Vasilică Cristi Dănileţ, omul cu care chiar trebuia începută curăţenia în CSM

Contrar a ceea ce se aşteaptă probabil băsiştii cu ora sau cei 2-3 susţinători dezinteresaţi care i-or mai fi rămas matrozului, postarea asta nu are nimic de-a face cu spumele revărsate de Antene în legătură cu orientarea politică a fostului membru al CSM.  Pur şi simplu consider că, într-un stat de drept, prezenţa lui Vasilică Cristi Dănileţ în  CSM (ca membru cu drepturi depline, nu pe post de cărător de hârtii) ar fi fost cu desăvârşire imposibilă. Şi asta strict pe baza CV-ului publicat de dl. Dănileţ pe propriul blog şi a mecanismului prin care magistraţii sunt aleşi în CSM.

Să le luăm pe rând: conform propriului CV, dl Vasilică Cristi Dănileţ termină Facultatea de Drept  în 1998 şi este numit pe 1 decembrie judecător la judecătoria din oraşul de baştină (Vatra Dornei), post pe care activează până pe 14 mai 2001. Nu discut aici ce ne sugerează faptul că un tânăr de 23 de ani, abia ieşit de pe băncile facultăţii, este numit direct judecător, pentru simplul motiv că, în această postare, îmi propun să operez strict cu fapte, nu cu deducţii. Cert este însă că, după numai doi ani şi jumătate de activitate fulminantă la judecătoria Vatra Dornei, pe data de 15 mai 2001 dl. Dănileţ este numit judecător inamovibil la Judecătoria Cluj-Napoca prin Decretul Preşedintelui României nr. 308 din 8 mai 2001 . Mai stă şi pe acest post încă 3 ani şi ceva, după care, pe 1 septembrie 2004 este numit judecător la Tribunalul Cluj. Post pe care mai stă doar 5 luni, întrucât pe 18 ianuarie 2005 este detaşat la Ministerul Justiţiei, unde ocupă postul de consilier al ministrului.

Indiscutabil, ne putem întreba ce nevoie avea un ministru cu experienţa Monicăi Macovei de un consilier cu o experienţă profesională aproape nesemnificativă, ce se rezuma la 6 ani petrecuţi în funcţia de simplu judecător? Din nou însă, prefer să rămânem la fapte şi să constatăm că, după ieşirea Monicăi Macovei din guvernul Tăriceanu (în împrejurările ştiute), dl. Dănileţ părăseşte imediat (pe 22 mai 2007)  Ministerul Justiţiei şi se întoarce la Tribunalul Cluj, unde activează tot ca judecător până  pe 14 iulie 2009.  Apoi, pe fondul pedelizării generale a României sub guvernul Boc este numit, pe 15 iulie 2009, vicepreşedinte la Judecătoria Oradea. Funcţie în care stă doar un an şi vreo 5 luni, întrucât, pe 07 ian 2011 este ales ca membru al CSM de către colegii săi judecători.

Vasilica Cristi Danilet in 2009, an in care a fost numit vicepresedinte de Judecatorie - sursa foto luju.ro

Vasilica Cristi Danilet in 2009, an in care a fost numit vicepresedinte de Judecatorie – sursa foto luju.ro

Simpla aritmetică ne arată că dl. Dănileţ a ajuns membru al forului diriguitor al Justiţiei din România după o experienţă profesională de  7 ani şi două luni ca simplu judecător şi un an şi 5 luni ca vicepreşedinte de judecătorie de provincie. Vi se pare că, oricât de capabil şi de onest ar fi un om (repet, nici nu mai discut aici cazul particular al d-lui Vasilică Cristi Dănileţ) această experienţă profesională este suficientă pentru a face parte din CSM? Avusese dl. Dănileţ ocazia să conducă măcar  o mică judecătorie dintr-un orăşel pierdut prin vreun judeţ mai mic? Judecase, ca preşedinte de complet, măcar cazul vreunui mafiot de provincie, nu mai vorbesc pe cel al unui mare corupt de prin vreun partid?

Ei bine, atunci cred că e clar că, într-un stat de Drept, în care alegerile pentru CSM nu sunt o glumă proastă, dl Dănileţ ar fi trebuit să mai adune vreo 15-20 de ani de experienţă, la un nivel mai înalt, până să poată măcar CANDIDA la un loc în CSM.  Iar acesta este motivul pentru care afirm răspicat că Vasilică Dănileţ este omul cu care trebuia începută curăţenia în CSM. Nu pentru băsism, nici pentru că ar fi sau nu protejatul lui Macovei, ci doar pentru că acest om nu a parcurs nici pe departe acel cursus honorum al profesiei sale care ar trebui să fie necesar pentru a accede în această instituţie!

P.S. Ca să nu existe dubii, pe dl. Dănileţ îl cheamă Vasilică şi Cristi în buletin. Exact aşa, nu Vasile Cristian, nu Vasile Cristi.

Anunțuri

30 Responses to Vasilică Cristi Dănileţ, omul cu care chiar trebuia începută curăţenia în CSM

 1. cobol spune:

  Asta nu-i nimic, daca mai statea chiorul vreo 3-4 ani il vedeai si pe Danilet in Curtea Constitutionala. Cu Iulia Motoc cum a fost?

 2. optimvs spune:

  Nici Motoc n-avea ce cauta acolo, dar macar are doua doctorate la activ, intre care unul in Franta, luat cu foarte bine si cu laudele comisiei din cate stiu. A lucrat niste ani buni pe la ONU, ma rog, clar n-ar avea ce cauta la Curtea Constitutionala cu 5 ani in spate ca judecator dar, per ansamblu, numirea ei parca n-a fost asa strigatoare la cer ca „alegerea” lui Danilet in CSM.

 3. greudegasitid spune:

  Cand ai terminat facultatea? 🙂

 4. greudegasitid spune:

  modul in care pui accent pe „vasilica” si fotografia nu sunt cu mult sub producatorii de rahat de la a3.

 5. optimvs spune:

  Complet fals. In primul rand ca nu pun accent pe nimic, exact asa il cheama pe el in buletin. Ar trebui sa nu-i mai spun pe nume pentru ca persoana care l-a declarat la primarie i-a dat nume de miel, nu de om?

  In al doilea rand, fotografia aia trebuie sa fie suficienta pentru ca omul sa fie dat afara si din magistratura, nu doar din CSM. Nu zice nimeni sa umbli in roba si cand te duci la Carrefour, dar o functie de genul asta presupune o minima decenta in orice spatiu public.

  Vad ca nu ai nimic de spus despre argumentul concret si de nerefuzat prezentat in aceasta postare…

 6. GreuDeGasitID spune:

  Ce argument? Este produsul anilor postrevolutionari. Tineretul adus la putere doar pt ca sunt tineri. sunt mii ca el. Ponta de exemplu. Functia de pe timplui lui Nastase tot asa a fost obtinuta.

 7. optimvs spune:

  Nu intelegi un lucru elementar: Ponta a fost NUMIT ca secretar de stat si sef al Corpului de Control. Sigur ca si acolo era normal sa fie numit un om cu mult mai multa experienta, dar vorbim pana la urma despre o functie cu caracter politic, care se obtine prin numire.
  Situatia lui nu e comparabila cu cea a lui Danilet. Se tot discuta despre independenta Justitiei dar ni se cere sa credem ca un om cu o experienta foarte modesta a fost ALES membru in CSM de catre magistrati cu mult mai multa vechime si experienta la nivel mult mai inalt? Haida de…

 8. GreuDeGasitID spune:

  Pai nu a fost ALES? Pai si Ponta a fost ALES! Vrei sa spui ca au falsificat alegerile? Ce este singurul judecator tinar din RO? Iar mosii (competenti desigur) au fost fortati sa il voteze? Sau ca STS a falsificat rezultatele?

  Si uite cum ajung tinerii in functii „Niţă: Mi-aş fi dorit o infuzie de tinereţe în minister. Raportul salariu-competenţă nu prea face faţă”

 9. optimvs spune:

  Incearca sa-ti urmaresti macar prorpiile idei: ai zis ca Ponta a fost numit in functie de catre Nastase (apropo, asta se intampla in 2001, acum 12 ani) pe criteriul „Tineretul adus la putere doar pt ca sunt tineri.”
  Eu ti-am explicat diferenta esentiala dintre NUMIREA lui Ponta din 2001 si ALEGEREA lui Danilet la CSM de catre colegii sai (multi cu experienta si calificare net superioare).

  Ce legatura are asta cu alegerea lui Ponta in Parlament, de catre boborul suveran?

 10. Burgermeister spune:

  Vad ca inca mai exista basisti pe lume. Putini, dar darji si batuti in cap. Daca n-o fi si asta postac.
  Auzi, cica de ce ai pus poza, pai ma frate, tu daca ai avea un proces ai vrea sa fii judecat de unu’ ca asta din poza?

 11. optimvs spune:

  Hai sa n-o dam pe insulte, fiecare cu parerea lui. Cata vreme este exprimata civilizat si macar cu o tentativa de argumentatie, nu vad care este problema.

  Referitor la poza, mi se pare foarte relevanta pentru simplul motiv ca este vorba despre o ipostaza in care dl. Danilet s-a pus singur, aparand imbracat asa intr-un loc public. Daca mi-as fi propus sa-l ridiculizez prin imagini o puteam folosi de pilda pe aceasta:

  Vasilica Cristi Danilet

  Dar sa fim seriosi, orice om poate fi surprins cu o expresie ridicola pe fata daca sta cineva nonstop cu aparatul foto atintit asupra lui. In schimb, cand un judecator se imbraca exact ca un putoi de discoteca si se afiseaza cu o asemenea tinuta intr-un loc public, de vina nu mai este fotograful…

 12. GreuDeGasitID spune:

  Asa si parul si mustata aia amarata… Are omul defecte fizice la greu. Dar a fost ales in functia aia. Colegii lui au avut incredere in el (atunci)
  Poza si titlul si PS-ul sunt sunt clar la misto. Si inca unul ieftin. Sau mai bine spus le folosesti in minimalizarea profesionala a lui Vasilica in lipsa de argumente.
  Deoarece tineretea si presupusa lipsa de experienta nu sunt un obstacol in alegeri.

 13. optimvs spune:

  Eu nu am discutat nici parul sau mustata, nici defectele fizice.
  Nu mai bate campii, problema este ca a fost ales intr-o functie pentru care nu are nici o pregatire si ca asta s-a putut intampla pentru ca, intre criteriile de alegere in CSM, nu au fost introduse si restrictii referitoare la vechime, functii ocupate samd.

  In caz ca n-ai inteles, P.S.-ul e menit sa evite impresia ca as folosi in mod tendentios diminutivele. Asa il cheama pe el in buletin, vina e a cui l-a declarat cu nume de miel la Starea Civila, nu a mea.

 14. GreuDeGasitID spune:

  Imi inchipui ca nu au existat tocmai ca sa incurajeze tineretul tarii.
  Dar el a fost ales de colegii lui judecatori, aia de la oradea, alaturi de care a lucrat un an si ceva. Aia s-au prostit? Nu stiau unde il trimit? Daca l-au gasit apt de ce te gasesti tu mai breaz ca zici ca nu avea experienta? Pe ce baza? Cine crezi ca stie mai bine? Tu sau ei?

 15. optimvs spune:

  Tu ai impresia ca judecatorii din Oradea au un delegat in CSM? 😆

  Hai sa-ti mai explic odata argumentul meu, cu un exemplu concret:
  in CSM ar trebui sa fie oameni gen Livia Stanciu (nu discut aici condamnarea lui Nastase pe baza de „e clar ca”, discut strict CV-ul):

  2010-prezent Presedinte, Înalta Curte de Casatie si Justitie
  2004-2010 Judecător, Sectia Penală, Înalta Curte de Casatie si
  Justitie
  2007-2008 Presedinte cu delegatie, Sectia Penală, Înalta Curte de
  Casatie si Justitie
  2002- 2004 Judecător, Sectia Penală, Curtea de Apel Galati
  2001 – 2002 Presedinte cu delegatie, Tribunalul Galati
  1998- 2001 Judecător, Sectia Penală, Curtea de Apel Galati
  1996- 1998 Presedinte, Sectia Penală, Tribunalul Galati
  1994- 1996 Judecător, Sectia Penală, Tribunalul Galati
  1980- 1994 Procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galati

  Observi ca judecatoarea asta a fost 14 ani procuror inainte sa judece pe cineva? Ca pe urma a fost 16 ani judecator prin toate treptele profesionale inainte sa ajunga presedinte de complet la ICCJ?
  Asta e o cariera care justifica participarea la alegerile din CSM, intelegi diferenta fata de Danilet?

 16. GreuDeGasitID spune:

  Asa aveam impresia, ca sunt alesi pe plan local. Da pana la urma nu conteaza. a fost ales de colegii lui, nu de oamenii de pe strada. Ca urmare nu eu trebuie sa inteleg diferenta si cel care l-au votat.

 17. optimvs spune:

  Fii sigur ca aia inteleg foarte bine diferenta, doar ca au fost presati de cei care latra acum despre atacuri la independenta Justitiei.

  Ca sa nu mai apara anomalii de-astea ar trebui ca dupa ce se face curatenie in CSM sa se introduca niste criterii serioase de selectie pe care sa trebuiasca sa le indeplineasca oricine candideaza pentru un post acolo (indiferent ca e judecator sau procuror). E mult mai greu sa gasesti oameni cu 25-30 de ani de experienta in justitie care sa fie dispusi sa execute orbeste ordine (macar pentru ca astia care au vechime au vazut multe, inclusiv pe Postelnicu ras in cap si in zeghe, spunand plangand „am fost un dobitoc”)

 18. GreuDeGasitID spune:

  Au fost facute presiuni atunci sau acum? Sau in ambele cazuri? 🙂

 19. optimvs spune:

  Presiuni s-au facut la alegerea lui Danilet, altfel e greu de imaginat cum ar fi fost ales taman el (cu o experienta care abia depasea cu un an nivelul minim impus de o lege proasta) dintre atatia judecatori.
  Acum e pur si simplu revolta judecatorilor dupa ce au aflat ca Danilet a votat pentru alegerea unei procuroare (Haineala) ca presedinte al CSM. Inghit multe judecatorii din Romania, dar asta a fost prea de tot.

 20. GreuDeGasitID spune:

  Legam experienta de varsta? Mai sunt 5-6 in CSM care au sub 40 ani.

 21. optimvs spune:

  Danilet a pierdut niste ani carandu-i mapa lui Macovei pe la minister. O persoana de 39 de ani poate avea lejer 16 ani vechime in magistratura, mai ales ca procuror.

 22. GreuDeGasitID spune:

  Pai „caratul mapei” este un plus. Cat timp este in domeniu, ca in cazul lui.

 23. optimvs spune:

  Un plus la ce? Aici vorbim de reprezentarea judecatorilor care te-au ales in CSM. Pnetru asta conteaza experienta pe care o ai ca judecator, logic, nu?

 24. GreuDeGasitID spune:

  Pai nu este logic. CSM nu este doar o curte de judecata a magistratilor. Imi inchipui ca au si alte insarcinari pt care experienta administrativa sau politica este de folos.

 25. optimvs spune:

  N-ar fi mai simplu sa pui mana sa citesti legea de functionare a CSM inainte sa-ti dai cu presupusul? Sa vezi care sunt atributiile importante ale CSM-ului? (NU datul cu presupusul in probleme politice)

 26. cenusarul spune:

  a fost ales Vasilica tot asa cum a fost aleasa Eba: cu „pistolul” PDL la tampla…

 27. optimvs spune:

  Situatia nu e chiar similara, pe EBA s-au gasit destui tampiti care s-o voteze din pura prostie. (a fost totusi aleasa prin vot universal)
  Sigur, prezenta la vot pentru europarlamentare fiind infima, activul de partid al PDL a contat mult mai mult decat ar fi fost normal.
  Danilet a fost intr-adevar votat de oameni care intelegeau foarte bine ce fac, ca urmare a unor presiuni politice.

 28. Cristi D spune:

  Haideti sa va explic:
  – in 1998 cand am terminat facultatea nu mai era sistemul de repartitii. Eu am dat concurs ca sa ocup functia de judecator, 15 pe loc. Am reusit printre primii 30 din 250 de reusiti. Aveam medie de Bucuresti dar am optat pt Vatra Dornei fiindca urma sa am un copil si parintii amandurora se aflau in orasul natal
  – in 2001 am sustinut examenul de capacitate. Am obtinut a 11-a medie pe tara si am avut iar medie de Bucuresti. Am optat pt Cluj fiind mai aproape de parinti
  – in 2002 am inceput sa fiu activ in asociatia magistratilor locala, in 2003 am dat primul interviu si de atunci m-am remarcat prin cea ce se numeste `activism judiciar`. In acele vremuri eu si Viorica Costiniu eram singurele voci din tara care se faceau auzite. O retrospectiva a iesirilor publice aveti aici http://cristidanilet.wordpress.com/eu-in-media/
  – in 2004 am criticat proiectele la legile justitiei, intr-un material amplu care a ajuns la Bruxelles. in dec Macovei isi facea echipa si m-a chemat pe mine si pe alti magistrati sa lucram la legile justitiei (pariu fac ca nu cunoasteti alti consilieri de ministru al justitiei, si nici macar secretari de stat). Asa am ajuns in MJ. Acolo am introdus in lege principiul specializarii magistratilor, ocupara functiilor de conducere prin concurs, independenta procurorilor, separarea atributiilor CSM intre Plen si sectii, am contribuit la desfiintarea serviciului secret pt magistrati SIPA, am reprezentant Ro la CEPEJ si am asigurat legatura ministrului cu CSM
  – in oct 2004 am fondat prima lista virtuala de discutii de magistrati din Romania, loc pentru comunicare intre magistrati, inexistenta pana atunci
  – in 2006 am fost printre fondatorii SoJust, cea mai puternica asociatie de reforma pentru justitie din Romania unde am redactat cel mai aspru raport la adresa justitiei intocmit vreodata http://cristidanilet.ro/index.php/continut/carti-monografii/2006-raport-justitie
  – in 2007 am demisionat la doua-trei saptamani dupa plecarea lui Macovei, ca semn de protest pentru ca noul ministru vroia sa il demita ilegal pe Tulus de la conducerea sectiei a doua DNA
  – in 2007 am inceput sa scriu pe blog, transformat in timp intr-un adevarat for de discutii cu cetateanul
  – in oct 2008 am afirmat ca exista coruptie in justitie si am fost anchetat de fostul CSM pt ca as aduce atingere reputatiei sistemului. Nu am fost sanctionat, dar din experienta aceea a iesit o carte aflata in toate bibliotecile din Romania si tradusa in En si predata la cursurile anticoruptie din strainatate http://cristidanilet.wordpress.com/2009/11/18/coruptia-judiciara-carte-gratuita/. De atunci vorbesc public tot timpul despre nevoia de responsabilizarea a magistratilor si caracterul de serviciu public al justitiei
  – din 2008 sunt formator la INM si predau noilor magistrati tematica celor trei `i`: independenta, impartialitate, integritate
  – in dec 2008 am dat prima hotarare din tara de restituire a taxei pe poluare. Au trecut 4 ani si CJUE a decis ca hotararea mea e conforma cu dreptul UE si legislatia din Ro nu e. Am publicat decizia pe blog si a fost folosita ca jurisprudenta http://cristidanilet.wordpress.com/2008/12/23/taxa-pe-poluare-necomunitara/. In toata cariera mea de judecator de scaun am avut calificativul f.bine: in doi ani am avut si performante remarcabile – in 2003 cele mai putin hotarari casate (doua), in 2008 cel mai bun judecator de tribunal (stabilit de avocati), in 2008 cel mai mare nr de dosare solutionate din Ardeal (1600)
  – in 2009 am dat concurs si am ajuns vicepresedinte la Oradea. Intr-un an a crescut increderea in justitia locala poate si ca urmare a dechiderii de care am dat dovada acolo http://cristidanilet.wordpress.com/2010/03/03/justitia-oradeana-justitie-de-elita-sondaj-de-opinie/
  – in 2010 deschid un site unde public cele mai reprezentative hotarari ale mele http://cristidanilet.ro/index.php/continut/hotarari-judecatoresti in speranta ca cei care vorbesc de cariera mea de judecator de scaun le vor citi mai inainte
  – din 2010 m-am preocupat de promovarea medierii ca principala cale de descarcare a instantelor
  – in oct 2010 am fost ales in CSM: legea prevede ca 2 juedcatori sunt alesi de la Judecatorii, 2 de la Tribunale, 3 de la Curtile de apel si 2 de la ICCJ (atentie, Stanciu nu e aleasa membru CSM, ea e membru de drept). Firesc, judecatorii de la instantele superioare au o experienta mai mare ca cei de la Judecatorii. Potrivit legii insa e posibil sa fii ales membru si daca ai o zi de magistratura, nu exista conditie de vechime. Singuri, magistratii apreciaza pe cine sa aleaga. A fost o competitie din care am iesit ales, alaturi de un alt reprezentant al Judecatoriilor (pe care pun pariu ca nu il stiti). E normal ca in CSM sa fie si tineri, si varstnici, si femei si barbati, si magistrati cu functii de conducere si fara.

  Pentru fotografii, vedeti ca nu aveti acceptul meu de publicare a pozelor de mai sus si acele poze nu au ajuns de la mine in spatiul public. Daca sunteti interesat, aveti permisiunea sa publicati din acest loc http://cristidanilet.wordpress.com/fotografii/.

  • optimvs spune:

   O sa raspund pe larg intr-o noua postare pe blog, probabil maine, intrucat acest mesaj primit de la dl Vasilica Cristi Danilet indica limpede atat faptul ca acesta nu intelege regulile de baza ale democratiei cat si ca raspunde paralel cu problema ridicata de mine in postarea de mai sus.

   Cu toate astea, apreciez continutul bine structurat si punctat de numeroase informatii al mesajului de mai sus, chiar daca acesta este paralel cu discutia de fata.

   Desigur, ceea ce apreciez mult mai putin este lasitatea cu care dl Danilet a sters comentariul pe care i-l postasem pe blog. I-l las totusi pe cel postat de el aici, pentru simplul motiv ca am mult mai mult respect pentru ideea de dialog civilizat si de dezbatere publica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: