Protestul benzinei: trei zile fără maşină în februarie

 Lipsa de logică pe care au etalat-o până acum românii care protestează împotriva scumpirii carburanţilor ar trebui să fie înlocuită cât mai repede cu o abordare pragmatică şi eficientă. Dacă nu pui azi benzină dar circuli cu maşina nu faci decât să-ţi furi singur căciula, iar dacă plăteşti cu monede de 10 bani îţi baţi joc de timpul tău, dar tot plăteşti.

 SINGURA formă de protest care îi poate lovi pe benzinari este diminuarea consumului. Socoteala e simplă, mărind pretul cu 10% aceştia şi-au mărit profiturile cu 10% per litru vândut. Şi dacă românii continuă să consume la fel de mult ca înainte de scumpire,  creşterea de 10% se regăseşte şi la nivelul profitului total realizat de benzinari. Dacă însă într-o lună consumul scade cu 10%, atunci profitul total revine (ca valoare absolută) la nivelul de dinainte de scumpire.

 Cu alte cuvinte, pentru a le demonstra benzinarilor că le putem şi noi scădea profiturile când vrem, la fel cum şi ei ne pot scumpi benzina când au chef, ar trebui să renunţăm la maşini vreme de 3 zile pe parcursul lunii următoare.  Dacă am face asta şi toţi odată, efectul psihologic ar fi devastator. Evident, urgenţele rămân urgenţe, dar în rest nu trebuie decât să stabilim trei zile şi în alea să folosim doar transportul în comun sau propriile picioare.

 Nu cred că e mare lucru, nu cred c-o să ne cadă coroana, iar lecţia dată benzinarilor va produce cu siguranţă efecte. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că nici statul nu va încasa taxe pentru cantitatea enormă de combustibili neconsumaţi. Aşa că actualul guvern, oricum disperat după bani, va fi şi el nevoit să-i preseze pe benzinari să micşoreze preţurile. Cine ştie, poate îşi aminteşte şi Consiliul Concurenţei că există…

5 Responses to Protestul benzinei: trei zile fără maşină în februarie

 1. alin spune:

  nu pot romanii sa faca de-astea, au ghearele inclestate pe masini, asa vor pieri.

 2. optimvs spune:

  Eu unul o s-o fac. Cum s-ar spune fac tot ce depinde de mine, am si scris, o sa si aplic. Mai departe depinde de fiecare.

 3. cenusarul spune:

  am mai citit o metoda: sa nu mai alimentam o luna de la omv, de exemplu. sau de la mol. sau de la luk. In felul asta respectiva companie va trebui sa coboare pretul, altfel inchide mustaria. cand a coborat pretul, vine randul agipului, rompetrolului etc.
  nu-mi dau seama de efecte, dar par a fi pe termen scurt.
  Insa, intr-adevar, daca in alea 3 zile nu folosesti transportul in comun (daca iei taxiul tot un drac iese), degeaba protestezi. Insa ceva trebuie facut, ca a ajuns sa coste un plin 3 bulioane.

 4. optimvs spune:

  Ideea protestului anti-OMV a plecat de la ideea ca astia au resursa interna pe mana, si, implicit, ceilalti benzinari cumpara de la ei sau din import.
  Din pacate, tot asta e si motivul pentru care ideea nu e buna de nimic: cumparand de la altii, cumperi indirect tot de la OMV in majoritatea cazurilor.

 5. cenusarul spune:

  atunci incepem cu altii. cu agip, ca tot boteaza italienii benzina. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: