Local Kombat Sarajevo, un „eveniment” desprins din preistoria artelor marţiale

 Dacă mai ţineţi minte cum aratau galele de kickboxing organizate în România prin anii 1998-2001, în câte o sală semi-renovată dintr-o reşedinţă de judeţ ceva mai mică, înseamnă că n-aţi pierdut nimic dacă n-aţi văzut ieri seară Local Kombat Sarajevo. N-am mai fost de peste un deceniu în Bosnia, aşa că habar n-am cum se mai prezintă ţara, dar e clar că iubitorii de kickboxing de  acolo sunt cam în faza în care erau românii la finele anilor ’90. De la felul în care erau îmbrăcaţi spectatorii şi până la halul în care se manifestau, totul a amintit de galele de tristă amintire pe care tocmai le-am pomenit. Şi, dacă mai adăugăm în ecuaţie faptul că Sport.ro l-a adus iar pe ineptul fiu al lui George Mihăiţă să ne macine nervii cu comentariul său lipsit de orice legătură cu acest sport, dar pigmentat cu o atitudine tip ultras de galerie  (pe care chiar nu vrea nimeni s-o simtă venind dinspre microfonul comentatorului) veţi înţelege de ce am urmărit această „gală” cu o silă maximă.

 Fight cardul extrem de slab era desigur de aşteptat, având în vedere atât situaţia economică în care se află atât Bosnia cât şi România, dar mai ales faptul că o asemenea gală nu avea cum să stârnească interesul în vreo terţă ţară. Aşa că, din păcate, e greu de spus dacă victoria foarte concludentă a lui Cătălin Moroşanu împotriva necunoscutului croat Igor Mihaljevic înseamnă şi altceva decât că „Moartea din Carpaţi” a ajuns la un nivel la care poate snopi fără probleme luptători din eşalonul 4 spre 5. Asta cu atât mai mult cu cât croatul, la numai 1.86m înălţime, cu greu poate fi considerat ca o experienţă utilă în perspectiva înfruntării cu vreun greu autentic de peste 1.95 din elita K-1.

 Una peste alta însă, Cătălin  nu s-a făcut de râs, bătându-l clar pe croat, cu 3 downuri, dintre care două în ultima repriză (pe care o puteţi vedea în înregistrarea de mai jos):

 Mai mult, Moroşanu a arătat o condiţie fizică excelentă şi o tehnică mult îmbunătăţită faţă de precedentele sale meciuri: serii rapide de lovituri gândite, variate, nu aruncate haotic spre capul adversarului, cum făcea până nu cu mult timp în urmă. Cu alte cuvinte, progresul a fost evident, chiar dacă adversarul foarte slab nu a permis o evaluare serioasă a nivelului atins în momentul de faţă.

 În schimb, Sebastian Ciobanu a avut parte de o experienţă neplăcută: turcul Erhan Deniz, despre care se ştia oricum că nu e chiar genul de adversar de care să te bucuri că ai parte la o gală cu nivel general atât de scăzut, i-a administrat doua down-uri în prima rundă şi apoi şi-a gestionat foarte bine avantajul, nedându-i românului şansa de a recupera şi de a ajunge măcar în extra-round. Deşi Sebastian Ciobanu începuse foarte bine meciul, şi a controlat autoritar primele 90 de secunde, turcul a găsit un high-kick cu care l-a pus jos pe român, i-a administrat apoi şi o lovitură zdravănă sub centură, fără a fi penalizat, după care i-a mai dat un down cu directa de dreapta. Pe scurt, în ultima parte a rundei I s-a cam terminat meciul, restul fiind o zbatere inutilă, în pofida încurajărilor isterice venite de pe margine, de la animatoarele Local Kombat, şi a galeriei absurde făcute din studio de bietul Tudor Mihăiţă.

 Acestea fiind zise, mi-e imposibil să nu aduc vorba şi despre circul făcut în sală de animatoarele pe care promotorul Eduard Irimia le cară pe la orice gală, pentru a mai înveseli publicul masculin: bietele fete, care oricum înţeleg puţin spre nimic din ce se întâmplă în timpul luptei,  urlă pe post de galerie, cât le ţin puterile, din imediata vecinătate a ringului  şi a microfoanelor de fond, acoperind indicaţiile antrenorilor şi enervând de pomană telespectatorii.  Asta ca să nu mai vorbim de faptul că nici unul dintre declaraţii săi amici nu pare să-i fi spus promotorului că, în sacou şi cămaşă fără cravată, dat cu gel şi înconjurat de cinci-sase fatuce îmbrăcate sumar, arată fix ca un proxenet, imagine pe care mă cam îndoiesc că şi-o doreşte.

 Pe scurt, singurul moment decent al „galei” a fost main eventul, în care bosniacul Dzevad Poturak şi înlocuitorul de ultim moment al lui Ashwin Balrak, surinamezul Wendell Roche, au oferit publicului o luptă fără menajamente, la capătul căreia ambii combatanţi abia mai stăteau în picioare. Îm pofida vocalizelor tâmpe făcute constant de comentatorul Mihaita jr, meciul era departe de a fi clar câştigat de Wendell Roche, şi un extra round s-ar fi impus, dacă luptătorii ar mai fi fost capabili măcar să stea pe picioare încă 3 minute. Aşa însă, învingător a fost declarat bosniacul Poturak, în uralele sălii, dar fratele mai mic al acestuia (care luptase şi el ceva mai devreme) a avut bunul simţ să intre între cei doi şi să le ridice amândoura mâinile, în semn de victorie, spălând în felul acesta onoarea gazdelor.

14 Responses to Local Kombat Sarajevo, un „eveniment” desprins din preistoria artelor marţiale

 1. man09 spune:

  foarte slaba gala maxim 500 de spectatori,Morosanu este un luptator de esalonu 3-4 care mai mult de atata nu poate progresa Ciobanu la fel,si mie mi sa parut ca Poturak a avut loviturile mai clare Roche a lovit mai mult in garda,comentatorii praf, iar chestia cu proxenetu nu doar pare este la gala de la Arad dupa cantaru oficial luptatorii straini au plecat fiecare cu cate o fata sau 2 la hotel

 2. JLB spune:

  Destul de bunicel morosanu,a mai capatat ceva explozie pe brate,si cu conditia fizica sta mai bine.Ciobanu din pacate nu este un HW natural,nu are ko power pentru a face fata la HW.Mi-a parut rau ca nu a mai luptat balrak,de departe cel mai valoros luptator a galei.Acum urmeaza goodridge pentru morosanu,mai mult decat probabil se va solda cu un ko brutal in prima repriza,il vand iesind pe targa fara cativa dinti pe nenea goodridge 🙂

 3. unu spune:

  sugestii daca primesti astea ar fi:astept un articol si despre Pacquiao-Margarito despre Bute,box in general fiindca despre UFC si meciu Lesnar-Velasquez nu ai scris (poate nu urmaresti)dar a fost un meci frumos forta fizic vs tehnica determinare daca tot scrii articole despre sporturile de contact si de masa si mai dese articolele macar 1 pe saptamana

 4. optimvs spune:

  @man: Sa stii ca progresul lui Morosanu este totusi vizibil in ultimul an. Cel putin la meciul asta s-a prezentat foarte bine. E drept insa ca lupti si cat de bine te lasa adversarul, asa ca ramane de vazut ce poate contra unui oponent mai serios. O sa ne lamurim la finala K-1, se pare ca Morosanu va merge intr-un super-fight, si acolo o sa aiba un adversar decent. Poate Kharitonov, caz in care e loc de un meci interesant.
  La faza cu Irimia, e clar ca fetele alea sunt „de consum”, ca sa zic asa, dar asta nu-l face automat proxenet, ca doar nu le-a luat bani luptatorilor pe ele. Toata treaba seamana cu povestea cu „folcloristele” de la Piatra Neamt :lol:, atata ca Pinalti nu se poza peste tot cu ele de gat. Oricum, si asta e o chestie din paleoliticul sportului, parca suntem in „Intrarea Dragonului”, ce mama naibii, mai lipsesc ceaunele cu opiu :lol:.

  @JLB: n-o sa mai lupte cu Goodridge la K-1 Scandinavia daca iese chestia cu super-fightul in finala K-1.

  @unu: am vazut meciul Lesnar-Velasquez, dar mare lucru de comentat nu era. Dupa mine, Brock Lesnar a parut departe de a fi in forma maxima, iar Cain Velasquez n-a stat mult pe ganduri si l-a executat scurt. Oricum planul de bataie al lui Lesnar a fost stupid, nu avea ce cauta la striking cu Velasquez nici macar o secunda. Urmaresc UFC, dar nu cu maxim interes, ca sa zic asa, invartelile lui Dana White ma cam scarbesc. Parca lucrurile erau ceva mai curate in Pride. Ca sa-ti dau un singur exemplu, am vazut meciul Mir vs Nogueira, in care Nogueira, poate cel mai bun la sol din tot UFC-ul, n-a incercat nici macar un singur takedown, a stat la pumni pana a luat KO. Pai daca aia n-a fost facatura nu stiu care a mai fost.

  Iar la box astept meciuri interesante, nu fratii Klitschko vs cine stie ce saci de box. Sau macar sa-l vad pe Bute la vreun meci de unificare a centurilor (cu vreuna din versiunile semnificative, evident) nu contra cine stie carui alt Miranda/Brinkley/whatever.
  Efectiv am senzatia ca, in ultimii ani, scena boxului profesionist e tot mai prafuita.

 5. JLB spune:

  Eu cred ca si boala la afectat pe lesnar,cu cain sa prezentat intr-o forma putin mai buna fata de cea cu carwin,dar nici de cum numai este in forma in care era inainte de boala.Parca la incetinit rau boala asta.

  Mi-ar place sa vad un morosanu vs ben edwards,ar fi epic meciul asta,si chiar nu vad cum ar putea morosanu sa nu iasa ko,la barbie sunt cam la fel,la inima tot cam pe acolo,dar ca explozie si forta ben edwards este mult peste morosanu.

 6. optimvs spune:

  Sa stii ca la momentul asta Morosanu mi se pare peste Adwards dpdv tehnic. Diferenta ar fi ca Morosanu e urcat in categorie, in timp ce Edwards chiar e un greu veritabil. Si, in plus, a aratat ca duce destul de mult.

 7. man09 spune:

  asta e adevarat nici eu nu cred ca le-a luat bani,dar chestia asta cu ,,ospitalitatea” probabil are vreun interes cum ar fi evolutia luptatorilor in ring, adevarat este mai tehnic decat Edwards dar Edawrds a castigat un GP si are o forta de ko superioare lui Morosanu , un meci cu Kharitonov ar fi competitiv dar Kharitonov are o barbie de fier din cate am vazut eu ,rusu va castiga in opinia mea la decizie sau TKO diferenta intre Golden Glory Olanda si Scorpions Iasi cred ca e uriasa

 8. optimvs spune:

  Diferenta e uriasa, dar Morosanu e vedeta clubului Scorpions iar Kharitonov e si el pe-acolo la Golden Glory. Diferenta dintre cele doua cluburi s-ar vedea daca s-ar bate Morosanu cu Schilt, meci care, probabil, ar dura 20 de secunde.

  Intr-adevar insa, Kharitonov are exact ce-i trebuie ca sa-l puna in dificultate pe Morosanu. Am mai spus-o de cateva ori, n-o sa uit toata viata cum lua rusul genunghi in gura de la Ghita de parca erau mangaieri cu un fulg. Oricum, ar fi un meci tare iar Morosanu ar avea sansa lui, daca ar lupta inteligent si s-ar concentra pe lowkick-uri.

 9. JLB spune:

  Edawrds are numai 25 de ani mai poate creste si din punct de vedere tehnic.Pentru dimensiunea lui explozia pe brate este absolut incredibila,sincer nu am mai vazut un om de dimensiunile lui cu o astfel de explozie pe brate,nici macar mark hunt.Cat despre Kharitonov,cu putin antrenament ar putea fi competitiv pentru luptatori B class gen texieira,zabit samedov,raul catinas,balrak,bouzidi,guidon,m.manhoef,kudin…etc
  Pe ghita nu stiu unde sa il plasez in momentul de fata,probabil undeva intre b clas si A clas.
  Luptatori A clas autentici sunt schilt,hari,overeem,saki,aerts,kyotaro,jlb,corbett,spong si cam atat.Eu zic ca acestea enumerati mai sus sunt deocamdata aproape de ne atins de luptatorii romani.

 10. optimvs spune:

  Nici Morosanu nu e chiar batran, si, repet, mi se pare intr-un progres evident. Ramane sa confirme asta si in fata unui adversar mai de soi.

  Kharitonov are potential sa ajunga la anu’ pe vremea asta in final 8. Cineva care poate incasa cum incaseaza el, si care mai are si un pumn foarte greu, e capabil sa bata absolut pe oricine, cu conditia sa nu fie intr-o inferioritate tehnica evidenta (cum a fost anul trecut contra lui Ghita)

 11. TO spune:

  In atentia promotorului Eduard Ieremia si a departamentului sport al ProTV !
  – Schimbati comentatorii in special pe Tudor Mihaita.
  – Un comentator este practic a patra roata la caruta, daca e mica si defecta afecteaza intreg ansamblu.
  – Un comentator bun, educa, informeaza si binedispune in acelasi timp. Vi se pare ca e cazul in echipa actuala?
  – Declansati un concurs sau casting, ceva trebuie facut, altfel va dati cu stanga in dreapta si va autosabotati.
  – Faceti un sondaj si va veti convinge cat de important este comentatorul si care este perceptia vizavi de acesti analisti semidocti fara simtul umorului.

  succes

 12. optimvs spune:

  Lasa ca tot e bine ca l-au schimbat pe tembelul de Mihaita la final 16. Daca ne scutesc de el si la Final 8, inseamna ca au inteles ce era de inteles.

 13. Anca spune:

  Buna,

  Eu recunosc: nu m-am putut uita la acea gala… Eduard Irimia chiar nu realizeaza sau nu vrea sa realizeze faptul ca Raul,Ciobanu si Morosanu NU vor ajunge niciodata la nivelul lui Daniel Ghita daca participa in tot soiul de gale penibile…Sincer! Au potential,asta e clar, dar cred ca ar trebui sa se duca sa se pregateasca serios in Olanda si sa isi astepte randul sa participe la gale importante K1 impotriva unor luptatori credibili – asa cum a facut de altfel Daniel Ghita!!!!

 14. optimvs spune:

  In momentul de fata, nu stiu daca mai permite bugetul.

  Ghita s-a orientat corect plecand din Local Kombat, dar realitatea e ca Ghita e un greu nativ, al carui potential a fost repede sesizat si in afara. Ciobanu, dupa parerea mea, are ghinionul ca oin K-1 nu exista o categorie de greutate care sa-l avantajeze. La grei ajunge inevitabil sa se bata cu oameni care-l depasesc mult prea mult dpdv fizic, iar categoria de Max nu o poate face.
  Morosanu macar are priza la public, cred ca se va vinde bine si peste 5 ani, chiar daca nu depaseste nivelul actual.
  Singurul care ar trebui sa incerce s-o ia pe drumul lui Ghita ar fi Catinas.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: