Brazilia – Coasta de Fildeş, un meci oameni vs maimuţe

Nu mi-aş fi imaginat că în anul 2010, la un Campionat Mondial, eveniment de importanţă planetară, transmis live în miliarde de case de pe întreg globul, o echipă naţională se poate comporta în halul în care a făcut-o azi Coasta de Fildeş.  Depăşiţi net de brazilieni, ivorienii s-au comportat în stilul unei echipe de divizie judeţeană care, pe stadionul dintre porumbi, începe să dea cu sete la picioarele adversarilor care au avut proasta idee să marcheze un gol.

 Cu larga complicitate a arbitrului francez, ivorianul Ismael Tiote a dat la oase în duşmănie, încă din prima repriză, primind un avertisment verbal după vreo 3 faulturi dure şi nefiind atins nici măcar cu un galben când l-a scos pe targă pe brazilianul Elano, prin minutul 65, după o intrare pentru care şi în divizia B s-ar fi dat roşu direct. A mai fost nevoie de încă 2-3 faulturi violente pentru ca maimuţa Tiote să vadă, în sfârşit, un cartonaş galben, dar deja coechipierii săi pricepuseră că e loc de rupt picioare fără sancţiune.  Ce a urmat a semănat mai degrabă a scenă petrecută în timpul genocidului din Rwanda decât a meci de fotbal: ivorienii mai aveau un pic şi scoteau macetele din sacii cu echipament, în vreme ce brazilienii replicau prin proteste vehemente către ineptul arbitru francez Stephane Lannoy şi, eventual, prin vreo îmbrânceală timidă.

 Nimeni nu are nimic împotrivă ca şi Africa să găzduiască turnee finale, şi acolo trăiesc oameni care se bucură de fotbal, dar asta n-ar trebui să însemne că o ceată de gorile, reprezentând în mod absolut animalic un stat african, poate face masacru pe teren, sub privirile aprobatoare ale unui arbitru provenit din fosta putere colonială  a ţării respective.

 P.S. Culmea, singurul care a luat roşu a fost brazilianul Kaka, jucător care numai de porniri războinice la adresa adversarilor nu poate fi bănuit.  Într-un moment în care jocul era oprit, după unul din faulturile ivorienilor, Kaka s-a apărat împingând uşor cu mâna un ivorian care se repezea spre el. Evident, acesta a căzut ca secerat, ţinându-se de faţă, iar imbecilul de francez a scos al doilea galben pentru jucătorul Realului (care obşinuse şi primul avertisment după un fault de vreo 5 ori mai uşor decât oricare din cele 15 făcute de ivorieni în ultimul sfert de oră al meciului).

Anunțuri

4 Responses to Brazilia – Coasta de Fildeş, un meci oameni vs maimuţe

 1. MagdaMagda spune:

  Aveti perfecta dreptate domnule Adrian Niculae…exact asa am gandit si eu cum ati scris tot articolul…!!!

 2. vlad spune:

  am vazut si eu meciul: era rupere pe final. Federatia internationala ar trebui sa sanctioneze formatia Coastei de Fildes, sa nu mai dea la coaste, la gioale, la mecla. Partea proasta este ca toate erau faulturi, dure, cu intentie si repetate la 10-15 secunde. Fiecare merita galbe-rosu, galben-rosu.

 3. optimvs spune:

  @Magda: eu nici macar nu sunt fan Brazilia, aseara, inainte sa inceapa meciul, eram mai degraba tentat sa tin cu Coasta de Fildes, ca sa fie grupa mai incurcata :D.

  Dar cand am vazut ce se intampla acolo…

  @Vlad: foarte rar sanctioneaza FIFA ceva ce arbitrul n-a sanctionat, iar observatorul n-a trecut pe foaia de joc. Si cum observatorul era tot francez…

 4. Felician spune:

  Aveti pareri foarte pertinente! Felicitari! O sa va citesc in fiecare zi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: