De ce luptă cu disperare Băsescu pentru salvarea lui Opriş STS?

O ţară întreagă a asistat ieri la comedia jucată în CSAT, cu Băsescu susţinând în pofida oricărei evidenţe că STS şi-ar fi făcut treaba,  în vreme ce Ponta a venit cu temele nefăcute la o şedinţă la care trebuia pur şi simplu să spele podelele cu Opriş, Băsescu şi oricine altcineva ar fi încercat să apere ceva de neapărat. Nu are rost să reiau argumentele înşirate pe larg în postarea precedentă, trebuie adăugat doar faptul că aproape orice club de radioamatori organizează competiţii de detectare a unor emiţătoare plasate în păduri. Iar dacă STS-ul lui Opriş nu poate face nici măcar atâta lucru probabil e momentul ca domnul general de patru stele (mai multe decât aveau eroi care comandaseră mari unităţi operative în ambele războaie mondiale) să lase conducerea serviciului altuia mai capabil  şi să iasă la pensie.

Subiectul a alunecat acum dinspre vinovăţia STS (evidentă pentru orice om normal psihic şi care nu e pe ştatul de plată al ciracilor lui Băsescu sau al vreunuia dintre multele servicii româneşti) înspre încrâncenarea cu care Băsescu trage cu ghiarele şi cu dinţii de menţinerea în funcţie a lui Marcel Opriş.  Şi a lui Florian Coldea de la SRI sau Silviu  Predoiu de la SIE – nominalizaţi de Băsescu fără ca măcar să fi venit vorba despre ei, întrucât cele două instituţii chiar nu aveau nici un fel de atribuţii în cazul accidentului din Apuseni.

Prima întrebare pe care şi-o pune orice om cu neuronii funcţionali este „de ce şi-ar asuma un politician versat ca Băsescu o decizie foarte  impopulară şi care va fi speculată la maxim de adversarii săi politici?”. Iar răspunsul este evident mai complicat decât afirmaţiile destul de hazardate ale lui Ponta despre şantajarea lui Băsescu de către Opriş, din moment ce Opriş îi datorează exclusiv lui Băsescu ascensiunea fulminantă de după 2004, ascensiune începută într-un moment în care Băsescu era pe val după victoria contra lui Năstase şi nici un fel de şantaj nu ar mai fi putut să-l afecteze semnificativ.

De fapt, bătaia pe STS dintre Băsescu şi Ponta are ca miză controlul asupra singurului serviciu fără a cărui implicare nu e posibil să modifici semnificativ rezultatul unor alegeri.  Ponta a primit pur şi simplu un prilej care se iveşte extrem de rar sau deloc (o gafă uriaşă a unui serviciu special, percepută ca atare de opinia publică) şi îl speculează cum se pricepe, iar Băsescu e disperat să nu piardă controlul asupra STS chiar într-un an care se poate dovedi decisiv în legătură cu viitorul lui (şi nu mă refer doar la cel politic, dacă ne gândim la dosarul Flota).

A doua întrebare, chiar mai importantă decât prima, este în ce măsură Ponta poate trece de Curtea Constituţională proiectul de lege depus azi şi prin care STS ar fi reorganizat ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în subordinea MAI? În mod normal nici nu prea are cine să sesizeze Curtea în legătură cu acest proiect şi chiar dacă s-ar găsi vreun subterfugiu, tot nu e clar nici măcar la nivel teoretic ce obiecţii ar putea avea Curtea Constituţională cu privire la o lege referitoare la funcţionarea unei asemenea instituţii.

Evident însă că, din punct de vedere practic, nu va conta nimic altceva decât comanda politică, lucru care ne aduce la trista concluzie a acestui articol: Băsescu a reuşit să transforme România într-o ţară în care un general care are pe conştiinţă doi civili morţi cu zile pe timp de pace, din cauză că el nu şi-a făcut datoria, nici măcar nu se gândeşte la demisia de onoare. Dincolo de orice alte argumente, gargara lui Băsescu despre „carierele militare” devine cu atât mai ridicolă cu cât ne gândim la atitudinea pe care ar fi avut-o un militar de carieră aflat într-o asemenea situaţie  înainte de 1944…

Anunțuri

12 răspunsuri la De ce luptă cu disperare Băsescu pentru salvarea lui Opriş STS?

 1. cobol spune:

  Vrei sa spui ca inainte de 1944 un general cu atributiile lui Opris si-ar fi tras un glont in cap daca dadea chix in halul asta?

 2. optimvs spune:

  Hai sa nu exageram in halul asta, ca n-are nici un rost.

  Eu zic insa ca, pe vremea cand Armata era Armata, un general care o comitea asa de rau si-ar fi dat demisia de onoare in aceeasi zi, sau ar fi devenit pe loc un paria in toata societatea romaneasca. Asta inca inainte sa se afle ca studenta a mai fost constienta 5 ore dupa prabusire si ca putea fi salvata usor daca Marcel Opris isi facea datoria.

  (nu ma refer strict la momentul ala, ca nu era treaba lui sa raspunda la telefon la 112, ci datoria de sef al STS, care presupunea crearea unui mecanism functional de depistare exacta a locatiei apelurilor de urgenta)

 3. bugermeister spune:

  Daca o sa fie dupa dreptate si Opris si altii ca el s-ar putea sa aiba de dat socoteala pentru multe lucruri intamplate in Romania in ultimii ani.

 4. optimvs spune:

  Hai sa lasam la o parte presupunerile, ca nu e nevoie de ele, acum avem certitudini.

  Doi doctori care au sunat la 112 declara ceva, iar purtatorul de cuvant al STS ii face pur si simplu minicnosi, sustinand ca doctorul Radu Zamfir ar fi transmis ora si data pe post de coordonate, iar doctorul Sorin Ianceu nici n-ar fi sunat la 112.

  Probabil pana maine il mai pune Opris pe Fulea sa dea un comunicat in care ne spune ca n-a cazut nici un avion si n-a murit nimeni….
  Numai pentru mizeriile astea si ar trebui demis instantaneu.

 5. GreuDeGasitID spune:

  In vor evident este vina 112 care nu a fost capabil sa se inteleaga cu medicul Zamfir. Este frustrant ca cei de acolo nu au fost capabili sa il ghideze pe medic sa afle cooordonatele. Vreau sa cred ca daca eram in locul operatorului de la 112 imi datea prin cap sa gasesc o metoda de a a afla coordonatele chiar daca se ajungea la un apel la tv/internet pt sugerarea de metode. 🙂

  Este si vina celor din guvern care ar fi trebuit sa asigure conducerea cautarii.
  Opris, ca sef al 112, trebuia sa demisioneze, cum a demisionat si ala de la interne.
  Carierele militare… ce mancare de kk. Nu mai stiu cum este chestia cu gradul si functia dar ai gresit, demisionezi, cel putin.

  Acum … fie astia de la usl sunt niste cretini fie sts NU fura voturile.
  Daca chiar ajuta la falsificarea rezultatului votului usl trebuia sa faca manevra asta inca de anul trecut 🙂
  Nu au facut asta deoarece stiu foarte bine ca nu este adevarat, dar da bine la prostime sa zici ca fura, fie deoarece nu s-au gandit la solutia asta, si atunci sunt niste prostovani. Si la cat sunt de banditi imi vine greu sa cred ca nu s-au gandit la asta.

  • optimvs spune:

   Serviciile nu puteau fura zeci de procente in Romania anului 2012. Trezeste-te la realitate, cand se vorbeste de furat alegeri se vorbeste de cateva zeci de mii de voturi, cat a fost diferenta intre Basescu si Geoana. In 2012 ar fi trebuit sa fure milioane, evident ca nu se putea asa ceva, nu mai suntem in 1946.

 6. GreuDeGasitID spune:

  Serviciul de urgenţă 112 nu are posibilitatea tehnică să localizeze celulare. Potrivit conducerii STS, dispeceratul primeşte doar o localizare primară, pe care o face operatorul de telefonie, folosind infrastructura şi softurile proprii. Ca în toate statele Uniunii Europene, 112 e un filtru: operatoarele preiau apelurile, le triază pe cele false, iar pe celelalte le trimit spre poliţie, ambulanţă sau pompieri. http://www.biziday.ro/2014/02/03/cum-preia-112-localizarea-facuta-de-firma-de-telefonie/

  Deci politia este de vina 🙂 si Ponta ce era la restaurant in loc sa conduca ce era de condus

  • optimvs spune:

   Asta e o confuzie pe care incearca s-o provoace basistii cu ora 😆
   Evident ca operatoarele alea de la 112 nu puteau localiza ele telefonul mai bine de atat. Dar 112 apartine de STS care POATE face triangulatie cu echipamente proprii.
   Deci, daca Opris isi facea treaba, sistemul ar fi functionat in felul urmator: operatoarea 112 transmitea echipelor de la ISU coordonatele obtinute de la operatorii de telefonie mobila -> aia de la ISU spuneau „doamna, sunt munti si ne-ati dat un sector de nspe km patrati” -> operatoarea spunea „un moment” dupa care lua legatura cu baietii cu urechi lungi de la STS si le spunea ca are un caz care necesita triangulatie. Aia deplasau echipe in teren dupa care transmiteau la ISU coordonate exacte.
   Treaba de nici doua ore, avand in vedere ca incidentul s-a produs relativ aproape de resedinta de judet, unde STS probabil ca tine tehnica respectiva.

   Asta daca Opris era preocupat de problema asta, nu de garajul lui Basescu samd.

 7. GreuDeGasitID spune:

  Deci Sts-ul nu o sa fie folositor la alegerile de anul asta?

  • optimvs spune:

   Cred ca bataia pe STS e pentru europarlamentare, Basescu are neaparata nevoie s-o vada din nou pe Macovei acolo, plus ca are si ambitia sa-i obtina lui EBA al doilea mandat.
   Fara Macovei la Bruxelles viitorul lui nu suna tocmai bine, cand o incerca USL-ul sa-l ia din urma cu dosarul Flota, dupa terminarea mandatului.

   Ponta cred ca isi face socoteli mai complicate si cu bataie mai lunga.

 8. GreuDeGasitID spune:

  Si de ce nu au facut pana acum? Anul trecut cand se vorbea de suspendare?
  Nu faceau nici acum daca nu era accidentul si incercarea de a pune responsabilitea pe basescu.

  Nu au facut deoarece stiu foarte bine ca sts nu fura 😉

  acum cu 112
  112 plaseaza apelul la politie/pompieri adica min de interne. aia vorbescu cu isu , interne nu? isu sau sefia de la interne cere ajutor de la sts daca ii duce capul, sau de la armata, sau de la cetateni. 112 si-a facut treaba, a filtrat apelurile. era treaba celor de la politie/pompieri sa gaseasca o solutie.

 9. optimvs spune:

  Cine a incercat sa puna responsabilitatea pe Basescu? 😆 Basescu s-a bagat in incaierare, incercand sa-l salveze pe Opris.

  In rest, nu stiu daca iti dai seama ce aberatie sustii: adica 112 (care apartine de STS) ar fi trebuit (zici tu) sa paseze orbeste mai departe la ISU o localizare facuta aiurea si sa se mai intereseze de caz doar cand cereau ajutor aia de la MAI? Asta desi oamenii aia din avion sunau din nou si din nou la 112, dadeau detalii etc? Serios? 😆

  Din punctul meu de vedere (si cred ca din al oricarui om care intelege situatia) lucrurile sunt clare: macar la al nspelea apel primit de la supravietuitori 112 TREBUIA SA SOLICITE CONDUCERII SERVICIULUI DIN CARE FACE PARTE sa ia masuri pentru deplasarea in zona a unor angajati echipati pentru a realiza triangulatia.

  Faptul ca nu au facut asta, desi era evident ca exista o problema de localizare, ii este direct imputabil lui Opris, cel care poarta raspunderea finala pentru procedurile folosite acolo.

  Repet, eu nu zic ca Opris trebuia sa raspunda el la telefon, sau sa fie musai la sediu si gata sa ia masuri fix in momentul ala. Ar fi aberant. Dar sistemul creat de el trebuia sa permita o localizare prompta si exacta, inclusiv prin folosirea tehnicii speciale, in caz ca informatiile venite de la operatorii GSM sunt insuficiente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: