Baterie Suzuki Jimny

 Dacă vă număraţi, ca mine, printre cei care ţin şi o „veveriţă” de-asta japoneză pe lângă casă, probabil că aţi constatat deja că trăim într-o ţară în care nu găseşti pe stoc nici cea mai uzuală piesă de schimb a unei maşini, adică bateria. Şi ce fac mecanicii-cârpaci (de care, din păcate, nu ducem lipsă şi care le strică şi firma celor oneşti şi pricepuţi) când nu au pe stoc piesa pe care o cauţi? Simplu, îţi recomandă ceva ce s-o potrivi cumva acolo, cât să-ţi ia banii, nu contează că o să te ţină 6 luni.

 Aşa se face că ieri, când am pierdut vreo 4-5 ore din viaţă căutând baterie pentru Jimny,  vreo 6-7 magazine au încercat să-mi vândă o baterie de Matiz ( baterie de capacitate mai mică, folosită pe maşini cu motor de circa 1000cmc) doar pentru că se potrivea la borne (polaritate inversă, borne mici) şi încăpea în locaş.

 Ca să le scutesc aceeaşi pierdere de timp altor proprietari de Jimny, iată care sunt modelele de Varta şi de Bosch recomandate de producătorul japonez Suzuki pentru modelele de Jimny pe benzină:

1. Varta Blue Dynamic model B 33  (45Ah, 330A curent pornire).  ATENTIE, modelul B34 are aceiaşi parametri, tot polaritate inversă dar borne groase.  Evident că se găseşte pe stoc mult mai uşor, spre deosebire de B33.  La fel de evident e că se vor găsi binevoitori care să vă recomande să schimbaţi prizele pentru borne de pe cablajul maşinii cu unele groase. O mare greşeală, pe care e bine să n-o faceţi, pentru simplul motiv că, ulterior, în loc să căutaţi bateria după catalog o s-o căutaţi după ochi prin depozite, sau la modul „hai vă rog să vedem în calculator ce baterie are dimensiunile astea, amperajul ăsta, polaritate inversă şi borne groase” 😆 . Nu mai vorbesc despre cât o să vă înjure un viitor proprietar al maşinii când o să comande bateria recomandată de producător doar ca să constate că nu se potriveşte.

 Schimbarea prizelor pentru borne de la Jimny cu unele mai groase are sens doar dacă se fac modificări la instalaţia electrică (proiectoare mari, montare troliu şamd) care necesită oricum trecerea la o baterie de putere mult mai mare. Sau dacă găsiţi pe undeva borne groase cu tot cu adaptoare pentru borne subţiri  (atenţie unde păstraţi adaptoarele, recomandabil în torpedou, într-o pungă cu un mare mesaj pe ele: ADAPTOARE BORNE. 

 În rest însă, cei care nu vor să-şi bată capul trebuie să caute modelul Varta Blue Dynamic  B 33.

baterie Jimny Varta B33

 2. Bosch S4 model 022  (45Ah, 330A curent pornire) cod producător  0092S40220 . Asta e modelul pe care, cu chiu cu vai, am şi reuşit să-l găsesc pe stoc.

 Bateria este identică până la cele mai mici detalii cu Varta B33 şi provine, mai mult ca sigur, din aceeaşi fabrică.

Bosch S4 model 022 baterie Jimny

Bosch S4 model 022 baterie Jimny

 Evident şi aici se aplică aceleaşi consideraţii referitoare la model, nu am stat să mai caut şi la Bosch care o fi echivalentul cu borne groase dar din moment ce Varta şi Bosch iau din aceeaşi fabrică sigur şi Bosch are un echivalent de Varta  B34.

 Nu marşaţi la abureli gen „ştiu eu sigur domle că merge şi B31” sau alte minuni de-astea, sunt în general livrate de escroci care vor să vă vadă în magazin ca să vă vândă şi ceva modificări odată cu bateria. 😆 Sau s-o dea pe „ce chestie, nu se potriveşte la borne, dar hai că am de la Zap” (fugiţi de Zap ca de foame, costă cu 10% mai puţin decât Bosch sau Varta şi sunt vai de steaua lor).

 P.S. Foarte important, verificaţi la cumpărare şi codul de dată ( o baterie care a zăcut cine ştie cât prin depozit sigur n-o să ţină cât una produsă luna trecută, mai ales dacă n-a încărcat-o nimeni în răstimpul respectiv).

 P.P.S. Dacă ştie cineva (mă refer la o informaţie verificabilă) ce model(e) de baterii Yuasa din oferta curentă  merg pe Jimny lăsaţi cu încredere un mesaj şi o să completez postarea. Yuasa este producătorul japonez de la care ia Suzuki bateriile cu care livrează maşinile. Eu am gasit ceva despre YUASA 374 dar sursa era…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: