Condamnarea lui Adrian Năstase, prima fumigenă din „trusa de urgenţă” a lui Băsescu

 În caz că n-aţi aflat încă, Adrian Năstase a fost condamnat azi la doi ani de închisoare CU EXECUTARE într-un dosar ce vizează strângerea ilegală de fonduri pentru campania electorală din 2004.  Iar întrebarea firească pe care şi-o pune toată lumea, dat fiind faptul că sentinţa pică fix în momentul în care pământul începe să fugă de sub picioarele lui Băsescu, este dacă verdictul este unul corect sau reprezintă o fumigenă aruncată de puterea portocalie în ochii fraierilor?

 Răspunsul la această întrebare este, zic eu, extrem de simplu, dacă studiem atent faptele din dosar: Irina Jianu, şefa Inspectoratului de Stat in Contrucţii ,despre ale cărei isprăvi am mai scris pe blog, a organizat un simpozion botezat “Trofeul Calităţii în Construcţii” şi la care participarea costa 5 milioane de lei vechi pentru persoanele fizice şi 15 milioane de lei vechi pentru firme. S-au strâns vreo 67 de miliarde le lei vechi, bani care au fost plimbaţi prin nişte firme ale unor apropiaţi ai PSD după care au ajuns la firma Eurografica. Aţi ghicit, desigur, că firma respectivă tipărea afişe electorale. (de altfel a tipărit şi pentru Băsescu în respectiva campanie electorală, conform declaraţiilor date de martorii audiaţi la proces)

 Toate bune şi frumoase, numai că în tot procesul n-a apărut nici măcar o singură mărturie care să-l acuze cumva pe Adrian Năstase. A cărui condamnare, votată cu scorul de 2-1, nu este altceva decât o fumigenă aruncată de Băsescu în ochii fraierilor.  Lucru lesne de înţeles dacă observăm că judecătoarea Cristina Rotaru (care s-a opus verdictului dat de colegii săi) a considerat, corect, că fapta pentru care era judecat Năstase pur şi simplu nu există.  Fapt care ne arată şi că este extrem de probabil ca Adrian Năstase să aibă câştig de cauză la recurs.

 Cu alte cuvinte, scopul aceste condamnări nu este să-l înfunde pe Năstase, ci doar să dea o falsă temă de dezbatere opiniei publice. Asta în vreme ce aflăm din ziarele britanice că puterea portocalie semnează pe furiş acorduri extrem de importante fără ca măcar să anunţe în ţară că le-a semnat.

 Aş vrea să fiu foarte bine înţeles: nu contest că este posibil ca Adrian Năstase să fi fost implicat, măcar în calitate de beneficiar indirect, în această strângere ilegală de fonduri. Dar atâta vreme cât nu există nici o mărturie că ar fi făcut trafic de influenţă, iar declaraţiile martorilor de la Eurografica şi documentele firmei arată că PSD-ul a fost client, nu Adrian Năstase, condamnarea este una pur politică. Într-o democraţie nu contează că X sau Y ţi se pare vinovat, contează să poţi dovedi în instanţă acest lucru. ori, în acest caz, „probele” anti-Năstase sunt chestii gen „Irina Jianu a fost numită de Adrian Năstase”, de parcă ajunge să numeşti pe cineva într-o funcţie ca să fii vinovat de toate faptele pe care le-ar putea comite respectivul.

 Cu mintea tot mai aburită de alcool, Traian Băsescu nu pare a înţelege că o ţară democratică nu e o Mafie, în care X răspunde cu viaţa dacă îl recomandă pe Y, care se dovedeşte a fi turnător la poliţie. Şi, mai grav, îşi închipuie că românii pot fi prostiţi cu asemenea cascadorii judiciare…

 P.S. Sunt curios dacă ciutacii pun botul la această nouă fumigenă şi încep să clănţăne câteva zile la momeala lui Băsescu. Adevăratul subiect al zilei fiind, zic eu, semnarea PE FURIŞ a acordului ACTA de către puterea portocalie.

P.P.S. Judecatoarea Ioana Bogdan, care a înclinat balanţa în favoarea condamnării lui Adrian Năstase, a fost , până în 2010,  consiliera şefului DNA, Daniel Morar (numit acolo de Traian Băsescu). După logica acestei sentinţe (dacă l-ai numit pe X în funcţie înseamnă că acesta execută comenzile tale etc etc) se cheamă că avem dovada faptului că Năstase a fost condamnat la ordinul lui Băsescu…

Reclame

10 Responses to Condamnarea lui Adrian Năstase, prima fumigenă din „trusa de urgenţă” a lui Băsescu

 1. Cobol spune:

  Nu judeca daca nu vrei sa fii judecat, asa scrie la Biblie. Basescu si-a pierdut mintile, daca nu-si da seama cate dosare de genul asta i se pot face si lui pentru toate campaniile electorale la care a participat vreodata.

 2. optimvs spune:

  Ce treaba are Basescu cu Biblia? 😆
  Individul aplica lucrurile invatate din manualul securistului, aia a fost Biblia lui…

 3. cenusarul spune:

  l-au pus romanii pe securist presedinte? l-au pus. ne mai mira ceva?

 4. greudegasitid spune:

  Ma tem ca ai dreptate. Facatura condamnarea asta. Si cum Nastase este tras pe linie moarta nici macar nu o sa conteze la vot.
  Acum sa vedem daca recursul nu o sa se prelungeasca pana dupa alegeri. 🙂

 5. optimvs spune:

  Condamnarea asta n-are cum sa fie mentinuta la recurs, pentru ca e foarte clar ca Nastase s-ar duce direct la CEDO, si acolo nu mai merge cu „stim noi ca…”

  @Cenusarul: partea buna a acestei condamnari este ca le-a aratat celor din opozitie ce trebuie sa faca si ei cand or veni la putere.

 6. greudegasitid spune:

  Pai tocmai ca nu poate fii mentinuta au interes ca impinga recursul cat mai mult, preferabil dupa alegeri. Sunt curios daca vor reusi.

 7. optimvs spune:

  De ce n-ar reusi? Ca doar termenele se dau dupa cum ordona matrozul.

 8. […] prin manevre de un penibil aproape inegalabil. A început prin condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare, cu toate că ştia prea bine că sentinţa, fără nici o legătură cu dosarul respectiv, nu […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: