Vasile Blaga părăseşte corabia care se scufundă, pentru a-şi salva cariera politică

 Mare eveniment mare în România, şi-a dat demisia Vasile Blaga. Se bate la nesfârşit apa în piuă despre un gest politic  pe care îl putea prevedea oricine are vreo vagă idee despre ce se întâmplă în PD-L şi a cărui singură necunoscută era data.  Mi-a fost lene până să şi casc. Dar ţara fierbe, acum vreo jumătate de oră m-a sunat şi fratele meu, să mă întrebe cum de nu scriu despre acest eveniment de importanţă planetară 😆 Asta după ce primisem, în decursul zilei de azi, vreo 5 mesaje pe messenger de la diverşi prieteni care mă întrebau fix acelaşi lucru.. Aşa că na, ce să fac, mi-am căutat puţin timp ca să aştern pe blog două vorbe despre felul în care încearcă Vasile Blaga să-şi salveze cariera politică.

 În primul rând se cuvine făcută precizarea că Vasile Blaga este un tip destul de respectat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că şi-a făcut binişor treaba de ministru, a evitat să meargă prea departe cu schimbările pe criterii politice/de cumetrie şi a luat apărarea subordonaţilor când a avut ocazia.  Dar asta nu are nimic de-a face cu faptul că, în plan politic, Vasile Blaga este un dinozaur din specia „activul de partid eşalon 4”, cu tot atâta charismă cât o cazma, şi care n-ar putea câştiga cinstit nişte alegeri nici dacă ar candida împotriva lui Geoană (chestie care, nu-i aşa, spune totul).

 Aşa se face că în lupta zbucnită în PD-L pentru succesiunea lui Traian Băsescu, aripa Blaga (sau BVB, de la Blaga Videanu Berceanu) a avut mereu un handicap major în faţa aripii Udrea: matrozul ştie că lui Blaga i-ar fi mult mai uşor decât lui Udrea să conducă partidul, dacă ar primi binecuvântarea tătucului, dar ştie la fel de bine şi că în felul ăsta ar da PD-L-ul pe mâna unui candidat fără şanse în alegerile prezidenţiale. Ori Băsescu mai ştie perfect de bine şi că, dacă supravieţuieşte până la următoarele alegeri, iar candidatul susţinut de el pierde, va înfunda puşcăria, cu acelaşi circ (mascaţi, televiziuni, transmisii în direct) pe care l-a făcut şi el cu Patriciu, Diaconescu sau Becali. 

 Cum Blaga a înţeles de mult că într-un PD-L condus de Elena Udrea nu are nici un viitor, şi-a dat seama că are nevoie de o ieşire din PD-L. Mai exact, de genul de ieşire în urma căreia duşmanii lui Băsescu să-l primească cu braţele deschise, ştergându-i cu buretele contribuţia la fraudarea alegerilor din 2009. Aşa că a pregătit cu grijă mitingul poliţiştilor şi incidentele de acolo, ştiind foarte exact la ce reacţie poate aştepta de la Băsescu după scandările de „ieşi afară, javră ordinară” din poarta Cotrocenilor. Scandări bine gândite (pe profilul mental al destinatarului) şi  care au venit „de sus”, după cum îşi poate da seama oricine ştie cum merge treaba în poliţie  şi cât îndrăzneşte poliţistul obişnuit în faţa camerelor de luat vederi.

 Acum urmează clasicul cadril politic, tocatul apei în piuă pe la Antene, grohăitul febril al ciutacilor, „dezbaterile” cu adresă de pe Realitatea, perdelele de fum lansate în declaraţii etc etc. Şi, după câteva luni, o să-l vedem pe Blaga în PDS,  pe principiul ” e băiat bun şi oricum n-avem nici un ministru de interne plauzibil în partid”.  Doar nu vă aşteptaţi la o decizie morală a lui Ponta&Co, nu?

 Ramâne numai să aflăm dacă Blaga o să-i ia cu el pe Videanu şi Berceanu, împreună cu toată clientela lor politică. Bănuiala mea e că genul ăsta de exit poate funcţiona doar pentru el.

Reclame

8 Responses to Vasile Blaga părăseşte corabia care se scufundă, pentru a-şi salva cariera politică

 1. cenusarul spune:

  pana una alta, i-a sustinut si a fost solidar cu politistii care l-au injurat pe Base si cu toti politistii in general. Pozitia lui, in circumstantele date, este extrem de corecta si ii aduce un nesperat capital de imagine. cel putin in ochii mei.

 2. GreuDeGasitID spune:

  Ce vorbesti? Mai ca nu il acuzi de o lovitura de stat.
  Cum poate sa faca asta cu atatea servicii in jur?

 3. optimvs spune:

  Ce sa-l impiedice serviciile? Sa-si dea demisia? 😆

  @cenusarul: asta s-a si urmarit

 4. GreuDeGasitID spune:

  Sa il impiedice sa pregateasca „cu grijă mitingul poliţiştilor şi incidentele de acolo”
  Pate vrei sa spui ca a profitat de miting, ca l-a incurajat prn inactiune.
  Daca este cum zici tu cum ramane cu „la ce reacţie poate aştepta de la Băsescu după scandările de…” Pai pana se intoarce Blaga complicii lui vor albi prin trbunale.

 5. optimvs spune:

  Cred ca e destul de clar ce-am zis, asa ca nu vad cum ai ajuns la chestiile astea :lol:. Blaga nici n-a organizat el mitingul, nici nu l-a incurajat prin inactiune (ce era sa faca, sa ceara o tiparnita de bani speciala pentru politisti?).

  In schimb, a asteptat cu calm ca sindicatele politistilor sa organizeze legal mitingul, dupa care a pregatit cu grija scenariul pe care l-au urmat altii. Ce erau sa faca serviciile, sa-l aresteze pentru ca i-a soptit unui lider de sindicat „sa i-o scandati pe-aia cu iesi afara, javra ordinara”?

  Zi tu ca eu nu inteleg.

  P.S. Nu-ti imagina ca aia care vor albi prin tribunale au vreo legatura cu Blaga, aia sunt plevusca pe care a furat-o valul la miting.

 6. Tom spune:

  E unul din comentariile mai destepte pe care le-am vazut pe marginea subiectului. Cam la fel a comentat si istoricul Mircea Dogaru din postura de sindicalist militar, o voce relativ singulara prin pertinenta si aparenta ‘neafiliere’ la alte structuri. El avansa ideea ca operatiunea s-a facut pentru ca „o parte din PDL” sa se poata desprinde si iesi cu fata (mai) curata. Cel mai interesant ar fi in ce masura baietii albastri din spate o vireaza si ei, ceea ce ar presupune ‘evolutii’ si la nivelul structurilor de putere ‘suprastatele’, inclusiv in raporturile cu licuriciul.

 7. optimvs spune:

  Mersi de apreciere. Cred ca vom avea foarte curand dovada ca aceasta varianta este cea corecta.

 8. […] “în maşina mea, eu sunt Ceauşescu”. Iar mi-am înăbuşit un căscat, ca în cazul demisiei lui Blaga, după care am reuşit să-mi înving lenea şi să scriu pe această non-temă doar după ce au […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: