Soluţia pentru Roşia Montană

Protestele din ultimele zile, atât cele de la Bucureşti şi din alte mari oraşe ale ţării (ba chiar şi din străinătate) cât şi cele de la Roşia Montană au pus în evidenţă şi pentru neavizaţi un fapt care era cât se poate de clar de la început: cele două părţi aflate în conflict (asa-zisa „societate civilă” susţinută acum, inclusiv în stradă, de o grămadă de oameni cu motivaţii dintre cele mai diverse versus RMGC, susţinută şi ea de locuitorii din zonă care îşi fac socoteala că nişte salarii bune vreme de vreo 15 ani sunt mai mult decât nimic)  se situează pe poziţii absolut ireconciliabile.

 Pe de o parte RMGC, după ce a băgat vreme de peste 15 ani sume colosale în campanii de publicitate, de captatio benevolentiae (ca să nu spun de şpăguire, că nu există dovezi) şamd vrea pur şi simplu să fie lăsată să facă fix ce vrea: o exploatare  în care să fie procesate pe repede inainte, prin folosirea unor utilaje de mare capacitate, minereurile excavate prin decopertarea dealurilor de la Roşia Montană. Evident, procedând în felul ăsta, rentabilitatea este maximă (n-o lungeşti sute de ani cu salarii şamd) dar şi impactul asupra mediului este maxim iar lacul cu cianuri rămas în urmă va avea dimensiuni colosale. Ceea ce ridică o gravă problemă de mediu, pentru că şansele ca apa dintr-un lac de asemenea dimensiuni (ţinut locului doar de un baraj de pământ) să ajungă în pânza freatică sunt foarte mari, chiar şi fără a discuta de scenariul unei deversări catastrofale, oricând posibil.  Iar compania mai este susţinută furibund în această tentativă de toţi cei care,din 1999 încoace, s-au dedulcit la banii RMGC, adică de „Oamenii-portofel” din presă, politică sau chiar din blogosferă.

 Pe de altă parte, „societatea civilă” (ghilimelele le voi explica pe parcurs) care a fost catalizatorul actualelor proteste încearcă să împingă opinia publică din România în direcţia respingerii oricărei exploatări cu cianuri, precum şi a altor proiecte dubioase dpdv ecologic (vezi gazele de şist).  Lucru la fel de aberant ca şi încercările RMGC, întrucât interzicerea cianurilor ar însemna ca România să nu mai poată extrage aur în mod rentabil decât în momentele de creştere masivă a preţului acestui metal.  Nu întâmplător exploatarea de stat de la Roşia Montană, care NU FOLOSEA CIANURI, în pofida aberaţiilor debitate de Victor Ponta la Antena 3, a devenit complet nerentabilă de la sfârşitul anilor 80, când preţul aurului a coborât sub 400 de dolari uncia. Cu alte cuvinte, diversele ONG-uri care au reprezentat în primă instanţă „masa critică” a acestor proteste vor, de fapt, ca în România să nu mai existe exploatări aurifere deschise permanent. Coroborând acest aspect cu faptul că de la actualele proteste ies în faţă tot figuri pur şi simplu odioase ca Remus Cernea (personaj parcă inventat pentru a pune România în situaţii neplăcute, de la vizite ale unor parlamentari în Taiwan (ţară a cărei recunoaştere te aduce automat la cuţite cu China) şi până la o gargară aberantă despre căsătorii gay) parcă începe să ne dea cu virgulă.

 Evident însă că nu se pot pune în echilibru protestele regizate de la Roşia Montană, de genul „33 de mineri angajaţi ai unei companii care vrea să facă exploatare de suprafaţă nu mai vor să iasă din mină galeriile romane transformate în muzeu” cu cele cât se poate de serioase de la Bucureşti, unde ONG-urile au convins vreo 20.000 de oameni să li se alăture în marşul de pe 15 septembrie.  Nici nu se pot bagateliza protestele de la Bucureşti spunând că protestatarii sunt „hipsteri”, cum încearcă să facă tot felul de idioţi zilele astrea, pentru simplul motiv că 20.000 de oameni aflaţi în stradă creează o imagine care ajunge la alte milioane. Iar milioanele astea nu sunt hipsteri şi dacă ies în stradă s-a terminat şmecheria şi pentru Băsescu şi pentru Ponta ba chiar şi pentru „organele” care, în frunte cu SRI, ar trebui să sape cu îndârjire în trecutul afacerii RMGC pentru a scoate la iveală complicităţile unor demnitari trecuţi şi prezenţi.

 De fapt, principala problemă la Roşia Montană nu este reprezentată de cianuri ci de faptul că RMGC vrea să dea României o uriaşă ţeapă, de genul celor date de astfel de companii prin ţările africane cu complictatea vreunui dictator. Iar soluţia acestei probleme nu este interzicerea cianurilor extragerii aurului în România, cum vor unii, ci ejectarea RMGC de la Roşia Montană  şi exploatarea de către stat a acestei resurse (şi a celorlalte minerale prezente acolo).

 Ni se spune obsesiv că pentru aşa ceva am avea nevoie de miliarde de euro. de care statul nu dispune. NIMIC MAI FALS. Am avea nevoie de miliarde de euro pentru o exploatare de genul celei pe care vrea s-o facă RMGC, o exploatare care curăţă tot în 15 ani, înainte să se dezmeticească fraierii de români şi care lasă în urma ei un ocean de cianuri numai bun s-o ia la vale.  Nimic nu împiedică statul român să facă o exploatare de mici dimensiuni, care să nu distrugă siturile arheologice (ba chiar care să genereze veniturile necesare explorării şi conservării acestora) şi care să nu creeze un lac imens cu cianuri. Dar care să creeze locurile de muncă pe care le doresc, pe bună dreptate, locuitorii din zonă, care să aducă banii necesari eliminării cumplitei poluări istorice de acolo (chiar , câţi protestatari ştiu de ce Roşia Montană se numeşte „Roşia”?) etc etc.

 Asta este singura soluţie viabilă în acest moment pentru Roşia Montană, nu aberaţiile cu agroturismul făcut printre dealuri deja decopertate şi pârâuri cu apa roşie.

 Am zis că nimic nu împiedică statul să facă asta? Mea culpa, statul este împiedicat să facă asta de cârdăşia lui Ponta şi Băsescu cu RMGC (sau mai bine zis cu acţionariatul extern al acesteia, despre care vom mai discuta), precum şi de ONG-urile care n-au scos nici măcar proprii angajaţi  în stradă (nu mai discut de mobilizari în social media) când Băsescu ameninţa că bagă proiectul RMGC în CSAT.

P.S. Îmi spunea mai deunăzi un ONG-ist excitat de importanţa pe care şi-o dădea că sunt fan Mircea Badea după ce făcusem observaţia că ONG-urile n-au scos un om în stradă pe vrema când Băsescu era principala locomotivă a RMGC. La momentul ăla habar n-aveam ce naibii vrea să spună, întrucât nu cred că urmărisem vreodată o emisiune de-a lui Badea cap-coadă, ba chiar se nimerea să şi zapez destul de rar prin ea. Aseară însă am vrut şi eu să mă dumiresc ce vroia să spună băiatul ăla şi s-am văzut pe Badea cum se întreba de ce demonstranţii contra proiectului RMGC au pancarde anti-Badea şi anti A3 dar nu suflă un cuvinţel despre Băsescu? Evident, prima parte a întrebării retorice a lui Badea e absurdă, oamenii au pancarde  anti-A3 şi anti-Badea pentru simplul motiv că, vreme de ani de zile, A3 şi Badea au făcut pe faţă jocurile RMGC. A doua parte e însă cât se poate de legitimă şi este şi motivul pentru care am folosit ghilimelele când am scris „societatea civilă” la începutul acestei postări.  Nu de alta, dar numai civilă nu e societatea care ne-a procopsit cu Macovei pe post de apărător al independenţei justiţiei…

6 Responses to Soluţia pentru Roşia Montană

 1. cobol spune:

  Solutia propusa de tine e logica si cred ca si realista dar cred ca s-a trecut de mult de faza in care se mai puteau discuta solutii logice si realiste. Daca mergi in piata sa propui asta la megafon sigur iti iei niste pancarde in cap.

 2. optimvs spune:

  As face pariu ca peste 80% dintre cei care protesteaza acum la Bucuresti zbierau pentru Basescu in 2009. Este aceeasi masa de manevra mobilizabila pe facebook, in general corporatisti care au o parere foarte buna despre propria persoana (probabil pentru ca sunt capabili sa fie sclavi minim 12 ore pe zi) si care au o nevoie difuza de a iesi cumva in fata.
  Nu am cum sa ma apropii de asemenea oameni, pur si simplu ei sunt unul din motivele pentru care Romania e acum in rahat.
  Observatia ca nu se striga nimic contra lui Basescu (desi se striga la greu contra lui Ponta, contra A3 samd – am vazut chiar si pancarde anti-SRI) e cat se poate de corecta si spune tot ce era de spus despre identitatea politica a vastei majoritati a manifestantilor.

 3. burgermeister spune:

  Si cum sa-i scoti pe aia de la RMGC de acolo? Concret vorbind cum faci?

 4. optimvs spune:

  Simplu, astepti sa le expire licenta fara sa le dai avizele necesare inceperii exploatarii. Doar n-om fi cretinii lui Sova, sa credem aberatia ca statul e obligat sa le prelungeasca alora licenta la infinit. Vorba ceea, dupa cum numara Sova era Geoana presedinte la distanta de Basescu… 😆

 5. GreuDeGasitID spune:

  Zilele trecute aia din piata reprezentau vocea poporului. Acum sunt ” corporatisti care au o parere foarte buna despre propria persoana (probabil pentru ca sunt capabili sa fie sclavi minim 12 ore pe zi)” 🙂
  Acum ca nu il injura pe basescu sunt dusmanii poporului. Of of.
  Chiar si un contract facut ca lumea poate sa fie o solutie realista. Mai realista decat aia cu statul lansat in afaceri miniere. Nu realizezi ca afacerea aia ar fii capusata la greu?

 6. optimvs spune:

  Termina cu basismele astea absolut jenante, unde am spus eu ca aia din piata ar fi „vocea poporului”? Chiar nu ti-e rusine?
  Evident ca afacerea cu mineritul de stat ar fi capusata la greu dar BANII AR RAMANE AICI. Intelegi diferenta fara de un contract cu RMGC? (sau orice alta companie straina care ar lua partea leului)
  Cum spuneam si in precedenta postare, conditiile financiare incepand de la care s-ar putea macar discuta despre exploatarea cu o companie straina sunt FOARTE DEPARTE de cifrele care se discuta acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: