CTP, hârdăul cu abjecţie al criticii cinematografice româneşti

Cine vrea să înţeleagă atât titlul de mai sus cât şi rândurile care urmează va trebui să facă efortul de a citi hidoasa revărsare de ură pe care i-a prilejuit-o numitului Cristian Popescu (autobotezat şi Tudor, întru CTP-ire) moartea lui Sergiu Nicolaescu. Dacă, vorba lui Popescu, simtiţi nevoia să vă spălaţi cu spirt pe ochi după ce aţi citit aşa ceva, înseamnă că veţi aprecia la justa valoare cele câteva lucruri pe care le am de spus cu această ocazie.

 În primul rând, hai să stabilim premizele:  1. Nimic nu-l scoate mai tare din minţi pe CTP decât succesul adevărat de public, ăla care te face cunoscut şi iubit până şi în cătunele ne-electrificate din Apuseni. Am mai scris câte ceva pe tema asta, nu cred că e cazul să mă repet, oricine a citit mizeriile scrise de acest individ de-a lungul timpului despre Adrian Păunescu, Hagi, Lucescu, Doroftei, gimnaste şamd ştie foarte bine la ce mă refer.

 2. După ce s-a ratat cumplit ca director de ziar, ducând direct la groapă singura publicaţie începută de la zero şi fără vreun trust în spate care reuşise să se pună pe picioare în România în ultimele două decenii (Gândul),  CTP încearcă din răsputeri să-şi croiască un nume în calitate de critic de film. Pentru asta a constatat că are nevoie  de susţinerea sau măcar de aprobarea tacită a  „establishmentului” din domeniul cinematografiei, dominat în ultimii ani de grupul Mungiu. Or baieţii ăştia, care fac filme pentru cele câteva rude proprii şi pentru juriul de la Cannes (care vrea să vadă pelicule despre sărăcia din perioada regimului Ceauşescu sau despre primitivismul românilor reflectat în cazul Tanacu), dar care n-au strâns la toate filmele lor nici măcar atâţia spectatori câţi a adunat Sergiu Nicolaescu la prostioara aia de „Coroana de Foc”, trăiesc cu impresia că fantoma filmelor „de propagandă naţional-comunistă” îi împiedică pe ei să aibă succes de public.

 Cum CTP a făcut „greşeala” să scrie, la vremea respectivă, un articol destul de corect despre mizeria „4 luni,3 săptămâni, 2 zile”, are acum nevoie să-şi „spele păcatele” faţă de grupul Mungiu. Şi o face scriind, cu o abjecţie de care numai un scelerat este capabil, un articol pe care „Mungiii” n-ar fi îndrăznit niciodată să-l scrie, dar care îi va unge pe suflet pe toţi cei care ar vrea ca opera lui Sergiu Nicolaescu să fie redusă la Comisarul Moldovan/Miclovan.

 Lămurindu-ne ce-l mână   în luptă pe cel care s-a vrut tenismen şi critic de film, dar a ajuns inginer şi gropar de ziar, hai să discutăm un pic pe text.  Zice Cristian Popescu (autobotezat Tudor):

Despre calitatea domniei-sale de executant al programului de propagandă naţional-comunistă comandat de Ceauşescu am scris de nenumărate ori analizându-i filmele. N-am s-o fac şi acum, când nu mai este, deşi valul de encomiasme care crapă ecranele de azi dimineaţă ar merita măcar un canal de deversare.

Voi face doar, în calitate de cinefil, o mărturisire ruşinoasă: niciodată, niciunde, nicio imagine din filmele domnului Nicolaescu nu mi-a stârnit vreo emoţie. Mă număr printre astfel de handicapaţi sufleteşte, nu mulţi, din fericire pentru vigoarea românilor ca naţie.”

 Citind aceste rânduri, sunt curios dacă recentul doctor (n-am înţeles prea clar în ce sau unde) CTP a văzut filmul Osânda, regizat de Sergiu Nicolaescu în anul 1976:

Urmăriţi vă rog scena care începe de la 1h 42min (cu femeia lui Manolache murind în biserică, cu ochii la Iisus Pantocrator, cu Manolache cioplindu-i crucea din cel mai înalt brad din pădure, urcând-o apoi în spate pe propria-i Golgotă înzăpezită şi, în final, fiind împuşcat şi târâindu-se la deal pănă la aceeaşi cruce) şi spune-ţi-mi ce soi de jivină putea scrie mizeria de mai sus sau abjecţia de mai jos:

„Umorul şi sensibilitatea domnului Nicolaescu sunt perfecte pentru a-l face să râdă sau să verse o lacrimă pe domnul Becali.”

 În general vorbind, ca să scrii aşa ceva dacă ai văzut filmul Osânda şi ai idee de contextul politic în care a fost el realizat, trebuie să fii ultimul nemernic. Ca să faci asta cât încă nu s-a răcit cadavrul lui Sergiu Nicolaescu („articolul” lui CTP a fost publicat pe 3 ianuarie pe la 6 seara)  nu-mi dau seama ce poţi să fii, probabil ceva între Bastus din Columna şi Efialtes, celebrul trădător de la Termopile. Pentru că, până la urmă, minţind grosolan într-un articol de o asemenea virulenţă, scris şi publicat cu scopul precis de a întina memoria unui om abia plecat dintre noi, nu faci altceva decât să-ţi trădezi propria conştiinţă. Presupunând, desigur, că ai avut vreodată aşa ceva.

 P.S. Ura neostoită a lui CTP la adresa lui Sergiu Nicolaescu iese la iveală şi în articolul (în esenţă  corect, de altfel) pe care acesta l-a scris apropo de circul legat de incinerarea regizorului:

 ” sunt incapabil să nu scriu, aşa cum îmi propusesem, despre chiciul  incinerării lui Nicolaescu, comparabil cu chiciul interpretărilor lui actoriceşti.”

 „Ultima şi singura dată când Sergiu Nicolaescu respinge kitschul, o înmormântare voievodală, regizată a la Sergiu Nicolaescu, îi nemulţumeşte profund pe fanii săi.”

 Se vede treaba că  Bietul nebun nu s-a putut abţine să nu-i mai tragă o flegmă răposatului nici după ce acesta a ajuns un pumn de cenusă…

P.P.S.  Un prieten care a citit „articolul” lui CTP, nevenindu-i să-si creadă ochilor, l-a comparat pe acesta cu Vadim. Comparaţie fundamental greşită, întrucât Vadim are mai degrabă ceva din personalitatea unui copil delicvent, se scuipă azi şi se împacă mâine cu tot felul de insi, în cel mai pur stil Caragialesc – „pupat Piata Endependenţii” ) . CTP pare mai degrabă genul de turbăciune care urăşte dincolo de mormânt oameni despre care nu ştim să-i fi făcut ceva. Şi care, cu o rară ticăloşie, îi spurcă pe aceştia în cel mai incorect mod cu putinţă. Iar asta o face cu maximă laşitate, după ce victimele nu-i mai pot plăti cu justă măsură pentru abjecţiile debitate în scris.

P.P.S.S. Recomand şi filmul Francois Villon, fără îndoială o altă mostră a „programului de propagandă naţional-comunistă comandat de Ceauşescu” după mintea „criticului de film” CTP:

24 Responses to CTP, hârdăul cu abjecţie al criticii cinematografice româneşti

 1. clujanu spune:

  Si in aceasta postare citesc multa rautate. Ce naiba, nu mai e loc de pareri personale?.
  Si eu as zice ca dupa SN a ramas mai mult munca si mai putin opera.
  Pe mine m-a dezamagit CTP cand a vorbit despre filmuletul gimnastei Ungureanu. Dar l-am iertat, de multe ori are dreptate.

  • optimvs spune:

   Rautate din partea mea era daca CTP ar fi fost ţaţa Leana de la coltul blocului si zicea si ea ca nu-i plac filmele lui Nicolaescu.
   Cand apari la televiziune cu inscriptia “critic de film” sub moaca se presupune ca ai avut naibii bunul-simt sa vezi filmele lui Nicolaescu inainte sa scrii ca “Umorul şi sensibilitatea domnului Nicolaescu sunt perfecte pentru a-l face să râdă sau să verse o lacrimă pe domnul Becali”
   Raman la parerea ca, daca Popescu a vazut Osanda pana la sfarsit si a putut scrie chestia asta inseamna ca e un scelerat. Daca n-a vazut Osanda pana la sfarsit si a scris asa ceva in necunostinta de cauza e un dobitoc incompetent.
   Oricum, cand ai de zis chestii de genul asta, le scrii cat omul traieste si-ti poate da replica. Sau, daca ti-a lipsit curajul, ai macar bunul simt sa astepti nitel dupa ce a murit. Popescu cred ca avea textul scris de cand se anuntase ca a cazut Sergiu Nicolaescu pe gheata si si-a rupt doua coaste, dar a asteptat cuminte sa se anunte decesul…

 2. cobol spune:

  CTP nu-i sanatos la cap de a putut sa scrie articolul ala. Sau n-a vazut decat vreo doua filme cu Comsiarul Moldovan.

  • optimvs spune:

   Eu cred ca a văzut mai multe, asta e de fapt tristeţea. Sa te dai critic de film şi să scrii că Sergiu Nicolaescu „a fost, cu siguranţă, cel mai bun manipulator al maselor de figuranţi neplătiţi în cinematografia română sub comunism. Altfel, opera sa este o uriaşă, sistematică şi tenace colecţie de clişee, conserve de cinema în sos de viu.” inseamna sa fii o canalie.
   Apropo, cu exceptia militarilor in termen, toti figurantii erau platiti. Si asta o spun o gramada de oameni care au participat la filmari (in general studenti la vremea respectiva).

 3. bugermeister spune:

  Jos palaria Adriane. Cu o singura exceptie, ca m-ai facut sa-i citesc articolul mortului viu cu chelie. Nu-mi vine sa ma spal cu spirt pe ochi dupa asta, imi vine sa-l spal pe el cu spirt pe ochi.

  • optimvs spune:

   Ai dreptate, dar nu puteam sa scriu articolul asta fara sa le arat cititorilor de la ce am plecat. Si asa vezi ca se gasesc unii sa spuna ca am scris cu rautate etc.
   Nu stiu cum vedeti voi lucrurile, dar pentru mine chestia aia cu Becali a umplut paharul. Sa scrii asa ceva despre un om care a facut filme ca Osanda sau Francois Villon…

 4. MihaiP spune:

  Articolul lui CTP e incorect prin continut si abject prin timing. Cum sa scrii asa ceva taman in ziua in care a murit omul?
  Ai zis bine cu flegma, asta era in stare sa se duca la catafalc si sa-i traga mortului un scuipat in ochi doar ca sa arate ce critic sever de film e el. Eventual se ducea sa faca asta avand pe cap palaria lui de tigan gabor (aia care lipesc burlane) de la ProCinema, ca sa fie si mai interesant.

  • optimvs spune:

   Pana la urma e pacat de talentul de editorialist al lui CTP. Il omoara caracterul, asta-i situatia.
   Iar criticul de film CTP e zero barat, ma intreb ce-o fi fost in capul celor care i-au acceptat teza de doctorat.
   Ma rog, si acolo e o discutie, Cristina Modreanu ne-ar putea spune mai multe…

 5. Valentin spune:

  Cine l-a mai facut si pe nebunul asta critic de film? Sergiu Nicolaescu a regizat scurt metrajul „Memoria Trandafirului” selectionat la Cannes in 1962. Parca a si luat niste premii cu el pe la alte festivaluri.
  Cum sa-l reduci pe omul asta la filmele cu comisarul si pe urma sa-l injuri pentru asta? Pana si cu alea a bucurat generatii intregi de copii si adolescenti care n-aveau acces la productiile americane de gen. Si a facut-o nu numai in Romania ci in tot blocul comunist. CTP ce bucurie a adus vreodata cuiva?

 6. optimvs spune:

  Nu stiu ce sa zic, dar dupa „articolul” asta in care CTP il spurca pe Sergiu Nicolaescu, cred ca UNATC ar avea datoria morala sa-l dea afara.
  Va vine sau nu sa credeti, dar sfertodoctul asta imbibat de ura preda un curs la facultate.

 7. Jean Scurtu spune:

  Adrian,

  Mi-a facut placere intr-un fel sa citesc cele scrise si aratate de tine pt. ca ai dreptate.
  Nu stiu de ce imi vine in minte acel banc cu”deja Popescu” ce circula pe vremuri…
  Acest nenorocit ce se considera critic ar fi trebuit macar sa stie (oricat il iubea sau nu pe defunct) ce spuneau latinii:” de mortuis nil nisi bonum”.
  Nu ma mira ca acest Popescu preda la o facultate,cum nu ma mira ca Becali e mare parlamentar si asta datorita vremurilor in care traiti voi ,nu eu, care din fericire traiesc in alta parte a lumii.

 8. spiderman spune:

  iertati-l pe electronistul CTP….asta facea el pe timpul comunismului…..facea alarme pt usi:))..nesimtitul draq !!!!

 9. cenusarul spune:

  CP-T are ceva din viclenia ucigasa a varanului care ataca o prada mai mare decat el si doar o zgarie cu dintii, infectand-o. Apoi, pe masura ce infectia isi face loc in organismul victimei, o urmareste dupa miros si asteapta chiar si o saptamana pentru ca aceasta sa moara, spre a o devora in liniste. Aceasta strategie reptiliana ii este de folos pentru a se putea hrani cu starvurilor unor animale mult mai evoluate si mai puternice care, daca ar fi fost atacate frontal de varan pe cand traiau, l-ar fi nimicit fara probleme.

 10. cenusarul spune:

  erata: starvurile.
  Bacteriile din capul gol al lui CP-T nu sunt ucigatoare, fin fericire inca n-au omorat pe nimeni, dar asta nu-l impiedica pe Popescu sa se infrupte din cadavre, bucurandu-se de parca el insusi le-ar fi rapus si considerand, astfel, ca isi merita festinul!

 11. optimvs spune:

  Observatia e corecta. CTP a asteptat sa moara Sergiu Nicolaescu ca sa-i azvarle invective de genul „Umorul şi sensibilitatea domnului Nicolaescu sunt perfecte pentru a-l face să râdă sau să verse o lacrimă pe domnul Becali.”
  Daca facea asta cat omul mai traia, era dreptul lui la opinie, oricat de gresita ar fi fost acea opinie. Cu conditia s-o fi facut ca simplu cinefil, nu in calitate de critic de film „cu acte in regula”…

 12. Andrei spune:

  Cred ca protv-ul il invata pe ctp cum sa devina „viral” pe net.

  • optimvs spune:

   Cred ca nici nu-i nevoie sa-l invete cineva. Finalul mizeriei pe care a scris-o (care parca zice „puteti sa ma injurati si sa mai scuipati, doar sa ma bagati in seama”) arata clar care a fost unul dintre scopurile articolului.
   Din pacate nu si singurul, vezi motivele mentionate de mine in text.
   Daca e disperat dupa audienta cu orice pret, ar trebui sa se spurce cu Becali in direct la prosteve. I-ar face si lui Sarbu audienta pana la cer cu ocazia asta Doar ca-i e cam frica sa nu puna oierul bodyguarzii pe el la drum de seara.

 13. cenusarul spune:

  dreptul la opinie al lui CP-T transcende viata si moartea. Interesant este ca el ataca oameni care nici nu-i sunt dusmani sau, mai exact, care habar n-au ca au un dusman inversunat in persoana lui CP-T. Sau, mai exact, afla asta dupa ce au murit. Merita sa devii fantoma ca sa-i dai CP-T-ului dreptul la replica noaptea, cand doarme? Cu siguranta nu, vorba proverbului: cainii latra, ursul trece…

 14. catalin spune:

  ctp …tonomatul de aruncat flegme …spre zari senine.fara directie dar aprofundat balistic(foc cu foc,automat,de acoperire sau incrucisat) garantat va opta spre incinerare …

 15. Zoso spune:

  ………………………………………………………………………………………….

  edit Optimvs: zosulica, iar ti-era dor de niste palme. Stai doua secunde 😆

 16. Georgia spune:

  Buna, Adrian,
  Despre viata personala a lui CTP ce ne poti spune?
  Ce stii despre copiii lui?

  • optimvs spune:

   Discutia era despre „criticul de film” CTP nu despre copiii lui. Si in general vorbind nu ma cobor la nivelul unor discutii despre copiii cuiva, cata vreme respectivii copii nu au nimic de-a face cu ispravile tatalui/mamei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: