baseasca. Chiar daca Romania nu iese in castig din chestia asta nici nu cred ca are pierderi de imagine.

 5. optimvs spune:

  Eu zic sa te mai informezi nitel. Asta e genul de rezolutie care, odata propusa si sustinuta, trece. Pentru simplul motiv ca nimeni n-are chef sa inceapa sa curga acuzatiile de „anti-semitism”.

  In schimb, in tacere, la nivel de culise, cei care propun sau sustin asa ceva sunt luati la ochi. Cum EBA e cine e, sunt lesne de imaginat daunele suportate pana la urma de Romania.

  Regimul anti-uman al lui Netanyahu nu beneficiaza nici macar de o urma de simpatie la nivelul UE.

 6. GreuDeGasitID spune:

  Din pacate este foarte posibil sa ai dreptate.

 7. optimvs spune:

  Din pacate pentru Romania, da.

  Ca in rest, mi-ar fi greu sa inteleg de ce Uniunea Europeana ar sustine in vreun fel un regim de extrema dreapta ca al lui Netanyahu. Ar insemna sa aplice un dublu standard.

  Din pacate pentru Israel, mai au de tras vreo 3 ani, pana la urmatoarele alegeri.

 8. Saraca, cred ca e uda loearca de atata transpiratie!

 9. Samson spune:

  Hehe, UE critica la greu Israelul si nu sunt facuti antisemiti.
  Iar guvernul Netanyahu nu este de EXTREMA dreapta; extrema dreapta ar fi un guvern cu Lieberman in frunte.
  Antisemit este un cuvant folosit de nemti pentru prima data pentru a exprima ura impotriva etniei iudaice; daca te deranjeaza ca se refera doar la evrei, atunci plange’te lor; asa m’am saturat sa citesc aiurelile acestea conform carora evreii au un statut mai special de numa’…
  Prietenia cu Israelul este mai veche, inca de pe vremea lui Ceausescu cand nu veneau israelienii sa deschida cazinouri, deci n’are legatura cu asta. De asemenea, intr’o vizita recenta in Turcia, Basescu a condamnat actul de „piraterie” asupra flotilei; deci eu spun ca Basescu pupa’n fund pe oricine, la cat de neimportanta e Romania pe plan extern.

 10. optimvs spune:

  Un guvern Lieberman ar fi de-a dreptul nazist (stiu, suna ciudat 😆 ), nu doar de extrema dreapta, cum e cel al numitului Bibi .

  Referitor la antisemitism, e arhicunoscut faptul ca termenul a aparut si este folosit si azi doar in legatura cu evreii. Exact de asta radeam si eu, daca nu te-ai prins (de faptul ca etimologia cuvantului este oarecum absurda, in mod normal ar fi trebuit folosit termenul anti-iudaism sau ceva similar).

  Cat despre Basescu, te asigur ca te inseli. Inca de la inceputul carierei sale politice, matrozul pupa in fund (sau, mai degraba, dupa propria sa expresie, suge *** ) intr-o singura directie. La asta cu flotila nu prea a avut de ales, e totusi de meserie marinar, iar actul chiar a fost unul pirateresc, fiind comis in ceea ce legislatia internationala defineste ca „high sea”, ape internationale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: