Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu şi CTP, trio-ul care a lichidat ziarul Gândul

citeşte şi     Crin Antonescu ar trebui sa-l dea in judecata pe Claudiu Pândaru în solidar cu site-ul Gândul?

 

De câteva zile se vehicula ştirea că ziarul Gândul va trece pe lumea cealaltă în online, iar azi decesul anunţul a devenit oficial, printr- un articolaş de o stupizenie rară, care citează zicerile  lui Pândaru, apparatchik-ul de trust trimis de Sârbu să „rentabilizeze prin tabloidizare” distrugă un produs media pe care mogulul lui peşte nu-l înţelegea.

Deşi nu mai sunt legat în nici un fel de această publicaţie de mai bine de doi ani, nu pot să nu fiu extrem de trist văzând cum, în nici un an şi jumătate, trio-ul funambulesc Pândaru-Negruţiu-CTP a reuşit să ducă ziarul de la o foarte solidă  medie de 18.209 exemplare vândute pe zi la  numai 12.171, scădere care, pe fondul crizei şi a inerentei prăbuşiri a veniturilor din publicitate, a consfinţit decesul  trecerea în online.  Sunt trist pentru că astfel moare un ziar pe care noi, cei plecaţi de la Adevărul SA, l-am scos pe piaţă muncind in două cămăruţe minuscule, cu nşpe calculatoare şi imprimante peste noi, cu un şantier bezmetic de jur împrejur şi cu un entuziasm pentru care acum ne vine să ne dăm palme.  Punând astfel pe picioare o publicaţie care, în momentul în care a fost preluată de Sârbu, mai avea nevoie doar de un mizilic de nici 10.000 de euro pe luna pentru a intra pe profit. Lucru care reprezenta o performanţă extraordinară, având in vedere că era vorba de un ziar creat absolut de la zero, fără nici un trust în spate, şi căruia regimul Băsescu s-a străduit de la început să-i dea în cap prin orice mijloace.

Dar cum deontologul CTP era disperat să-şi scoată cât mai repede banii investiti (deşi era vorba despre suma luată de la răposatul Dumitru Tinu pe acţiunile de la Adevărul, adunate prin metode despre care vom mai discuta de la micii acţionari, nu de niscaiva bani aduşi de-acasă), marele om şi caracter n-a mai ţinut seama de nimic. Nici măcar de faptul că, în felul ăsta, se dădea pe mâna unui individ despre al cărui model de business ştia foarte bine că se bazează mai mult pe datorii şterse cu generozitate de toate guvernele post-decembriste de la Văcăroiu încoace decât pe cine ştie ce găselniţe senzaţionale. Pentru banii ăştia, auto-intitulata „conştiiţă a breslei” a ajuns până la urmă să înghită şi reclame la „State de România” plasate pe site-ul ziarului chiar lângă editorialul lui, şi nu pot decât să-i urez în continuare să aibă poftă, pentru că, mai mult ca sigur, felul principal abia urmează.

Cu toate astea, nu vânzarea propriu-zisă a dus Gândul de râpă, ci perpetua capitulare a marelui caracter CTP în faţa măsurilor aberante luate de noul patron. Tot felul de cretini gen Comănescu guiţau pe la colţuri că ziarul arăta vetust, iar „maeştrii de ceremonii” ai lui Sârbu, atârnători gen Cosmina Noaghea, al căror merit se rezumă exclusiv la realizarea de prezentări în powerpoint, se repezeau să mai sugereze încă o relansare, desigur în alt format, care se putea tipări doar la tipografia lui Sârbu. Unde, întâmplător sau nu, un exemplar costa o dată şi jumătate cât la tipografia unde se tipărise înainte Gândul mov, vetust, si aflat la 10.000 de euro pe lună de rentabilitate.

Firesc, după încă un an de relansări de-astea care produceau doar pagube, gaura era deja destul de mare, aşa că patronul a ajuns la concluzia că trebuie să-şi pună propriul om la conducerea publicaţiei, profitând şi de plecarea (să-i spunem oportunistă) a lui Adrian Ursu la Vântu. Şi tot ce-a găsit Sârbu mai bun în trustul lui pentru a conduce un ziar quality a fost un bulache pe nume Claudiu Pândaru, care nu lucrase în viaţa lui la o publicaţie, şi a cărui singură realizare profesională de până atunci se limitase la a-i oferi lui Năstase o bicicletă pentru a face ture pe culoarele Parlamentului.

Ca să nu credeţi că scriu la nervi, vă ofer o mostră a scriiturii lui Pândaru de dinainte de paraşutarea la Gândul, şi vă las să judecaţi singuri ce căuta individul ăsta la un ziar cu pretenţii:

Claudiu Pandaru, un editorialist de mare rafinament

Claudiu Pandaru, un editorialist de mare rafinament

Aşa scria acest cetăţean în 2008, cu ocazia alegerilor, nu la terminarea şcolii primare. Şi, cu toate astea, dl. Cristian Tudor Popescu nu a avut nici o obiecţie când individul a fost numit mai întâi redactor-şef adjunct şi apoi redactor-şef.

Bine, ca să fiu cinstit până la capăt trebuie să spun că Pândaru a fost destul de viclean şi l-a promovat imediat pe Negruţiu, genul de ziarist de sediu PSD capabil să producă nişte texte acceptabile, realizate pe principiul şablonului. Cum imediat şi Pândaru a făcut saltul de la compunerea tip Gâgă de mai sus la texte de un nivel similar celor produse de Negruţiu, e uşor de bănuit în ce-a constat înţelegerea dintre cei doi. Aşa că marea conştiinţă CTP s-a putut face liniştit că nu vede şi a acceptat numirea lui Pândaru. Poate şi sperând în sinea lui că un ins pe capul căruia pică o asemenea pleaşcă va face tot ce-i stă în puteri ca treaba să meargă bine.

Problema a fost însă că Pândaru era atât de străin de tot ce înseamnă un ziar quality, încât măsurile luate de el nu puteau duce decât la dezastru. Publicul ziarului Gândul, puternic individualizat, era la momentul respectiv format din oameni care apreciau o gazetărie incisivă, pe alocuri chiar virulentă, care cumpărau ziarul care să citească editoriale în care se şterge pe jos cu X sau cu Y, anchete despre hoţiile puterii, oricare ar fi fost ea, articole orientate spre consumator, nu spre departamentul de PR al marilor companii.

Acest gen de jurnalism îi era complet străin lui Pândaru, ins învăţat cu umblatul pe vârfuri prin cabinetele parlamentare, cu lista marilor clienti de publicitate ai MediaPro care nu trebuie deranjaţi în nici un fel, pe scurt, cu genul de „jurnalism” care se face la prosteve.  În loc să-şi dea seama că ar trebui să înveţe el să facă un ziar pe care-l vor cititorii Gândului, gauleiterul lui Sârbu a hotărât că trebuie să transforme ziarul într-un produs tipic al trustului MediaPro.

Rezultatul a fost o publicaţie a cărei „deschidere” a ajuns treptat să arate aşa (daţi click pe imagine pentru varianta full size):

 Gandul lui Claudiu Pandaru

Gandul lui Claudiu Pandaru

Pe scurt, o fiţuică penală, cu care cititorii de pe vremea Gândului „mov şi vetust” n-ar fi împachetat nici borcanele. Aşa a ajuns tirajul să scadă cu 50% într-un an şi jumătate, pe scurt, aşa a murit ziarul Gândul. Ca un bolnav cândva mândru, care a a juns să facă pe el şi să nu-şi mai poată ţine saliva-n gură.

Şi tot dezastrul ăsta s-a produs sub privirile unui CTP mulţumit că-şi încasa liniştit salariul uriaş şi că era lăsat în pace să scrie editoriale tot mai aberante, din postura de vedetă năbădăioasă a unui ziar care trăgea să moară.

Şi-am încălecat pe-o şa şi v-am spus cum au ajuns Gândul în groapă lângă Cotidianul, şi CTP în postura de Nistorescu II.

P.S. Sigur că Orlando o să urle că ziarul n-a murit, că produce bani pe online şamd. Dar asta doar pentru că habar n-are ce înseamnă cu adevărat un ziar, şi cât de mare e puterea cuvântului tipărit faţă de cea a biţilor care pot fi editaţi sau făcuţi să dispară cu desăvârşire printr-un simplu click.

Anunțuri

9 Responses to Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu şi CTP, trio-ul care a lichidat ziarul Gândul

 1. cenusarul spune:

  da. misto discurs funerar la marginea gropii din care CTP inca mai arunca cu lopata bulgari de pamant ca s-a adanceasca suficient, adica sa fie profesionist pana la capat, in timp ce pandaru si negrutiu duc pe umeri de-a latul cosciugul cu Gandul, nu prea greu, ca dupa indelungata suferinta n-a mai ramas din el decat on-lineul. Un gand pios: Oare Tinu, Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca, se bucura sau e trist? Ca CTP care traieste, nu e nici bucuros nici trist, el e CTP si sta pe piedestalul pe care si l-a cladit cu migala de chinez si de pe care, scarbit, mai comenteaza un meci de tenis, un film, si mai latra la mutu cand sare mutu gardul.

 2. vlad spune:

  Aia cu Siegfried era genul de tabloidizare idioata ca, oricum, nu puteau smulge publicul lui click si libertatea! Oricum, Liiceanu era in progres din punct de vedere al orientarii sexuale!

 3. optimvs spune:

  Poate ca ar fi putut sa smulga cativa trogloditi de acolo, dar nici in directia aia n-au mers pana la capat. Adica na, daca venea Pandaru asta si de a doua zi zicea „asta e, quality nu merge, facem tabloid, CTP pune mana si scrie de Bianca lui Botezatu si de Perversu’ de pe Targu Ocna” era o treaba, avea o logica. Poate mergea, poate nu. Sigur ca ar fi fost ceva abject, dar macar nu era si stupid.

  @cenusarul: de fapt dezastrul a inceput cu moartea lui Tinu, dar nu ne-am dat seama nici noi, cei de acolo, darmite cei din afara. CTP n-a fost niciodata altceva decat un editorialist foarte bun, calitatile lui de director de ziar sau de manager erau egale cu zero.

  Indraznesc sa spun ca, daca nu murea Tinu, Adevarul era si acum la tiraj de 130-140.000 de exemplare, tot cu look-ul ala vetust care le statea in gat diversilor comanesti, tot cu alea 50-60.000 de abonamente, pe scurt, lider de piata.

 4. cobol spune:

  Ce treaba avea Sarbu cu ziarele? El e om de televiziune, stie sa vanda entuziasm en-gros.

 5. optimvs spune:

  Stie sa vanda tigani si manele, plus produse americane aflate la limita expirarii.

  Multa lume inca traieste cu impresia ca Sarbu este un vizionar care a revolutionat tembeliziunea din Romania. Realitatea trista fiind ca, fara repetatele scutiri si reesalonari ale datoriilor catre stat, postul ProTv ar fi fost inchis de prin 2002.

 6. MediaPro spune:

  Nu comentez situatia de la Gandul, probabil o cunosti mai bine decat mine. E urat insa din partea ta ca, din suparare pentru insuccesul produsului vostru media, pui semnul egal intre MediaPro si State de Romania sau perversu’.
  Nici macar sport.ro nu inseamna doar atat, vad ca scrii mult despre galele K-1 si Local Kombat, ai avea unde sa le vezi daca n-ar exista MediaPro? E doar un exemplu.

 7. optimvs spune:

  Mai „MediaPro”, sa stii ca apreciez faptul ca n-ai semnat „un cititor indignat” 😆 si ca, in incheiere, nu mi-ai comunicat faptul ca n-o sa mai calci niciodata pe-aici :lol:. Unii colegi de-ai tai de la Descopera.ro asa au procedat https://optimvs.wordpress.com/2010/01/27/descopera-ro-sau-cretinismul-la-el-acasa/ , pacat ca au facut-o scriind de la IP-uri din trust ;).
  Poate, cine stie, data viitoare ai si un nume.
  Nu zice nimeni ca MediaPro inseamna doar State+Perversu. Daca ar proceda asa ar fi un soi de Taraf TV si cu asta basta. Problema este ca, intr-un mod extrem de perfid (si cu premeditare, indraznesc sa afirm) i se servesc publicului din Romania, in doza foarte precisa, exact lucruri menite sa tiganizeze si sa cretinizeze societatea romaneasca.

  Oricum, discutia asta e mult mai larga si nu are decat tangential legatura cu cele intamplate la Gandul.

 8. Gheorghe spune:

  Interesant e ca Pandaru poate nu are talent la scris, dar are la vorbit. E unul din cei mai retinuti si echilibrati dintre cei care fac emisiuni cu invitati.. desi poate e doar o parere de nou privitor..

  Oricum, omul mi se pare bine ales pentru tipul de emisiuni pe care le face la Gandul live.

 9. optimvs spune:

  Normal ca Pandaru e retinut, pardalnicul ala de credit in franci elvetieni ( 😆 ) nu-l lasa sa-si ia prea mult elan.
  Cat despre talent la vorbit, banuiesc ca ti-ai propus sa ma asasinezi printr-o criza de ras 😆 Singurul lui talent de care mi-am dat seama este sa-si bage adanc limba in posteriorul sefului cel mare si sa-i execute orbeste ordinele. Intrucat acum ordinul e sa fie periat Basescu, il executa cu mare spor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: