Mubarak a demisionat şi a cedat puterea juntei militare

 Vice-preşedintele egiptean Omar Suleiman a anunţat acum câteva minute, la televiziunea de stat egipteană, că Hosni Mubarak a decis să demisioneze şi să încredinţeze puterea Consiliului Suprem al Forţelor Armate.

 După 18 zile de proteste care au cuprins principalele oraşe ale ţării şi, mai ales, după ce discursul de ieri, în care anunţa că renunţă la o parte din prerogativele prezidenţiale în favoarea  lui Suleiman, a întărâtat şi mai mult protestatarii, Hosni Mubarak a decis să demisioneze oficial din funcţie. E greu de spus, în acest moment, dacă decizia îi aparţine, sau dacă a fost forţat de armată să facă acest pas, însă cert este că Mubarak nu a folosit orice mijloc îi stătea la dispoziţie pentru a se agăţa de putere, preferând să renunţe paşmic, cât încă mai putea face acest lucru.

  Întrucât devenise absolut evident că protestatarii nu acceptă nimic altceva decât demisia imediată, şi că singurele căi de a calma situaţia sunt fie represiunea violentă a manifestaţiilor, fie satisfacerea cerinţei de bază a demonstranţilor, preşedintele Mubarak nu mai avea cum să suţină că rămâne la putere până la expirarea mandatului pentru a asigura stabilitatea.  Aşa că, probabil, a preferat să nu intre în istorie ca un tiran sângeros, care a ordonat armatei să deschidă focul asupra propriului popor şi, primind de la generali asigurări că nu va fi dat pe mâna demonstranţilor, s-a retras pentru a permite detensionarea situaţiei.

Reclame

2 Responses to Mubarak a demisionat şi a cedat puterea juntei militare

  1. cenusarul spune:

    intai a plecat si apoi a demisionat. prevederea e mama intelepciunii. nimeni nu stie unde e. se presupune ca e la mare. 🙂

  2. optimvs spune:

    Statiunile de la Marea Rosie, practic ridicate de Mubarak de la zero, sunt un alt fel de Egipt. Aia sunt invatati cu castiguri bunicele, cu bautura si rusoaicele, pe scurt n-au motive sa-l urasca, in schimb au toate motivele sa fie ingrijorati de ce se intampla in tara. S-a dus unde stie ca armata ii poate asigura protectia fara sa fie nevoita sa impuste manifestanti pentru asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: