Puşcăriabilul Vântu versus Biserica Ortodoxă Română

 Am mai scris, de-a lungul timpului, aici şi aici, despre diversele campanii făţiş antiortodoxe desfăşurate de trustul lui S.O. Vântu. Adevărul e că, pur şi simplu, mi-a fost silă să mai ocup de această temă, pentru că publicaţiile puşcăriabilului prestează la bară fixă pe acest „subiect” aproape în fiecare săptămână. Dar, de data asta, ieşirea în decor este atât de violentă, încât pur şi simplu cere palme.

 Acum vreo două săptămâni, pe portalul realitatea.net a fost publicat „articolul” intitulat Biserica Ortodoxă, o afacere scăpată de sub controlul statului. Textul, lung cât o zi de post, n-a făcut cine ştie ce vâlvă la vremea lui (cum era şi normal). Dar este continuu preluat, de două săptămâni, de tot felul de cretini cărora constatarea că Biserica Ortodoxă are venituri li se pare o mare revelaţie.  Aşa că, pentru a restabili adevărul, se impun câteva precizări:

 1. Biserica ortodoxă nu este singura care beneficiază de respectiva scutire de impozite, deşi este singura menţionată în articol.  La fel se întâmplă şi cu Biserica Catolică, şi cu diversele culte neo-protestante, şi cu musulmanii şamd. Popa Ion Robu de la Sfântul Iosif n-a plătit impozit când a obţinut pentru biserica catolică etaje întregi din clădirea Cathedral Plaza  etc etc. Pe scurt, faptul că ortodocşii sunt singurii menţionaţi în articol arată clar că avem de-a face cu propagandă religioasă, nu cu anchete despre „afaceri scăpate de sub control”.

2. Nu se vede în respectivul articol nici măcar o vagă menţiune a afacerilor derulate în România de diverse secte dubioase, care nici măcar nu sunt recunoscute de stat.

3. Autorii, desigur anonimi, ai acestui „articol” işi clătesc gura cu voluptate cu veniturile de 47.797.383 de lei  (vreo 11 milioane de euro) realizate de BOR în 2008 din activităţile fără scop patrimonial, şi cu profitul de 2.313.629 de lei rezultat după ce au fost scăzute cheltuielile din aceste venituri.  Pe urmă, „ziariştii” cu pricina mai pomenesc si profitul de 3.526.245 lei obţinut de BOR  din activităţile economice, care duce profitul total pe 2008 la 5.839.874 de lei. Adică vreo 1.4 milioane de euro la cursul de atunci.

 Ce uită să ofere „ziariştii” puşcăriabilului Vântu este un termen de comparaţie. Cum ar fi o comparaţie cu  veniturile Bisericii Catolice, de pildă. Aflăm, din Capital, că în 2007, din cauza deprecierii dolarului faţă de euro (şi a scăderii implicite în valoare a contribuţiei diocezelor din afara Europei) sărmana Biserică Catolică a avut venituri de doar  236,7 milioane de euro pentru  Sfântul Scaun şi a ieşit pe pierdere. (atenţie, e vorba doar de administraţia centrală propriu-zisă a Bisericii Catolice, condusă de Papa Benedict al XVI-lea şi care cuprinde Secretariatul de Stat, Sinodul Episcopal, misiunile diplomatice din toată lumea ale Sfântului Scaun şi alte câteva organisme – nu de toată Biserica Catolică, evident!

 Nu este însă cazul ca trustul eolian să înceapă să bocească, întrucât numai din „obolul lui Petru”, tradiţionala danie a credincioşilor catolici făcută în fiecare an în duminica cea mai apropiată de 29 iulie, Papa a primit  în 2007, pentru puşculiţa sa personală, peste 79 de milioane de dolari. Pe care, evident, nu i-a impozitat nimeni.

 Acestea fiind zise,  îmi este imposibil să închei acest articol fără un argument ad hominem, cu precizarea că, în cazul de faţă, argumentul ad hominem nu este defel ilogic, pentru că se referă la conduita personală şi  motivatiile  individului care ordonă, de ani buni, campaniile antiortodoxe ale trustului Realitatea-Caţavencu: pur şi simplu nu înţeleg cum de i se permite unui ins ca Sorin Ovidiu Vântu, după care literalmente plânge puşcăria, să „demaşte”Biserica Ortodoxă ca fiind o afacere scăpată de sub controlul statului? Vorbim despre un personaj închis pe vremea lui Ceauşescu pentru fraude, condamnat în 2007 la doi ani de închisoare în dosarul BID (Banca de Investiţii şi Dezvoltare) şi a cărui implicare în fraude monstruoase gen FNI este de notorietate. Pe scurt, un hoţ strigă „hoţii!” şi tuturor li se pare normal, ba chiar unii dobitoci încep să ia de bună strigătura…

P.S. A nu se înţelege de aici că mi se pare perfect normal ca Biserica Ortodoxă să aibă (de pildă) agenţie de turism, să înceapă să facă excursii în Thailanda şi să nu plătească impozit pe profitul obţinut în acest fel. Pe linia asta, am putea ajunge ca BOR să-şi facă cea mai tare firmă de construcţii, de reparat şosele şamd şi să scoată concurenţa de pe piaţă în orice domeniu.  Dar câtă vreme agenţia de turism a BOR se limitează la pelerinaje la Locurile Sfinte, la Muntele Athos , la mânăstirile din nordul Moldovei şamd, cred ca numai un cretin poate avea ceva împotrivă.

5 Responses to Puşcăriabilul Vântu versus Biserica Ortodoxă Română

 1. GreuDeGasitID spune:

  De, daca nu cumpara publicitate.

 2. cenusarul spune:

  da, speram sa scrie cineva, totusi, ceva despre campania realitatea contra biserica ortodoxa. bravos maestre!

 3. Gregorian Moisescu spune:

  E trist ca nu ati observat ca e un articol comandat de pseudo-ecologisti si nu Biserica Catolica.
  Sigur ca o comparatie cu celelalte culte si eventual cu Arhiepiscopiile Catolice din Romania ar fi fost binevenita, insa temenul de comparatie care ne intereseaza lipseste, nu este la vedere, asociatiile „seculare” nu isi publica veniturile si cheltuielile.

  Biserica trebuie sa ramana o forta in societatea noastra si sa umple golurile lasate de statul prost administrat. Avem nevoie de scoli si de spitale in mediul rural, in timpul fanariotilor Biserica facea astfel de institutii, ei bine vremurile acelea s-au intors.

  Chiar daca exista diferente doctrinare intre Ortodocsi, Catolici si Protestanti, in plan social bisericile Crestine ar trebui sa conlucreze, sa puna umarul la propasirea si emanciparea cetatenilor tarii noastre.

  Nu il mai confunda data viitoare pe Remus Cernea cu Ioan Robu, ca e pacat de Dumnezeu.

 4. optimvs spune:

  Unde vedeti ca as afirma ca e comandat de Biserica Catolica? Articolul este comandat de puscariabilul Vantu.

  Punand insa articolul de fata in contextul campaniei anti-ortodoxe din trustul lui Vantu, e greu sa nu observi atitudinea dusmanoasa, voit defaimatoare, la adresa Bisericii Ortodoxe, si atitudinea respectuoasa la adresa Bisericii Catolice.

  P.S. Parerea mea e ca Remus Cernea e bagat printr-o secta dubioasa, iar campania sa impotriva religiei in scoli samd nu urmareste decat scaderea importantei bisericilor traditionale in societatea romaneasca.

 5. […] că  părerea mea sinceră e că locul lui Sorin Ovidiu Vântu este la puşcărie, inclusiv din motive care n-au legătură cu mega-ţepele trase de acesta fraierilor care credeau că poate cineva să înmulţească banii cum a înmulţit […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: