Opriş STS, accidentul aviatic din Apuseni şi unităţile mobile de triangulaţie

În ultimele 48 de ore am asistat la o mobilizare generală a tuturor scursurilor băsiste din audio-vizual, presă scrisă şi online, pe două „linii de atac” primite la ordin:  1. Că STS (şi implicit Opriş)  n-ar avea nici o vină pentru că telefonul medicului care a sunat la 112 s-a conectat doar la două celule GSM situate una lângă cealaltă (făcând  astfel imposibilă stabilirea unei locaţii precise prin metoda triangulaţiei) şi că 2.  vina ar fi difuză dar că în orice caz mai vinovaţi sunt Radu Stroe şi MAI decât STS şi Opriş.

Pe aceste linii au prestat toţi băsistii cu ora, de la sfiosul Tolontan până la istericul CTP, iar gunoaiele din online nu au făcut excepţie.

Evident, rolul acestei uriaşe perdele de fum este să mascheze chixul grav dat de STS, care a trimis echipele de salvare la locaţii situate la 12 şi respectiv 14 kilometri de locul prăbuşirii avionului (pentru comparaţie, ROMATSA, care nu e vreun serviciu special şi al cărei director şi-a dat deja demisia, a indicat o singură locaţie situată la 7 kilometri de locul prăbuşirii). Şi, implicit, să-i salveze scaunul generalului Marcel Opriş, şeful STS,  cel care îi instala lui Băsescu linii securizate în garaj la ultima suspendare.

Lucrurile sunt însă simple şi clare: dacă mijloacele tehnice ale  STS-ului s-ar fi limitat la celulele operatorilor GSM, scuza băsiştilor ar fi fost valabilă. Doar că, de dinainte de al doilea război mondial, cam orice ţară care se respectă deţine UNITĂŢI MOBILE DE TRIANGULAŢIE. Adică nişte maşini dotate cu antene şi staţii de recepţie performante, care pot detecta, prin metoda triangulaţiei, orice emiţător radio situat în raza lor de acţiune.  Iar pentru cine nu ştie, banalul telefon GSM este exact asta: un emiţător (şi receptor) care transmite  pe frecvenţa (sau mai nou frecvenţele, de când cu EDGE, 3G samd) în care operează  respectivul operator GSM .

Având în vedere că respectivul telefon de pe care s-a sunat la 112 se conectase la o celulă GSM (sau mă rog, la două foarte apropiate) mai era nevoie doar de două asemenea maşini, plasate la o oarecare distanţă una de cealaltă pe drumul judeţean care trece destul de aproape de locul accidentului, pentru a stabili cu precizie de câţiva metri locul de unde se efectuase apelul.

Practic, dl. general Opriş (care înţeleg că s-a tuns pierdut zilele astea) ar avea de răspuns urgent la câteva întrebări:

1. Deţine STS unităţi mobile de triangulaţie în judeţul Cluj? Dacă da, de ce nu au fost folosite?

2. Dacă nu deţine, de ce nu s-a cerut imediat ajutorul MApN când s-a stabilit că datele primite de la operatorii GSM nu permit o localizare exactă a apelului?

3. Cum îşi propune STS să monitorizeze şi să identifice eventualele utilizări ilegale ale frecvenţelor radio în judeţul Cluj (care pot aduce atingere siguranţei naţionale) dacă nu deţine asemenea mijloace?

Mă uimeşte că până acum nu s-a găsit nimeni să pună aceste întrebări elementare, aşa că am luat legătura cu unul dintre oamenii care îşi permit să-l mai deranjeze pe dl Opriş la ore de maximă audienţă. Să vedem ce iese.

P.S. Vă daţi seama că, dacă doctorul Zamfir avea instalat pe telefon un banal iGo (care nici nu necesită conexiune online şi poate indica locaţia la grad, minut şi secundă) ar fi dat singur la 112 locaţia exactă şi  îi „scotea” pe ăştia de la STS, iar noi habar n-am fi avut cum stau de fapt lucrurile?

Anunțuri

14 răspunsuri la Opriş STS, accidentul aviatic din Apuseni şi unităţile mobile de triangulaţie

 1. cobol spune:

  Banuiesc ca stii unde a lucrat Opris inainte de 1989, nu? Clar ca nu va scoate nici un cuvant pana dupa sedinta CSAT, unde Basescu o sa sustina ca nu exista motive pentru demitere.

 2. optimvs spune:

  Stiu CV-ul lui Marcel Opris si, in plus, stiu si ca e genul care tace si executa ordinul, nu se inghesuie pe sticla.
  Chestia e ca acum treaba e groasa, iar vina STS e destul de evidenta pentru oricine are cat de cat habar de detaliile astea.

 3. GreuDeGasitID spune:

  Tare gaselnita cu unităţile mobile de triangulaţie. Dar ma tem ca sunt cele din timpul lui Dej. Sa vedem, poate sare iepurele usl-ist de aici
  Pe ce post sa ma uit? 🙂

  • optimvs spune:

   Vad ca altii s-au prins, A3 evident. Habar n-am daca se baga sau nu, posibil sa nu vrea sa intre in detalii pe care nu le cunosc.
   Nu-i nici un secret, am vorbit cu Adi Ursu, am lucrat ani buni impreuna la Adevarul si Gandul. Mi se pare un subiect care chiar merita discutat public.

 4. Burgermeister spune:

  Iar tipa basistii ca te-ai vandut lui Voiculescu. Din ce inteleg nu sunt sanse prea mari sa semnezi petitia aia anti-antene, nu?

 5. GreuDeGasitID spune:

  In tot cazul tare rusinoasa povestea asta, rafuiala din presa. Antena a sarit din capul locului pe sts, b1 se repede cu juma de gura la Raed.

  • optimvs spune:

   B1 executa comanda lui Basescu dar eu zic ca in cazul asta A3 are 100% dreptate. Daca Opris nu prezinta vreo scuza valida trebuie sa plece. Eu nu vad ce raspuns plauzibil ar putea da la intrebarile pe care le-am pus mai sus.

 6. Burgermeister spune:

  Ma uit acum pe A3, au luat-o pe partea umana, tatal copilotului, avocatul prieten cu Iovan care povesteste ca asta se reapucase de pilotat ca nu se ajungea cu pensia, urmeaza parintii fetei care a murit etc. Chiar daca o sa zica de triangulatie o sa fie undeva peste doua ore cand nu se mai uita decat publicul lor de baza, care oricum nu pricepe chestii de-astea.

  • optimvs spune:

   Serios vorbind, tu ce credeai, ca o discutie strict tehnica de genul asta ar face audienta? Sa fim seriosi, cred ca 90% din populatia tarii nici nu poate spune cursiv, din prima, cuvantul triangulatie….
   Mie mi se pare important ca se aduce in discutie subiectul intr-o emisiune cu audienta mare, chiar si amestecat cu multe alte lucruri.

 7. cenusarul spune:

  bune intrebari! Sa updatezi daca primesti raspunsuri. In opinia mea, presupunand ca nimeni nu putea afla coordonatele exacte, STS trebuia sa le fi stiut demult… Altfel, la ce mai sunt buni? Stie cineva bugetul STS pe anul 2014? Stie cineva salariul mediu in STS?

 8. IOn spune:

  Băi, tu ori ești prost, ori ești prost. Sincer, înclin spre a II-a variantă.

  • optimvs spune:

   Va ti seama ca indivizi de genul acestui „Ion” au pareri, si le exprima vehement in spatiul public (folosind anonimitatea oferita de mediul online, ca altfel sunt extrem de lasi) si, mai grav, VOTEAZA?
   Saracul de el, altceva decat o insulta n-a putut articula, dar exista in spatiul virtual? Exista. Grohaie zilnic pe nspe site-uri? Grohaie. Si tot asa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: