Băsescu, la ora tunurilor de final?

 Când preşedintele unei ţări declară public, cu ocazia numirii noului ministru al Mediului, că statul pe care-l conduce ar trebui să facă afaceri proaste, care-l păgubesc din punct de vedere financiar şi care, mai presus de orice, ameninţă grav mediul înconjurător, putem vorbi doar despre două lucruri: incompetenţă crasă sau trădare.

 Ştiu, cuvântul este foarte dur, dar, exceptând incompetenţa crasă, este singurul care poate explica faptele lui Băsescu din ultimele luni. Altfel sunt  imposibil de înţeles spusele actualului preşedinte:

„Rog înaltele autorităţi ale statului, preacinstiţii ziarişti şi preacistiţii patroni de presă să meargă la Roşia Montană şi la Roşia Poieni. Par să fie interesaţi de protecţia mediului, să vadă ce poluare e acum la Roşia Montană şi Roşia Poieni. Sigur sunt un susţinător al poziţiilor care vizează exploatarea resurselor cu maximă protejare a mediului. România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării acestor resurse în condiţii în care să putem spune că mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme străine mi se pare singura soluţie. Poate mulţi consideră că cel mai important lucru este profitul exploatării în parteneriat al acestor resurse: aur, cupru şi gaze de şist.Este foarte important şi ce obţine statul român.

 Dacă, spre exemplu, pe exploatarea de la Roşia Montană discutăm despre obţinerea unui profit la sfârşitul unui ciclu de 16 ani de circa trei miliarde de euro, vreau să ştiţi că în lipsa locurilor de muncă, România pierde în fiecare an 3,6 miliarde de euro prin deficitul de la fondul de pensii. Deci pierdem în fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la Roşia Montană. Şi dacă îl socotim pe vreo 10 ani vedem că pierdem o dată şi ceva toţi banii pe care îi primim de la UE într-un ciclu bugetar.

 Constatăm că, în tentativa disperată de a debloca aceste afaceri păguboase şi periculoase pentru statul român, Traian Băsescu pare a încerca să ne prostească exact ca la alba-neagra.  Dacă interpretăm afirmaţiile lui în această cheie, reiese că, printr-un gest gest dibaci, ar vrea să ne facă să ne uităm aiurea (după fondul de pensii, al cărui deficit nu depinde nici în proporţie de 0.1% de pornirea celor trei exploatări menţionate) în vreme ce ne bagă sub nas cianurile de la Roşia Montană sau pericolul cumplit al exploatării gazelor de şist prin metoda care a provocat deja un dezastru ecologic de proporţii în SUA.

 Pur şi simplu, locurile de muncă pe care le-ar putea aduce exploatarile de la Roşia Montană, Roşia Poeni şi ipotetica exploatare a gazelor de şist din Dobrogea nu pot influenţa semnificativ piaţa muncii din România.  Uriaşa campanie pro-cianuri a RMGC vorbeşte de 3000 de locuri de muncă şi chiar dacă luăm de bună această cifră mult exagerată tot discutăm despre aproape nimic, dacă ne raportăm la cele  6.298.880 de contracte de muncă existente în România în noiembrie 2011 (conform raportărilor pedelistei Sulfina Barbu). Cu alte cuvinte, în condiţii ideale, exploatarea de la Roşia Montană ar ocupa sub 0.05% din forţa de muncă activă a României, un procentaj care nu are cum să se „simtă” la nivelul contribuţiior la fondul de pensii.

 În aceste condiţii, nu putem decât să ne întrebăm dacă actualul preşedinte este cu desăvârşire incapabil să priceapă aceste calcule simple sau dacă, nu cumva, motivul pentru care insistă pentru aceste exploatări este unul de-a dreptul sinistru: că serveşte în mod conştient interesele unor puteri şi companii străine în dauna intereselor României?

Reclame

10 Responses to Băsescu, la ora tunurilor de final?

 1. Burgermeister spune:

  Asta ar trebui judecat cu mitraliera direct. Fac pariu pe ce vreti ca imediat ce pica fuge in SUA, daca apuca.

 2. optimvs spune:

  Aia cu mitraliera ar fi cea mai mare greseala. In felul asta i s-ar crea o aura de martir unui individ care a dus tara de rapa.
  Ce-i trebuie lui Basescu este un proces ca la carte.

  Cat despre fugit in SUA, cu ei avem tratat de extradare. Sigur, la cat s-a straduit pentru interesele americane, chiar in detrimentul celor romanesti, poate-l fac aia pierdut prin vreun orasel de provincie.

 3. GreuDeGasitID spune:

  Asa recunoscatori ii stii pe americani? Ma indoiesc ca vor sa mai auda de el dupa alegeri.
  Si dupa cum pare nici Africa nu mai este ce a fost 🙂
  Nu ii ramane decat sa se inteleaga cu usl-ul si sa cada la pace cu ei.

 4. optimvs spune:

  Nu ma refeream la SUA ca tara (vezi partea cu tratatul de extradare). Dar alde Chevron samd s-ar putea sa vrea sa le arate dictatorilor din tarile bananiere ca se ocupa de oamenii lor…

 5. GreuDeGasitID spune:

  nu o sa fie cazul stai linistit, totul se negociaza la noi

 6. optimvs spune:

  Nu prea cred. Nu dupa ce s-a apucat sa-i dea cu executare lui Nastase samd.
  O razbunare politica duce la intrarea pe spirala rafuielilor, daca n-a avut minte sa stie atata lucru o s-o afle pe pielea lui.

 7. GreuDeGasitID spune:

  Stai ma. Ce executare? Isi face Nastase boceaua cumva?

 8. cobol spune:

  Procesul Basescului ar trebui sa se tina pe stadion, asa multi o sa vrea sa participe.

 9. vlad spune:

  stii care e treaba cu Basescu? S-a milogit de americani sa-l mai tina, sa nu-l dea jos si astia i-au cerut sa sprijine interesele militare si economice americane in Romania. Pe alea militare ni le-a bagat pe gat, profitand de obscuritatea si secretul deciziilor de siguranta nationala. Cu alea economice ii vine mai greu, din fericire, din cauza societatii civile educate, din care lipsesc doar „intelectualii de marca”. Un peste alta, ambasadorul american face lobby pentru toate 3 afacerile, primul ministru e omul lor, la fel si base. Sunt niste carpe’n cur, atata tot. base mai iese cu cate-o declaratie ca sa le mai creasca rmgc actiunile la bursa din Toronto.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: