Cazul Pistorius sau cand „arma de autoapărare” devine arma de auto-băgare la puşcărie

O să spun din capul locului că n-aş fi scris despre acest caz cumplit dacă n-aş fi citit comentariile pe care troglodiţii (de care, din păcate, România nu duce lipsă) le-au revărsat pe site-urile tuturor ziarelor româneşti care au relatat (cât de bine s-au priceput)  despre crima de care este suspectat Oscar Pistorius.

 Pur şi simplu, când au văzut că un om cu un handicap fizic sever putea avea o iubită atât de frumoasă, oligofrenii, impotenţii şi decerebraţii au luat foc. Am putut afla că, în gândirea pitecantropului român, incidentul a fost provocat de faptul că „şi-a dat fata seama că putea avea unu’ cu picioare”.  Au apărut glumele despre faptul că Pistorius a luat foc pentru că „i-a zis fata că pune piciorul în prag, pentru că poate”. Şi altele de aceeaşi factură, pe care nu are rost să le mai înşir aici.  Iar culmea prostiei au oferit-o idioţii cu acte care au început să peroreze despre faptul că „aşa se întâmplă când te încurci cu un handicapat psihic”, respectivii neavând nici măcar bunul simţ să se lămurească despre ce e vorba înainte de a-şi da cu presupusul. 

Oscar Pistorius si Reeva Steenkamp pe vremea cand alcatuiau un cuplu fericit

Oscar Pistorius si Reeva Steenkamp pe vremea cand alcatuiau un cuplu fericit

 Evident, lucrurile stau cu totul altfel decât îşi închipuie imbecilul obişnuit made in Romania: fără îndoială că, până la vârsta de 29 de ani, fotomodelul şi avocatul Reeva Steenkamp avusese ample oportunităţi să-şi dea seama că poate avea un bărbat cu picioare. Probabil că ar fi fost de ajuns să-şi schimbe statusul pe facebook în single ca să se facă la uşa ei o coadă de câţiva kilometri formată din bărbaţi fără nici cel mai mic handicap.  Numai că tânăra l-a preferat be bărbatul care, deşi născut cu un handicap fizic îngrozitor (s-a născut fără peroneu la ambele picioare, care au trebuit să-i fie amputate de sub genunchi la vârsta de 11 luni) a reuşit nu numai să PARTICIPE la Olimpiadă, dar şi să se CALIFICE ÎN SEMIFINALE la o probă de sprint (400 de metri plat). Chiar, vă mai aduceţi aminte de când România, ţară cu vreo 10 milioane de bărbaţi cu două picioare,  n-a mai avut reprezentant în semifinalele acestei probe?

Oscar Pistorius a obtinut la Olimpiada de la Londra o performanta pe care nici un atlet roman n-a mai reusit-o de ani buni

Oscar Pistorius a obtinut la Olimpiada de la Londra o performanta pe care nici un atlet roman n-a mai reusit-o de ani buni

 În condiţiile astea (şi luând în calcul celebritatea şi statutul de erou naţional pe care Oscar Pistorius le avea în Africa de Sud), orice om sănătos la cap se întreabă cum a putut avea loc o asemenea tragedie? Pentru că, să fim serioşi, şi el avea de unde alege. Iar răspunsul e simplu: având în vedere teroarea în care trăiesc acum albii în Africa de Sud, Oscar Pistorius ţinea acasă un pistol (deţinut legal). Şi, din ce ştim până acum, acest pistol a devenit unealta care a transformat un banal scandal domestic într-o crimă care a curmat viaţa unei femei frumoase şi inteligente şi a distrus cariera unui atlet care reuşise, ca nimeni altul în ultimele decenii, să întruchipeze spiritul Olimpic.

 Şi aşa ajungem la motivul pentru care acest caz ne interesează direct şi pe noi românii, locuitorii unei ţări în care comercianţii de arme fac presiuni continue pentru liberalizarea regimului armelor şi muniţiilor. Statisticile ne spun că, până şi în cele mai civilizate ţări din lume, violenţa domestică rămâne o prezenţă constantă în viaţa de zi cu zi. În Marea Britanie, spre exemplu, în fiecare minut este raportat poliţiei un asemenea incident. Şi, tot acolo, statisticile consemnează că o femeie din patru este, cel puţin odată pe parcursul vieţii, victima violenţei soţului/partenerului. (evident, nu vorbim aici de o palmă dată la capătul unei dispute (nu că asta ar fi ceva normal) , ci de acte de violenţă serioase care ajung să fie raportate poliţiei.)

 Evident, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, bărbatul (oricât ar fi de beat, tâmpit, primitiv, nervos şamd ) se opreşte cu mult înainte de a se ajunge chiar şi la leziuni care să necesite spitalizarea, darmite la crimă. Asta pentru simplul motiv că un om obişnuit, care nu-şi câştigă pâinea din crime, are (în cele mai multe cazuri) nevoie de multe lovituri pentru a curma viaţa altui om (chiar şi folosind bâta, cuţitul, şamd, nu mai vorbesc cu mâinile goale). Iar femeia are ocazia, dacă nu pe loc măcar a doua zi, să se întrebe la modul serios dacă vrea să mai aibă de-a face cu un asemenea individ.

 Ce se întâmplă însă când bărbatul scos din minţi (şi, să admitem, sunt femei care se pricep de minune la chestia asta) are pe mână un pistol? Simplu, totul se termină în 1-2 secunde, cu MULT înainte ca accesul de furie necontrolată să apuce să se domolească la vederea sângelui/leziunilor provocate. Cu alte cuvinte, ceea ce putea fi un regretabil incident domestic, care să ducă la sfârşitul unei relaţii, devine o crimă, care duce la sfârşitul unei vieţi. (asta dacă nu cumva criminalul, realizând ce a făcut, îşi pune şi el capăt zilelor.

 Aş vrea să fie clar: nu discutăm aici de omorurile cu premeditare comise între soţi/parteneri. După cum demonstrează o cazuistică nesfârşită, pentru astea nu are nimeni nevoie de arme de foc, întrucât scopul făptaşului este, de cele mai multe ori, să scape nepedepsit, de obicei prin „camuflarea” crimei în accident sau moarte din cauze naturale. În schimb, statistica demonstrează, fără putinţă de tăgadă, că ţările care au o legislaţie mai permisivă a armelor şi care dau voie „civililor” să ţină în casă pistoale au mult mai multe cazuri de incidente domestice sfârşite tragic decât cele în care pistolul nu are ce căuta în mâna „civilului”. În consecinţă, inclusiv în SUA, au apărut orgazinzaţii ale femeilor care s-au săturat să mai fie ţinte vii doar pentru că fabricanţii de arme aflaţi în spatele unor organizaţii gen NRA ţin la profiturile lor.

 Sigur, nu am de unde să ştiu azi ce elemente noi o să mai apară în cazul Pistorius. Deja se vorbeşte de o bâtă găsită la faţa locului şi pe care nu se ştie dacă Reeva ar fi încercat s-o folosească pentru a se apăra sau dacă Oscar ar fi folosit-o pentru a sparge uşa de la baie. Cert este însă că, dacă în casa aia nu s-ar fi aflat un pistol, tânăra asta frumoasă şi deşteaptă  ar fi avut mult mai multe şanse să fie azi în viaţă. Iar concluzia pe care ar trebui s-o tragem din acest caz cumplit e simplă: orice român cu minţile acasă ar trebui să facă tot ce este legal posibil ca de pe străzile acestei ţări să dispară orice fel de pistoale, de la armele cu glonţ la pocnitorile cu bile cu care cocalarii se împuscă pe la stopuri. Pistoale trebuie să aibă „organele”, persoanele care pot face dovada că viaţa le este în pericol ŞI ATÂT.

 P.S. Vă daţi seama ce-ar fi în mediul rural din România dacă tot omul ar avea pistol? Toate conflictele pornite din nimic după câteva ţuici s-ar termina nu cu pumni/bâte în cap ci cu gloanţe iar populaţia probabil că ar scădea vertiginos…

P.P.S. Oscar Pistorius la Ballando con le Stelle (versiunea italiana a show-ului Dansand cu stelele):

(pentru a înţelege mai bine epitetele cu care i-am cadorisit pe concetăţenii noştri mai puţin dezvoltaţi dpdv intelectual)

Reclame

6 Responses to Cazul Pistorius sau cand „arma de autoapărare” devine arma de auto-băgare la puşcărie

 1. cobol spune:

  Mare pacat de amandoi. Imi amintesc ca nu-mi venea sa cred camd au zis la televizor ca s-a calificat pe bune in semifinala, credeam ca e bagat acolo pentru imagine sau ceva de genul asta. Parca a avut al doilea timp in seria de calificare.

 2. optimvs spune:

  Povestea e chiar mai interesanta, dincolo de capacitatea de a alerga la un nivel foarte inalt, baiatul asta a avut si capacitatea de a se bate cu birocratii de la CIO care nu vroiau sa-l lase sa concureze intr-un concurs pentru atleti fara handicap.
  Intr-adevar, pacat si de fata si de el, ca mi-e greu sa cred ca a fost totul un simplu accident. (sau o confuzie cu un hot, cum s-a zis initial).

 3. pam-pam spune:

  Si totusi pistolul ala n-a sarit singur din sertar ca s-o impuste de patru ori pe topmodela prin usa de la baie.

 4. optimvs spune:

  Evident ca nu. Pe de alta parte, e la fel de clar ca, daca avea doar bata la indemana, era total improbabil s-o omoare cu ea (sau s-o stranga pur si simplu de gat pana isi dadea ultima suflare etc).
  Nu cred ca e un argument greu de inteles. Ca sa fie si mai clar: daca oamenii s-ar putea omora unii pe altii de la tastatura, cred ca in 2-3 zile ar bate vantul pe internet… Asa si cu pistoalele, sigur ca nu sar singure din sertar sa impuste pe nimeni, dar INLESNESC extrem de mult satisfacerea unui impus criminal de moment.

 5. cenusarul spune:

  mare pacat de amandoi. cat despre scribii care faceau bancuri, cu siguranta sudafricanul arata, se misca si gandea de doua ori mai repede decat ei. Ceea ce este greu de suportat de catre mitocanul de servici.

 6. optimvs spune:

  „Scribi” cred ca este un cuvant prost ales, care, prin aceasta asociere neinspirata, insulta aceasta meserie. 🙂

  In rest, cred ca numai niste oameni cu frustrari cumplite de natura fizica si sexuala puteau scrie mizeriile pe care le-am vazut scrise in ultimele zile la adresa lui Oscar Pistorius.

  Cat despre nenorocirea in sine, sunt curios ce o sa aflam maine, cand judecatorul urmeaza sa se pronunte in privinta mandatului de arestare fara cautiune cerut de procurori. Imi aduc aminte de cazul fostului politist caruia i se sparsese casa pe cand dormea si care, dupa cateva luni, si-a impuscat nevasta de doua ori in cap crezand ca au intrat hotii din nou peste ei.
  Tin minte ca atunci au explicat psihologii ceva despre trezirea brusca dintr-un somn foarte profund, coroborata cu o amintire traumatica.

  Nu stiu, ma uit la baiatul asta si nu prea il vad vanand o femeie cu arma prin casa, in mod premeditat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: