Prinţul Charles – Rege al României? (I)

 Ideea aducerii lui Charles, actualul moştenitor al tronului Marii Britanii, pe tronul României, a fost lansată pentru prima oară într-un editorial publicat de cunoscutul istoric britanic Tom Gallagher în „România Liberă” pe 30 iunie 2006. Articolul, dispărut (rămâne de văzut dacă temporar sau definitiv) de pe site-ul României Libere  se găsea la adresa  http://www.romanialibera.ro/a77231/acarul-paun-european.html şi conţinea următorul paragraf:

 „Iar dacă, utopic vorbind, Alteţa Sa Regală ar fi decis să renunţe la a mai aştepta ca mama sa să treacă la nefiinţă, ar fi învăţat româneşte şi ar fi hotărât să dea curs invitaţiei de a deveni şeful unui stat pe care l-a îndrăgit – vizitele sale regulare şi gesturile de protejare a unui patrimoniu deseori ameninţat – poate că se dovedea în final chiar cel mai bun domnitor de care România ar fi avut parte de la marele Carol I încoace”.

 Între timp, implicarea lui Charles Prince of Wales (titulatura sa oficială din acest moment) în România a tot crescut, (încă) moştenitorul Coroanei Britanice petrecându-şi vacanţele în România, achiziţionând numeroase proprietăţi în câteva sate săseşti semi-abandonateşi impicându-se într-o serie de proiecte, toate pentru cauze cât se poate de respectabile. Nimeni nu a mai adus însă în atenţia opiniei publice româneşti scenariul „Carol al III-lea” până în momentul în care documentarul „Wild Carpathia”, difuzat de postul de televiziune Travel Chanel, l-a avut ca personaj principal pe prinţul Charles, devenit avocatul României. Pe fondul unei prezentări aproape incredibil de pozitive a ţării noastre, documentarul cuprinde şi afirmaţia lui Charles că se trage din Vlad Ţepeş, şi acesta a fost declicul care a declanşat imediat un veritabil fenomen mediatic în online-ul românesc. Totul petrecându-se, desigur, pe fundalul iminentului anunţ de renunţare la succesiunea pentru tronul Marii Britanii, pe care Charles urmează să-l facă în favoarea primului său născut, prinţul William.

 În acest context, Ziua de Cluj a publicat în urmă cu patru zile un amplu articol intitulat „Charles de Romănia” şi de aici până un talk-show în prime time pe această temă n-a fost decât un pas.  Asta în ciuda faptului că marile trusturi de presă au primit interzis pe acest subiect, şi se feresc de el ca de o bucată de fier înroşit în foc.  Lucru cât se poate de explicabil, dacă ne gândim la ce gen de presă se face acum pe la prosteve, Antene sau Realitatea.

 De altfel, un motiv serios de prudenţă poate fi faptul că, în cazul în care există într-adevăr un „plan Carol al III-lea”, nu e deloc clar cine se află în spatele lui. Cei care-l văd pe Băsescu după fiecare „copac” pot fi tentaţi să creadă că, speriat de posibilitatea ca actuala opoziţie să pună pe tapet restaurarea monarhiei, cu Casa Regală de România (fostă Hohenzollern) în prim plan, actualul preşedinte lansează o fumigenă menită să  arunce ideea în derizoriu. Scenariul este ridicol, câtă vreme nici un om normal la cap nu şi-l poate imagina pe Charles în combinaţie cu un ghiolban sinistru ca Băsescu. Şi, să nu uităm, totul pleacă de la „Wild Carpathia” şi acel „sunt rudă cu Vlad Ţepeş”, lucru care arată clar că, dacă există un „plan Carol al III-lea”, Charles participă în mod conştient la el.

 În condiţiile astea, rămân, zic eu, doar două variante cât de cât plauzibile:

1. „Planul Carol al III-lea” nu are legătură cu vreo forţă politică majoră din România, fiind conceput de conducerea UE, care realizează tot mai clar că, sub regimul Băsescu, România s-a îndepărtat rapid de valorile europene şi ameninţă, pe termen mediu şi lung, să devină un factor destabilizator într-o zonă oricum foarte sensibilă a Uniunii.

2. Planul aparţine actualei opoziţii, în înţelegere cu Casa Regală de România şi, desigur, cu factorii de decizie ai UE şi cu Casa Regală Britanică. Acestă variantă mi se pare mai puţin plauzibilă, ştiut fiind faptul că Regina Ana a refuzat hotărât până şi ideea ca principesa Margareta să renunţe la dreptul de succesiune în favoarea prinţului Nicolae. Cu toate astea, în cazul în care Casa Regală de România a început să realizeze că principesa Margareta şi soţul ei, Radu Duda, nu au nici o perspectivă reală de a deveni figuri emblematice capabile să coaguleze o mişcare pro-monarhică puternică, o mutare de genul adoptării prinţului Charles de către Regele Mihai şi Regina Ana ar putea produce în societatea românească exact genul de şoc care poate duce la restaurarea monarhiei.

 Prinţul Charles este o figură publică cu o notorietate mondială aproape incredibilă, are o avere care îl pune deasupra oricărei bănuieli de corupţie şi, în plus, emană acel sentiment de regalitate autentică, pe care Radu Duda nu-l poate avea vreodată. Pe scurt, dacă Casa Regală a României ar putea pune interesul naţional şi viitorul monarhiei româneşti deasupra orgoliilor de familie, o asemenea mutare ar fi posibilă şi ar avea şanse considerabile să răstoarne actuala putere coruptă şi să transforme în sfârşit România în membru cu drepturi depline al familiei europene.

 În plus, această soluţie nu trebuie neapărat să însemne renunţarea Casei de România la succesiunea dinastică. Prinţul Charles l-ar putea adopta la rândul său pe prinţul Nicolae, şi în acest fel Casa Regală de România ar avea asigurată succesiunea la tron. Istoric vorbind, o asemenea variantă nu reprezintă nici pe departe o noutate, ba chiar dimpotrivă: acum aproape 1900 de ani  împăratul roman Hadrian şi-a adoptat succesorul, pe Antoninus Pius, numai după ce acesta i-a adoptat la rândul său pe viitorii împăraţi Marcus Aurelius şi Lucius Verus, iar de atunci soluţia a tot fost aplicată în diferite perioade şi zone geografice.

Desigur, mai rămâne şi o semi-variantă, să-i spunem 1(a): Băsescu să fi aflat, prin intermediul serviciilor secrete, de faptul că liderii europeni au pus în mişcare planul din varianta 1. şi să se fi decis că aceasta este şansa lui de a avea o ieşire onorabilă din scenă.  Ideea pare nebunească la prima vedere, dar cunoscând oportunismul feroce al lui Băsescu, precum şi dorinţa lui de a-i împiedica măcar pe alţii să câştige, dacă el nu poate s-o facă, nu mai pare chiar aşa de imposibil ca acesta să „vândă ţara” decât să le-o lase lui Antonescu şi Ponta.

 O analiză mai detaliată a acestor variante, precum şi opinia subsemnatului despre un eventual proiect „Carol al III-lea” într-o postare viitoare.

Anunțuri

28 Responses to Prinţul Charles – Rege al României? (I)

 1. cobol spune:

  Pare aiurea-n tramvai dar cateva lucruri se leaga intr-un mod foarte ciudat, ceva-ceva tot e la mijloc. Insa daca nu-i pe mana cu astia de la noi, cine sa-i faca referendum pentru schimbarea Constitutiei? Ca 500.000 de semnaturi nu se aduna singure.

 2. optimvs spune:

  Se leaga foarte multe, nu doar cateva. Nu cred ca ar fi o problema modificarea Constitutiei, Charles are deja cateva ONG-uri in Romania care se pot ocupa de strangerea de semnaturi pentru referendum, si oricum, in cazul in care opinia publica incepe sa dea swemne de interes pentru aceasta solutie se vor gasi imediat politicieni care sa descopere ca l-au visat pe Charles pe tronul Romaniei inca de cand erau copii 😆
  In momentul asta, principalul obstacol in calea acestui plan poate fi Casa Regala a Romaniei. Daca regele Mihai si regina Ana nu colaboreaza, chiar nu-l vad pe Charles aparand in postura de uzurpator al tronului Romaniei.

 3. greudegasitid spune:

  Nu cred ca se gandeste cineva serios la prostia asta. Astept cu nerabdare ca miine sa aduci argumente contra dupa principiul „Eu centrez, eu dau cu capul”

 4. vlad spune:

  Mai tineti minte zicerea din 1990 „Monarhia salveaza Romania!”? Pai oamenii aceia erau niste vizionari! Uite unde am ajuns in 20 de ani de democratie: sclavi la Basescu, Butoane, Bercea. Daca monarhia ar reusi prin prestigiu si verticalitate sa faca stat de drept in Romania, atunci ies si eu cu un banner in strada! Imi pun si pe casa!

 5. lorin spune:

  Am fost de 2 ori in Anglia si n-are rost sa va spun cum senzatia ca monarhia britanica este una cu fiinta nationala a Angliei, cu trecutul, prezentul si viitorul ei iti intra prin toti porii!
  Fara sa ma hazardez, as zice ca monarhia britanica este institutia europeana care m-a impresionat cel mai mult! Daca am avea sansa sa participam si noi la asa ceva ar fi o ocazie unica in istoria Romaniei!

 6. optimvs spune:

  Eu nu stiu in ce masura poate un om ca Charles, crescut pentru a mosteni coroana Marii Britanii, sa vada Romania ca pe altceva decat un soi de „tron de jucarie”, ceva in genul a ce i se oferise lui Napoleon pe insula Elba.
  Pe de alta parte insa, poate omul isi da seama de faptul ca a fi rege al UK nu inseamna nimic mai mult decat un imens prestigiu lipsit de orice putere politica reala.
  Ca rege al Romaniei ar insemna cu siguranta ceva pentru istoria aceste tari, ca rege al Marii Britanii ar fi la „si altii”. E si asta o motivatie de luat in calcul, depinde mult ce fel de om e.

  @greudegasitid: scenariul e halucinant, dar s-au intamplat chestii si mai bizare in istoria Romaniei. Cum spuneam si in postare, Charles e o persoana cu o notorietate incredibila pe plan mondial. Cand a venit pe tronul Romaniei, Carol I era un nimeni, un biet printisor german scapatat de care nu auzise nici naiba.

 7. cobol spune:

  Bine, bine, dar ce mergea la 1866 nu mai merge in 2011. Nu intri cu pistoalele peste Basescu la Cotroceni si-l fortezi sa semneze demisia, dupa care il proclami pe Charles domnitor si gata, ai rezolvat problema.

 8. optimvs spune:

  Te rog eu nu mai zice de intrat cu pistoalele peste Basescu, ca-mi lasa gura apa 😆
  Bineinteles ca nu mai merge asa ceva in anul 2011, dar ia sa-l adopte Mihai pe Charles sa vezi cum ar fi maturat regimul Basescu intr-o luna de zici ca nici n-a fost pe-acolo.

 9. Rich guy spune:

  Astea-s prafuri securisto-comuniste !

  Specularea josnica a fricii iobagilor romanii (care formeaza majoritatea electorala) ca-i vor asupri din nou boierii.

  Alaltaieri veneau capitalistii lacomi, ieri neo-comunistii rusi si astazi vin monarhii sadici peste noi.

  Casa regala britanica a facut reclama si pentu protejarea padurilor amazoniene. Sa inteleg ca printul Charles vrea ajunga sef de trib ?

 10. optimvs spune:

  Care frica? 😆 Dupa 7 ani de Basescu, cred ca 90% din populatia Romaniei si-ar face cruce sa avem si noi un sef de stat respectabil.
  Printul Charles a facut reclama pentru salvarea padurilor amazoniene, dar n-a declarat ca se trage din seful de trib Bubu Lubu sau ca are un interes deosebit pentru Brazilia (So I do have a bit of a stake in this country).

  • Rich guy spune:

   Cred ca va inselati. 90% din populatia Romaniei il place pe Basescu pentru ca se identifica cu el. Este arhetipul romanului. Intre paranteze: moralist numai in privinta altora, agresiv in vorba si fapt, vulgar, sfidator la adresa oricui, razbunator – ranchiunos – resentimental, dispretuitor fata de persoanele educate, traitor doar din smecheri si sicane, curajos doar daca imprejurarile sau ceilalti ii permit, cu un cult orb al familiei (nepotism) s.a.m.d., s.a.m.d.

   Astfel , antipatia fata de el este doar conjuncturala. Spre ex. politistii au fost complicii fraudei electorale, insa cand i-a atins la bani, au inceput sa tipe „iesi afara …” si nici atunci prea convinsi ! (v. grupul care a vorbit cu Basescu)

   • optimvs spune:

    Argumentul, aparent corect (intr-adevar Basescu pare arhetipul mahalagiului roman) , nu tine seama de psihologia elementara: oamenii nu vor decat foarte rar sa fie condusi de un ins de acelasi nivel cu ei.
    Populatia unei tari doreste in general sa vada in fruntea statului un om respectat si mai ales respectabil. Sigur, definitia respectabilitatii variaza odata cu standardele comunitatii, dar Basescu nu se incadreaza nici macar intr-o romanie manelizata si aflata in pragul tiganizarii.

    In plus, romanul e snob ca naiba, iar imaginile cu Basescu facandu-se cumplit de ras prin Europa i-au ars pe multi la ficati. Pe de alta parte Charles e o persoana cu o notorietate mondiala pe care n-a avut-o vreodata un conducator roman, iar avantajele de imagine care ar fi obtinute prin aducerea lui in fruntea Romaniei ar trebui sa fie evidente pentru toata lumea.

 11. greudegasitid spune:

  Chestia asta nu are nici o sansa. Nici de partea britanica nici la noi.
  Este o idee frumoasa dar atat.

 12. optimvs spune:

  Daca Charles n-ar fi avut nici o treaba cu Romania, si doar spunea chestia ai cu Vlad Tepes in documentar, as fi zis si eu la fel (macar apropo de partea britanica). Avand insa in vedere faptul ca omul e implicat in Romania de peste 10 ani, deja cunoaste binisor tara samd, afirmatia aia nu poate fi intamplatoare.

  Cat despre partea romana, repet, eu cred ca dupa 7 ani de Basescu populatia e ultra-pregatita pentru monarhie, cu conditia ca monarhie sa insemne un rege adevarat, nu Radu Duda.

 13. vlad spune:

  stai sa vezi dupa 9 ani de basescu cum o sa fie!
  In orice caz ideea, chiar ipotetica, are darul de a impune o comparatie intre base si Charles sau, si mai important, intre cei care il combat politic pe base si Charles. Pentru ca, fie vorba intre noi, au ajuns si ei la nivelul de vulgaritate al lui base.
  stii proverbul „nu te lua la injuraturi cu birjarul”? ei bine, s-au luat si au coborat. asta e darul lui base: ii aduce pe toti sub nivelul lui.

 14. optimvs spune:

  Nu stiu cati ani ai, dar se vede ca n-ai prins alegerile din 92. 😆
  Dezbaterea televizata dintre Iliescu si Constantinescu a inceput civilizat si a sfarsit cu cei doi aproape sarindu-si la beregata, asta dupa ce au scos fluturasii pe care cele doua staff-uri de campanie ii concepusera pentru mediul rural. Erau acolo chestii despre vacile care n-o sa mai dea lapte daca este ales celalalt candidat si altele de aceeasi factura 😆

  Basescu n-a aparut din neant, doar a adus din nou viata politica romaneasca la nivelul de la inceputul anilor ’90. Si s-a dovedit pe loc ca aparentul progresc din perioada 1996-2004 era de fatada.

 15. greudegasitid spune:

  Afirmatia este intamplatoare. Pus si simplu da mai bine decat „mi-a placut tara voastra, si femeile” pe care le spun diversele vedete care trec pe aici.
  Atat.
  Si nu Bsescu „ii aduce pe toti sub nivelul lui.” In fond el a iesit din joc, nu le mai este contracandidat latrailor din opozitie.
  Pus si simplu Crin si Ponta considera ca imitarea lui Basescu este miscarea cistigatoare. Si o fac prost, patetic de prost, jenant de prost.

 16. optimvs spune:

  „The genalogy shows that I’m descending from Vlad The Impaler, so I do have a bit of a stake in the country” nu poate fi o afirmatie intamplatoare cand este facuta de un om crescut sa fie regele Marii Britanii. Poate daca o facea Basescu, care vad ca te fascineaza in continuare 😆 .

  In plus, a spune ca Basescu a iesit din joc este o dovada de crunta naivitate. Cu el se bate Antonescu, nu cu marioneta Boc.

 17. Rich guy spune:

  „Argumentul, aparent corect (intr-adevar Basescu pare arhetipul mahalagiului roman) , nu tine seama de psihologia elementara: oamenii nu vor decat foarte rar sa fie condusi de un ins de acelasi nivel cu ei.”

  Nu cred ca-i cazul sa mai teoretizam cand dispunem de rezultate practice. Va las sa lecturati in liniste opiniile celor care „nu vor decat foarte rar sa fie consusi ..” s.a.m.d exprimate pe …………..

  edit Optimvs: linkuri la Realitatea cand o sa am si eu linkuri acolo 😉

  • optimvs spune:

   Nu inteleg, adica reality-check-ul ar consta in mesajele a 4-5 maimute de tastatura care trudesc din beciurile din Modrogan si posteaza nonstop „comentarii” pe site-urile de stiri? 😆
   Buna gluma 😆

 18. greudegasitid spune:

  Carol I nu a avut nevoie de sange romanesc ca sa ajunga pe tron. Iar asta poate sa aiba cate o galeata incepand cu Burebista ca nu il ajuta cu nimic.
  De ce intamplatoare? Chiar cu intentie asta nu inseamna ca s-a gandit la tron. A facut afirmatia cu intentia de a fii placut de romani.
  Iar asta cu naivitatea. Ce parere ai acum de Crin?

 19. optimvs spune:

  Ai rabdare sa citesti partea a doua. Eu zic ca situatia e coapta pentru revenirea la monarhie, daca se vine cu un candidat plauzibil, cum ar fi Charles. Sa fim seriosi, si ultimul troglodit pricepe ca am avea numai avantaje din chestia asta.

 20. greudegasitid spune:

  Avantaje in mod sigur sunt dar situatia coapta pt monarhie nici vorba.

 21. vlad spune:

  cand vine partea a doua: INSCAUNAREA? : )

  Dar printul Nicolae, ala micu, ce cusur are? N-a fost securist, n-a pus botu, n-a facut compromisuri.
  Daca a inceput sa ne placa ideea de monarhie, Nicolae e exact ce trebuie. Ca lui Charles nu cred ca-i trebuie, sincer. : ) Eventual Charles sa-l recomade si sa-l sustina pe ala micu, sa-i faca lobby.

 22. optimvs spune:

  Citeste mai articolul, ma refer la partea bolduita de la sfarsit. E acolo de vreo doua zile 😆

  Normal ca Nicolae n-are nici o problema, de-aia ar fi bine sa-l adopte Charles inainte sa-l adopte Mihai pe el.

  Partea a doua o scriu azi, cat despre inscaunare sa vedem cum ne-o ajuta Dumnezeu. Mie mi se pare cam singurul mod in care am putea scapa de haita lui Basescu intr-un viitor previzibil.

 23. vlad spune:

  vreau partea a doua din articol! : )

  Din partea pdl la prezidentiale va candida Butoane, ca sa nu aiba nimeni curajul sa-l combata la televizor! Marea confruntare Butoane-Antonescu se va fi incheiat rapid, printr-un pumn dupa ureche aplicat profesorului de un spectator nervos. Tara va fi izbucnit in urale: san-ge, san-ge! Omoara-l pe profesor! Rupe-i capul, traitiar ( scris legat)! Romania, 2014.

 24. man09 spune:

  Nu stiu ce relevanta au aceste speculatii SF , in Romania nu va mai exista monarhie cel putin in timpul vietilor noastre fiindca monarhia nu prea mai exista pe nici unde si unde exista are rol simbolic Anglia,Spania etc.
  Si oricum un om nu poate schimba o tara de unul singur.

 25. optimvs spune:

  Bineinteles ca nu se pune problema sa ia Charles tara in spate si s-o mute mai la vest, eventual pierzand si tiganii pe drum 😆

  Chestia e ca un asemenea om pus in fruntea tarii ne-ar scuti de experiente gen Basescu. Cu alte cuvinte, Charles nu poate duce Romania in sus de unul singur, dar ar ocupa locul pe care alminteri se poate aseza un Basescu s-o traga in jos 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: