Papa demisionează. De ce?

Întrebarea din titlu le poate părea absurdă celor care nu prea au treabă cu istoria.  Restul ştiu că precedentul papă care a demisionat a fost Grigore al XII-lea, in anul 1415. Şi asta pe fondul soluţionării politice a crizei papalităţii din acea perioadă (aşa numita „schismă vestică” – papi la Roma şi anti-papi la Avignon etc etc).

 Cu alte cuvinte, istoric vorbind, gestul lui Benedict al XVI-lea de a se retrage pe motiv de vâtstă şi neputinţă este cu totul ieşit din comun. Rămâne să aflăm care este de fapt adevărul…

 P.S. Pe parcursul celor 7 ani de pontificat, papa Benedict a reuşit să-i supere şi pe musulmani şi pe evrei. Pe musulmani afirmând în 2006, la universitatea din Regensburg, că singurele contribuţii ale lui Mohamed sunt „rele şi inumane”, iar pe evrei prin autorizarea unui mai mare număr de biserici de a folosi vechea liturghie tridentină, în care preotul care oficiază se roagă pentru „scoaterea evreilor din întuneric”.

P.P.S. În cartea „Light of the World: The Pope, the Church, and the Sign of the Times”, publicată în 2010, papa declarase că nu va ezita să devină primul suveran pontif care demisionează în aproape 700 de ani (ce mai sunt 100 de ani în plus sau în minus pentru Reuters 😆 )dacă se va simţi incapabid din punct de vedere fizic, psihic sau spiritual să conducă Biserica Catolică.

 La fel de adevărat e şi faptul că această carte a fost publicată DUPĂ evenimentele descrise în P.S.  şi după izbucnirea recentelor scandaluri de pedofilie din Biserica Catolică (unul dintre ele implicându-l, in calitate de persoană implicată în muşamalizare, chiar pe Benedict al XVI-lea – cardinal la vremea producerii evenimentelor) 

 Pe scurt, deocamdată înţelege fiecare ce vrea.

Reclame

11 Responses to Papa demisionează. De ce?

 1. greudegasitid spune:

  Poate este totusi bolnav. Si a facut un gest decent. Dar asta se va vedea in lunile urmatoare.

 2. optimvs spune:

  Ioan Paul al II-lea n-a demisionat nici cand tot ce mai putea sa faca era sa tremure intr-un scaun cu rotile. Si nu se poate spune ca era un om caruia ii lipseau demnitatea sau curajul opiniei.
  Pur si simplu, conform traditiei, esti papa pe viata, indiferent cate zile iti da Dumnezeu.

  E ceva ciudat in demisia asta…

 3. greudegasitid spune:

  Alzheimer sau alte boli nenorocite. Medicina moderna face minuni in tinerea in viata a unui corp.
  Asa mai sunt si scandalurile cu pedofilia si parca ceva recent cu banca Vaticanului.

 4. optimvs spune:

  Chestia cu banca Vaticanului nu i se poate imputa lui, fiind mult mai veche. In schimb, in povestea cu pedofilia era implicat, vezi P.P.S.-ul. Dar nu era nici pe departe primul (sau ultimul) papa care sa fi fost nevoit sa musamalizeze chestii de-astea pe parcursul carierei sale bisericesti.
  Raman la parerea ca lucrurile sunt mai serioase decat par.
  Nu prea ajungi papa daca nu e toata ierarhia superioara a Bisericii Catolice foarte sigura ca vei respecta traditiile, cutumele samd.

 5. cobol spune:

  Si cum stim cine sunt cei care au putere in lumea vestica dintre evrei si arabi, schema e cam clara, nu?

 6. greudegasitid spune:

  Si ce interes aveau evreii in demisia papei? Daca il aveau la mana ii cereau sa faca diverse servicii politice nu sa renunte la pontificat.
  Fie a renuntat de bunavoie fie a fost fortat de ceilalti din conducerea bisericii.

 7. optimvs spune:

  Va dati seama ca astea sunt chestii care se afla dupa 100 de ani, asta daca se afla vreodata?

  Sigur ca asta nu ne va impiedica sa speculam la infinit pe marginea subiectului 😆

  De pilda, in actuala situatie politica din Orientul Mijlociu, Israelul chiar nu-si poate permite ca, intr-o functie cu o asemenea importanta (de nivel planetar) sa fie un om care sa nu fie binevoitor. Si una e sa ai pe cineva la mana la nivelul la care sa-ti execute comenzile, iar alta-i sa reusesti sa-l faci sa demisioneze. Sunt nivele de control cu totul diferite, primul fiind mult mai greu de atins decat al doilea.

  Referitor la ce spunea Cobol insa, eu n-as fi asa de sigur ca arabii (la modul general) nu au si ei mijloace de presiune. Arabi nu inseamna doar palestinienii impilati de Israel, inseamna si seicii care stau pe munti de petrodolari. Oricum, cert e un lucru, cand ii superi pe evrei sau pe arabi mai e cum mai e, cand ii superi si pe evrei si pe arabi e greu sa-ti mai mearga bine…

 8. greudegasitid spune:

  Probabil vom afla inca din anul asta. Depinde cum merge cu sanatatea. Desigur atunci se va spune ca a fost otravit…

 9. burgermeister spune:

  Eu cred ca si-a dat demisia ca sa scape de vizita lui Basescu. Iti trebuie ceva putere ca sa dai ochii cu Satana =)) , si-a dat bietul papa seama ca nu avea cum sa faca fata.

 10. greudegasitid spune:

  Rusinos. Trebuia sa lupte pana la ultima picatura de aghiasma 🙂

 11. optimvs spune:

  Daca vreti s-o dam pe comedie va pot oferi o secventa relevanta pentru eventuala incercare a papei de a-l exorciza pe chiombea 😆

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: