Petrodollar warfare sau adevăratul motiv pentru care a fost invadat Irakul

 După ce a devenit evident pentru tot mapamondul că povestea armelor de distrugere în masă ale lui Saddam a fost doar o dezinformare menită să justifice invazia în ochii credulului public american, oamenii cu scaun la cap au început să caute adevăratul motiv pentru care a fost invadat Irakul.  Cum concesiunile petroliere oferite de noua conducere de la Bagdad nu au mers (în cea mai mare parte) spre firme americane, nici teoria jefuirii petrolului irakian, în stil colonial, nu stătea în picioare.

 Cel care pare să fi găsit explicaţia corectă este profesorul american William R. Clark, a cărui carte pe această temă poate fi descărcată gratuit (deocamdată) de pe site-ul Universităţii Americane din Bulgaria. Pe scurt,  în lucrarea intitulată „Petrodollar warfare – Oil, Iraq and the future of dollar”, William R. Clark constată că imensa majoritate a tranzacţiilor cu petrol din lume se desfăşoară în dolari, fapt care oferă Statelor Unite câteva avantaje economice extrem de importante, pentru a căror păstrare guvernul american este oricând dispus să întreprindă acţiuni militare.

 În primul rând, toate ţările care depind de importurile de petrol sunt nevoite automat să deţină rezerve însemnate de dolari, fapt care creează o presiune artificială asupra cursului dolarului şi împiedică scăderea acestuia indiferent de situaţia reală a economiei americane. Ca urmare, SUA pot câştiga bani cu tiparniţa de dolari (la propriu) fără a produce imediata  depreciere a cursului dolarului care s-ar produce cu orice altă valută dacă emitentul ar începe să arunce pe piaţă bani fără nici o acoperire.  De asemenea, situaţia privilegiată a dolarului mai oferă şi alte avantaje, de pildă Statele Unite putând emite obligaţiuni cu dobânzi foarte mici şamd. Ca urmare, Statele Unite pot funţiona în mod eficient la un nivel al deficitului bugetar la care multe alte ţări ar intra în faliment.

 În al doilea rând, pentru că preţul petrolului este calculat în dolari, Statele Unite şi firmele americane nu au aceleaşi griji legate de fluctuaţiile cursului valutar ca statele şi firmele din Uniunea Europeană, asta ca să nu mai vorbim de China, Japonia şamd.  Sigur, o depreciere semnificativă a dolarului antrenează de obicei şi o creştere a preţului petrolului, dar efectul este  mult diminuat, din cauză că alte state au oricum nevoie de dolari pentru a cumpăra petrol. Iar fluctuaţiile valutare mici pur şi simplu nu se reflectă în preţul petrolului, din exact acelaşi motiv.

Cum administraţia Bush a invadat Irakul la nici 3 ani după ce Saddam trecuse la tranzacţionarea petrolului irakian in euro, se poate spune că evenimentele de pe scena politică au confirmat deja teoria profesorului Clark. Mai mult, Iranul a devenit următoarea ţintă predilectă a propagandei americane după ce a cerut ca exporturile sale să fie plătite în euro,  iar Hugo Chavez a murit de cancer la câţiva ani după ce îşi exprimase intenţia de a face aceeaşi mişcare ca şi Iranul.

 Şi cariera profesorului Clark pare a confirma faptul că, din păcate pentru el, omul are dreptate. Establishmentul american îi cenzurează cu brutalitate activitatea, iar dacă încercaţi să găsiţi referiri la cartea „Petrodollar warfare” în media americană veţi avea de avea de căutat mult şi bine. Spre lauda lor însă, Amazon şi Google nu au participat la această vastă campanie de cenzută, iar cartea poate fi cumpărată atât de pe Amazon.com cât şi de pe Google books.

Anunțuri

12 Responses to Petrodollar warfare sau adevăratul motiv pentru care a fost invadat Irakul

 1. cobol spune:

  Tare, foarte tare. Bravo omule, tine-o tot asa! Un cuvant despre cartea asta n-am citit nici in presa romaneasca.

 2. optimvs spune:

  Nici n-o sa citesti prea curand 😆

 3. Burgermeister spune:

  Cum, vrei sa spui ca unchiu’ Sam nu se ingrijeste doar de fericirea popoarelor prin propagarea democratiei?

 4. optimvs spune:

  Acum nu trebuie neaparat demonizati americanii, pana la urma englezii veneau si-ti luau toate bogatiile cu de-a sila, rusii te invadau si iti bagau in lagare toate elitele, americanii vor si ei sa accepti nenorocitul lor de dolar pe care il tiparesc cum si cat vor.

  Doar ca, evident, numai un naiv mai poate crede ca SUA sunt „imperiul binelui si al democratiei”.

 5. GreuDeGasitID spune:

  Foarte plauzibil.
  Si o tacere totala in webul in romana.

 6. optimvs spune:

  Si pe ala in engleza e la fel . Doar cartea la vanzare si cam atat. Plus mici discutii pe cate un content aggregator.

 7. GreuDeGasitID spune:

  in franceza ai cautat?

 8. mundussubterraneus spune:

  analiza arata foarte corect.
  acum americanii tocmai lanseaza gazodolarul!

 9. optimvs spune:

  Nu au cum sa lanseze gazodolarul pentru ca nu-i pot obliga in nici un fel pe rusi (principalul exportator) sa vanda in dolari.

  In schimb, interesul americanilor in gazele de sist e mult mai putin subtil decat in cazul petrodolarilor si are o mult mai pronuntata componenta coloniala. Practic companiile americane vin, le arunca bastinasilor niste praf in ochi (redevente mizere) si apoi ii golesc de resurse.

 10. GreuDeGasitID spune:

  si ca sa ajungem pe plaiurile mioritice …. amicul Ponta este hotarat pe gazele de sist.

 11. optimvs spune:

  Cum zice o vorba din batrani, fiecare pasare pre limba ei piere.

  Ponta are impresia ca daca ii lasa pe aia de la Chevron sa faca fix ce vor, americanii o sa-l faca pe el presedinte. Treaba e ca, daca mai insista mult cu gazele de sist, n-o sa-l mai voteze nici dracu’.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: