Vuvuzela, simbolul definitiv al instinctului de turmă

(dacă vreţi să vă daţi seama şi mai bine ce face vuvuzela din orice, apăsaţi mica minge de fotbal din partea de jos a ferestrei youtube de aici, în timp ce ascultaţi melodia)

 

 În opinia subsemnatului, cu greu se poate găsi un simbol mai bun al instinctului de turmă, şi, în general vorbind, al prostiei omeneşti: Vuvuzela, trompeta care a trasformat un întreg Campionat Mondial de fotbal într-o bâzâială dementă, îndeplineşte perfect acest rol.

 Scenariul este simplu: englezul, spaniolul, italianul, americanul, francezul şamd se dau jos din avion, petrec vreo două zile într-o ţară despre a cărei istorie ştiu doar un singur cuvânt (apartheid) şi sunt asaltaţi la fiecare colţ de stradă de vânzători ambulanţi care le oferă nişte trompete lungi şi zgomotoase. Până aici, totul perfect normal: până şi în faţă la Versailles „tribul zanga” te întâmpină zornăind mici machete ale Tour Eiffel puse pe o sârmă, şa că n-ai de ce să te miri că rudele mai puţin norocoase fac cam acelaşi lucru în faţa stadioanelor din Africa de Sud.  OK, englezul, spaniolul, italianul, americanul, francezul şamd şi-au cumpărat vuvuzela, suflă fericiţi în ea de câteva ori în drum spre stadion, ajung în tribune, şi acolo realizează că au nevoie de dopuri pentru urechi, întrucât din 35.000-90.000 de oameni prezenţi pe o arenă, e foarte probabil ca măcar câteva zeci să sufle în trompetele iadului în acelaşi timp.

 În momentul ăsta intervine instinctul de turmă: văzând negrii care vin pe stadion exclusiv pentru a sufla în trompetele cu pricina, întrucât oricum nu-i interesează în vreun fel un meci Italia – Slovacia, Anglia – Slovenia, Spania – Chile  samd, suporterii din ţările „civilizate” fac exact contrariul singurului gest de bun simţ posibil. În loc să lase jos trompetele groazei şi să uite de ele pe durata meciului, încep să sufle cu ardoare, probabil pe principiul  „dacă tot ne surzesc ăştia, măcar să ne surzim singuri”.

 Mai mult, nenorocita trompetă face furori şi în Europa, fiind vândută pe scară largă, întrucât mase largi de oiţe o percep ca pe un soi de simbol al acestui CM. Chiar şi la melodia de mai sus, numeroşi englezi care n-au prea înţeles mesajul micii mingi de fotbal pe care o apeşi ca să asculţi vuvuzele, nu cântecul, au postat cu mândrie comentarii gen:

„i’ve got 2 vuvuzelaass:) „

Lucru care, desigur, face ca umorul fin din comentariile gen

„My wife told me to shut up and stop being so annoying the other day.I was that shocked I almost choked on my Vuvuzela!!!”

să pară mult mai puţin reprezentativ.

 Ce nu înţeleg toţi aceşti europeni şi americani este faptul că vuvuzela nu este un mijloc de a-ţi încuraja echipa (nici n-ar avea cum să fie, întrucât bâzâitul insuportabil face ca orice cântec, încurajare sau chiar huiduială să se piardă în vacarmul general). Pe vremea apartheidului, vuvuzela a fost folosită de suporterii de culoare ca un mijloc de a-şi afirma propria identitate,  de a arăta că sunt diferiţi şi mândri de asta, nu doar nişte apendice ale albilor iubitori de rugby. De altfel, simplul fapt că vuvuzela este interzisă la meciurile de rugby din Africa de Sud ar fi trebuit să le spună multe europenilor, sau măcar englezilor.

 Mai mult decât atât, o vuvuzela originală nu era chiar un lucru ieftin, se găsea greu şi costa relativ mult. Utilizarea pe scara atât de largă a acestui instrument a apărut abia în 2001, când o companie din Capetown, specializată pe producerea obiectelor de plastic, a avut „geniala” idee de a trece la producţia de masă a vuvuzelelor „pentru toţi”.

 P.S. Faptul că vuvuzela rimează cu Mandela este, desigur, întâmplător. Dar este genul de întâmplare care, dacă ştii povestea utilizării acestui instrument pe stadioanele sud-africane, provoacă o ridicare din sprâncene.

P.P.S.  Până şi Hitler dezaprobă vuvuzelele 😆 

 

Reclame

2 Responses to Vuvuzela, simbolul definitiv al instinctului de turmă

  1. cenusarul spune:

    da. misto analiza si cantecelul. canal + reusise sa elimine din transmisiile televizate zgomotul vuvuzelei, cumva, un filtru de frecventa, dar asta nu i-a ajutat cu nimic pe cocosii galici. s-au straduit degeaba! 🙂

  2. optimvs spune:

    Din pacate canal + e ppv si nici nu se prinde la noi, poate doar prin satelit. Ca altfel comutam imediat :D.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: