Elefantul Gaia de la Zoo Bucureşti, omorât de directoarea lui Băsescu pentru câteva blocuri

 

 Fostul tarc al elefantului Gaia, invecinat acum cu doua blocuri

Fostul tarc al elefantului Gaia, invecinat acum cu doua blocuri

 Mai ţineţi minte scandalul iscat în octombrie 2006 de moartea elefantului Gaia de la Zoo Băneasa? La vremea respectivă toată lumea s-a minunat de incompetenţa directoarei numite de primarul Traian Băsescu, iar uimirea s-a transformat în indignare după ce s-au aflat concluziile comisiei de anchetă. Citez din articolul scris de o fostă colegă de la răposatul ziar Gândul, articol care reia concluziile susmenţionatei comisii:

 „Pentru că nu agrea mirosul câinilor, pisicilor şi al şobolanilor care-i invadaseră adăpostul,cu 3-4 ani înaintea morţii, elefantul a refuzat să mai intre în padoc şi dormea numai în picioare. Pe lângă frica de animale, o altă posibilă explicaţie oferită de specialiştii străini ar fi reprezentat-o şi lipsa dotărilor minime necesare unui elefant bătrân.
 În loc să elimine cauzele pentru care elefantul refuza să mai intre în adăpost, directorul Grădinii Zoologice Bucureşti a ales să forţeze introducerea animalului în padoc cu făclii aprinse şi jandarmi cu câini. Efectul unei astfel de decizii a fost catastrofal. Elefantul de 4 tone s-a speriat, a căzut fracturându-şi un picior, iar operaţiunea de ridicare, cu ajutorul unei macarale, s-a întins pe durata a două zile. În tot acest interval, chingile şi plasa au fost aşezate necorespunzător, motiv pentru care acestea s-au încurcat de câte ori  s-a încercat ridicarea elefantului. Manevrele de ridicare nu numai că au eşuat, dar au chinuit inutil animalul.  Mai mult, este ştiut că, dacă animalul nu se scoală în maximum zece ore, pulsul şi presiunea sângelui cresc cauzând leziuni interne ce-i provoacă moartea.

După ce Gaya a murit, conducerea Jandarmeriei, prin purtătorul de  cuvânt, a anunţat că jandarmii însoţiţi de câinii au venit vineri, pe 20 octombrie 2006, la solicitarea verbală a directoarei Anca Oprea  şi că aceştia au stat departe de elefant. Comisia de analiză şi verificare a activităţii Administraţiei Grădina Zoologică i-a cerut primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, sesizarea organelor de cercetare penală atât împotriva directoarei Anca Oprea, cât şi a celor care au răspuns solicitării ei, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Mai mult «introducerea unui animal sălbatic captiv în padocul de iernat cu făclii şi câini» nu intră în competenţele Jandarmeriei Române, motiv pentru comisia cere atât demiterea, cât şi cercetarea penală a directoarei Anca Oprea.”

 Aşadar, să recapitulăm: directoarea pedelistă a Zoo Băneasa, numită în post (deşi nu avea nici cea mai măruntă calificare) de Traian Băsescu, pe când matrozul era primar general, asmute cânii pe elefant până când biata Gaia cade şi îşi rupe un picior. După care o lălăie două zile cu manevre de ridicare tip Stan şi Bran, pentru ca bietul pachiderm să-şi dea duhul.  La prima vedere, efectul numirii pe criterii politice a unui „referent (S) gradul profesional I la Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare a Municipiului Bucureşti” în postul de director al unei Grădini Zoologice.

 Numai că, uitîndu-ne la poza de mai sus, făcută în urmă cu câteva zile,  înţelegem imediat că atât  numirea  Ancăi Oprea cât şi moartea elefantului au avut un scop foarte bine precizat şi măsurabil în milioane de euro. În plin boom imobiliar, terenul aflat gard în gard cu ţarcul elefantului era destinat unui proiect imobiliar de multe milioane de euro, numai că nimeni n-ar fi vrut să cumpere apartamente de lux sub geamul cărora îşi face nevoile ditamai elefantul. Aşadar, dezvoltatorii imobiliari aveau o problemă, pe nume Gaia. Iar problema a fost rezolvată de directoarea numită de Traian Băsescu.

 Lucrurile sunt şi mai clare dacă ne gândim la faptul că toată conducerea Zoo Băneasa ştia foarte bine că, din cauza suprafeţei prea mici a ţarcului, Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice nu va mai permite achiziţionarea unui alt elefant. Cu alte cuvinte, odată lichidată elefămţica Gaia, nu eixsta riscul ca ţarcul cu pricina să mai fie ocupat vreodată.  Şi, „surpriză”, după cum puteţi vedea în fotografia de mai sus, nici alte animale n-au mai fost instalate în spaţiul cu pricina, pentru ca mirosurile lor să nu strice afacerea.

 Sigur, toate astea sunt, cum s-ar spune în filmele americane cu procese, dovezi indirecte. Direct însă, i-a făcut regimul PDL dosar penal femeii care a asmuţit câinii Jandarmeriei pe elefant? Femeie, repet, numită de Traian Băsescu la conducerea Grădinii Zoologice, deşi nu avea nici o calificare pentru acest post.

Ferestrele blocurilor, la cativa metri de fostul tarc al elefantului

Ferestrele blocurilor, la cativa metri de fostul tarc al elefantului

20 Responses to Elefantul Gaia de la Zoo Bucureşti, omorât de directoarea lui Băsescu pentru câteva blocuri

 1. cobol spune:

  Incredibil, mai bine impuscau direct bietul elefant, macar nu se mai chinuia doua zile. Criminalii dracului.

 2. cenusarul spune:

  Conducerea gradinii ar fi trebuit sa dea in judecata dezvoltatorul pentru ca ii umbreste perimetrul, ceea ce o va impiedica sa creasca animale acolo.

  De ce nu au folosit perimetrul elefantului sa tina o girafa, sau niste zebre, sau macar porci? Ca sa nu le puta celor care au dat vreo 2000 euro/mp de apartament in cele 2 blocuri?

 3. optimvs spune:

  Bineinteles, ce naiba…

  Au pus banci si gazon impecabil, la misto, zici ca au facut memorialul elefantului pe care tot ei l-au omorat.

 4. vlad spune:

  se pare ca noi romanii avem o traditie in a chinui elefantii. Zilele trecute a tinut capul de afis in toata lumea ingrijitorul roman care tortura elefantul de la circul din Londra sau de nu mai stiu unde. Ala o fi ruda cu directoarea de la Zoo. Sufera genetic de o boala rara_ pachidermofobie, combinata cu una mai comuna_ arghirofilie.

 5. vlad spune:

  vezi ca am fost duminica la gradina zoo si parculetul despre care vorbesti nu e deloc memorialul elefantului. Intr-adevar, gazonul e impecabil, dar in mijloc e un totem din lemn, inalt de cca 6m, pe care sunt desenate capete de animale si marcate inaltimile la care ajung. Nu le retin pe toate, dar mai scunde sunt gibonul pe la 2,25m, ursul la 1,5, lama pe la 2m, strutul la 2,6, nu-s ce antilopa la 2,8m si girafa pe la 5,8m. Ghici ce animal inalt lipseste de pe totem? I-au sters si amintirea.

 6. vlad spune:

  pardon: gibonul e la 1,25m, nu 2,25m. : ) Ala e Gibson, si nu sunt metri ci neveste. : )

 7. optimvs spune:

  Tampitul ala care batea elefantul in Anglia era doar un taran prost, din specia celor care-si omoara vita in batatura pentru ca asa vor ei, dupa ce se imbata bine.
  Nemernicii care au lichidat elefantica de la Zoo Baneasa (Basescu si cu femeia numita de el acolo) au comis un omor cu premeditare, pentru a pune gheara pe o spaga colosala.

  „Totemul” e facut ca sa prosteasca lumea, sa nu se mire vizitatorii de ce ditamai spatiul nu este folosit pentru nici un animal.

 8. vlad spune:

  macar ca idee trebuia sa puna si un elefant pe totem. O sa spuna ca nu le incapea pe o scandura asa ingusta! : )

 9. GreuDeGasitID spune:

  Cam mare bataia de cap cand tot ce trebuia era un veterinar indelegator. Mai degraba este vorba doar de incapacitate si nu omor cu premeditare. Oricum daca nu venea criza gradina disparea de mult.

 10. vlad spune:

  Nu sunt sigur ca-si punea vreun veterinar libertatea pe bat. Sigur s-ar fi lasat cu ancheta, ceea ce s-a si intamplat. Oricum, jandarmi, caini si faclii sa bage elefantul in padoc numai in Romania se putea intampla!

 11. GreuDeGasitID spune:

  Ancheta din cauza de caini, jandarmi. Nu daca murea de inima, batrinete…Parca imi amintesc ca la data respectiva tipa a avut niste explicatii rezonabile pt chestia cu cainii.

 12. vlad spune:

  Il pazeau pe elefant cu cainii ca sa nu-l manance leii? : ) Glumesc, desigur.

 13. optimvs spune:

  @greudegasit: n-a avut nici o explicatie rezonabila, da un google, a zis doar ca n-a pus chiar cainii pe bietul elefant, ca erau asa, doar de decor, la capatul tarcului. Tinuti de jandarmi cu torte…

  Iti dai seama cum arata scena pentru un biet elefant batran, trait in tarcul ala vreo 40 si ceva de ani? Cum crezi ca a cazut si si-a rupt piciorul?

  Legat de veterinar, era foarte greu sa si abordeze unul cu asemenea propunere. Riscul ca omul sa fie si iubitor de animale, nu doar doctor de animale, era destul de mare, si daca erau dati in gat iesea urat de tot. Fara exagerare, cred ca sunt milioane de oameni in Romania care s-au pozat cu elefantul ala cand erau copii, din anii 60 pana in 2006.

  Asa, eu dat vina pe incompetenta femeii, au bagat Jandarmeria la mijloc, au facut o chestie confuza in care vina se impartea intre o gramada de persoane si intitutii.

 14. GreuDeGasitID spune:

  Si? Ce se aude cu ancheta? L-au gasit vinovat pe Basescu? 🙂

 15. sergiu spune:

  Inca nu l-au cautat. Il mai ancheteaza, dupa ce-si termina mandatul, pentru dosarul flota, in care ar fi facut bucati la Istanbul si Arca lui Noe daca o avea pe mana. Cu elefantul a fost chestia clara: avea boala pe animalele mari de cand, inca de mic, fusese mus pe vaporul circului si trebuia sa arunce in mare cu lopata baligi enorme, in care se scufunda, uneori, pana dincolo de brau. Imagineaza-ti ca, la un moment dat, a trebuit sa faca asta pe o furtuna teribila, pe un uragan nimicitor care a intors cu fundul in sus tot vaporul, incat atunci cand micul Traianel a iesit din cala marinarii l-au snopit in bataie ca sa opreasca ceea ce ei au crezut a fi inceputul invaziei omuletilor verzi!

 16. GreuDeGasitID spune:

  Chestiile astea in care de vina este Basescu sunt spectaculoase dar nu foarte eficiente in lupta antibasista. Pana la urma asta a numit politic o pila, asa cum fac toti. Iar mafia imobiliara are legaturi cu toate partidele.

 17. optimvs spune:

  Eu zic ca aici esti in misiune imposibila 😆

  Adica na, astia au lichidat elefantul cu care, in ultimii 40 de ani, se pozasera milioane de copii romani. Basescu, pe atunci primar general, a numit-o pe o femeie fara nici o legatura cu postul, si sa vezi minune, femeia cu pricina a lichidat elefantul. Dupa care, problema fiind rezolvata, s-au construit blocurile.

  Oricum o dai, firul duce direct la Basescu, doar spaga pentru autorizatiile de constuire samd n-o lua directoarea de la Zoo, nu? 😉

 18. Cescutza spune:

  Eu zic sa se desfiinteze de tot gradina zoologica. E demodata din toate punctele de vedere. Dupa aceea pot sa-si construiasca nene cate blocuri si case vor.
  Macar sa nu se mai ascunda dupa deget si sa trimita bietele fiinte in alte tari unde sunt amenajate habitate nu custi din fier.
  Din cate imi amintesc eu de cand eram mica Gaia era tinuta in lanturi ca detinutii.
  Deci… Da.

 19. optimvs spune:

  Nu sa se desfiinteze, ci sa se extinda in Padurea Baneasa, frumos printre copaci, fara defrisari masive.
  Orice mare capitala europeana are o Gradina Zoologica frumoasa si moderna, in care copiii pot vedea si ei cum arata pe viu diverse animale, fara ca acestea sa fie chinuite in custi.

  Desfiintarea Gradinii Zoologice e visul smenarilor imobiliari, care au planuri mari cu lotul ala de teren.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: