STS dă vina pe medicii supravieţuitori, comunitatea de informaţii din România plăteşte oalele sparte

Într-un comunicat pe care mulţi s-au grăbit să-l califice drept delirant, purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, a susţinut că medicul Radu Zamfir ar fi transmis …  ora şi data de pe telefon în loc de latitudinea şi longitudinea indicate de GPS-ul smartphone-ului pe care îl folosea pentru stabilirea coordonatelor. Citez:

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale protestează ferm faţă de afirmaţiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său şi pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicând ca şi coordonate ora afişată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1, care, evident, nu sunt cooordonate geografice”.

Mai mult, Adrian Fulea (şi deci STS) susţine că medicul Zamfir ar fi devenit necooperant când i s-ar fi atras atenţia că respectivele coordonate trebuiau să înceapă cu 46:

„La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonată care începe cu 46, a refuzat să mai dea alte informaţii, spunând că a transmis informaţiile şi că nu mai dă nimic”.

Având în vedere că l-am cunoscut destul de bine pe Adrian Fulea cu vreo 6-7 ani în urmă (nu reţin exact anul, pe vremea când eram acreditat la STS iar el fusese numit destul de recent putător de cuvânt) şi că la vremea respectivă omul nu era în nici un caz nebun, îmi vine greu să cred că s-ar fi ţăcănit între timp, din cauza „stresului” provocat de un job până mai ieri destul de liniştit. Şi chiar dacă Fulea îşi pierdea minţile, sigur nu apuca să emită de capul lui dar în numele instituţiei un asemenea comunicat. Cu alte cuvinte, textul respectiv nu trebuie considerat rodul vreunui derapaj mental ci este un punct de vedere oficial care ar trebui să producă nişte consecinţe, fie pentru cei care l-au emis, fie pentru cei care ar fi indus intenţionat în eroare opinia publică.

Poziţia STS este însă şubrezită din capul locului de faptul că respectivele afirmaţii nu sunt însoţite de nici un fel de dovezi.  La ora asta discuţia era închisă dacă, alături de comunicatul lui Adrian Fulea, venea pe mailurile redacţiilor şi fişierul audio NEMODIFICAT (materialul primar înregistrat de sistemul 112)  în care să-l auzim pe medicul Radu Zamfir dictând ora şi data pe post de coordonate.  Mă îndoiesc că înregistrările apelurilor la 112 au caracter secret şi chiar dacă ar fi avut puteau fi repede desecretizate, cum s-a întâmplat şi cu hărţile prezentate de STS în CSAT.

Având însă în vedere că până acum nu s-a întâmplat nimic de genul ăsta şi nici nu sunt semne că se va întâmpla, devine tot mai probabilă varianta că STS a încercat să dezinformeze cu bună-ştiinţă opinia publică, într-un moment în care aceasta era deja foarte pornită împotriva serviciului.  Evident, dacă se dovedeşte a fi adevărată, această variantă va avea, un impact foarte grav nu doar asupra STS (căruia oricum Ponta îi pregăteşte „degradarea” în departament în cadrul MAI) cât şi asupra întregii comunităţi de informaţii din România.

De altfel, un rol cât se poate de iresponsabil în această evoluţie nefericită a evenimentelor l-a avut şi Traian Băsescu, care, în timp ce-l apăra disperat pe Marcel Opriş, n-a avut nimic mai bun de făcut decât să-l alăture pe acesta lui Florian Coldea de la SRI  şi lui  Silviu  Predoiu de la SIE într-o înşiruire ad-hoc de ofiţeri cu cariere militare serioase, care n-ar trebui să fie afectate de disputele politice.  Opinia publică, încinsă la maxim de ceea ce percepe ca fiind vina unui serviciu special în morţile „cu zile” ale unor civili care încercau să salveze o viaţă, a perceput însă această „listă scurtă” a lui Băsescu ca pe o listă a băsiştilor din servicii, pentru menţinerea cărora actualul preşedinte va lupta până în pânzele albe.

Sincer habar n-am dacă Florian Coldea de la SRI  şi  Silviu  Predoiu de la SIE sunt sau nu implicaţi în măcar o parte din grozăviile şi abuzurile  care le sunt atribuite de Eduard Ohanesian şi de senatorul Valer Marian (cel exclus din PSD şi cercetat de ANI, evident după ce a făcut afirmaţiile mai sus menţionate). N-am văzut nici un fel de dovezi în acest sens şi nici nu cred că vom vedea prea curând. Dar cert este că serviciile din România (comunitatea de informaţii în ansamblul său) nu-şi pot permite să fie percepute de marea masă a populaţiei (nu de câţiva jurnalişti şi politicieni) ca nişte instituţii opresive, care execută orbeşte, în stil stalinist, ordinele tot mai aberante ale unui tătuc abuziv.

Iar din acest punct de vedere, ceea ce se întâmplă la STS loveşte şi în SRI şi în SIE, pentru că acum nu mai vorbim de interpelările lui Valer Marian sau de blogul lui Eduard Ohanesian, ci de un comunicat OFICIAL al unui serviciu special românesc care îi face mincinoşi pe medicii care au supravieţuit miraculos unui accident aviatic survenit în timp ce îşi făceau datoria.  Adică pe nişte oameni priviţi cu maximă simpatie de 99% din populaţia acestei ţări.

TOATE aceste instituţii de forţă ale statului au acum interesul să se facă deplină lumină în acest caz, pentru că altfel bănuiala care va începe să apese asupra lor în marea masă a opiniei publice va produce efecte incalculabile. Iar aceste efecte sunt de obicei decontate de asemenea instituţii într-un mod care nu le face bine nici lor, nici angajaţilor lor şi nici ţării. Dacă îi mai pasă cuiva de ea, desigur…

Anunțuri

14 răspunsuri la STS dă vina pe medicii supravieţuitori, comunitatea de informaţii din România plăteşte oalele sparte

 1. Burgermeister spune:

  Ba eu zic ca Fulea va fi scos imediat de nebun daca iese urat. O sa mai dea un comunicat zicand ca asta scrisese prostia de capul lui, ca l-au demis si cu asta basta. Opris ramane mai curat, mai uscat, el n-a stiut nimic, cum sa spuna el ca doctorul Zamfir a dictat ora si data drept coordonate GPS?
  Facem si pariu daca vrei.

 2. optimvs spune:

  Cam greu, daca se face asa ceva fara acordul lui Adrian Fulea, risca sa-l vada pe urma la A3 povestind cum ii dictase Opris comunicatul cuvant cu cuvant :))
  Iar ca sa-si dea acordul e cam greu, gandeste-te ca sanctiunile pe linie militara pentru o chestie de-astea ar fi destul de serioase.

  Vorbind pe bune, sigur ca nu era imposibil ca doctorul Zamfir, zguduit de accident, sa nu fi stiut prea bine ce dicteaza acolo. Dar in cazul asta aparea de mult inregistrarea, iti garantez.

 3. cobol spune:

  Eu am auzit prima oara de aia doi de la SRI si SIE cand a vorbit Basescu dupa sedinta CSAT. Cred ca la fel ca mine erau mai toti romanii, chiar si aia care se informeaza cat de cat, nu vorbesc de ziaristi si de cei care stau zilnic lipiti de televizor. De ce crezi ca i-a pomenit? Ca nu face el chestii de-astea fara nici un scop.

 4. optimvs spune:

  O fi vrut sa le arate pisica, ceva gen „daca nu va mobilizati pentru Opris imi iau mana de pe voi”. Imi e cam greu sa cred ca si-ar fi imaginat ca ii transmite semnale lui Ponta in felul asta.

  In orice caz, a fost o mare eroare, din motivele expuse in articol. Asa ceva pur si simplu nu se face, consecintele sunt incalculabile.

 5. GreuDeGasitID spune:

  Ca sa distraga atentia, sa mai arunce un os de ros pt presa.
  Poate chiar „TOATE aceste instituţii de forţă ale statului au acum interesul să se facă deplină lumină în acest caz, pentru că altfel bănuiala care va începe să apese asupra lor în marea masă a opiniei publice va produce efecte incalculabile.”

 6. optimvs spune:

  Incerca in romana, ca strangerea secreta de mana a fanilor B1 nu prea are inteles pentru publicul larg 😆

 7. GreuDeGasitID spune:

  a pomenit de ceilalti tocmai ca sa oblige institutile de forţă ale statului să facă lumină 🙂

 8. optimvs spune:

  La momentul ala STS nu emisese comunicatul in care dadea vina pe medici, deci nu era ce lumina sa faca SRI (iar SIE oricum n-avea ce face).

  Interpretarea asta n-are nici o treaba cu succesiunea evenimentelor, e trolling basist ieftin 😆

 9. GreuDeGasitID spune:

  nu stiu cum este cu succesiunea evenimentelor dar se presupune ca basescu controleaza serviciile ca urmare stia ce o sa comunice sts. mai ales ca sts a pricocit comunicatul cateva zile banuiesc.

 10. optimvs spune:

  N-are nici o logica, daca il aveau deja facut veneau cu ideea asta si in CSAT (medicii care i-ar fi bagat in ceata).

  In schimb, plauzibil e ca n-au vrut sa mearga asa de departe in prima faza, au venit cu hartile alea in CSAT si au sperat ca se potoleste treaba.

  Dupa ce au vazut ca nimeni nu inghite gogoasa (si primind semnale cu privire la starea de spirit a populatiei), au zis sa incerce si minunea asta cu medicii care au dat ora si data pe post de coordonate.

 11. GreuDeGasitID spune:

  Ne-am lamurit cu responsabilitatea STS vs ISU? Cu alte cuvinte daca Basescu protejaza vinovatii de la sts?

 12. optimvs spune:

  Nu-mi spune ca au descoperit Pora si Turcescu vreo chestie din care reiese ca ISU trebuia sa localizeze apelul, ca lesin de ras 😆

  Oricum, aici subiectul e altul: comunicatul STS care ii face mincinosi pe medicii din avion.

 13. cenusarul spune:

  problema este gresit pusa intentionat de sts. putea medicul sa le dea numarul de la pantof, greutatea lui in pounds si distanta pamant-luna, nici nu conta. Important era ca folosea un telefon pornit, cu care rusii l-au localizat si detonat pe Dudaev acum nu stiu cati ani. Un telefon pornit spune pozitia cu precizie foarte mare, indiferent cate antene sunt in zona. Restul e dezinformare.

 14. optimvs spune:

  Vorba lui Moromete: pe ce te bazezi? 😆

  Pentru triangulatie sunt necesare 3 statii de receptie. Problema, cum am spus in precedenta postare, e ca STS trebuia sa aduca de urgenta in zona niste statii mobile cand si-au dat seama ca nu obtin de la operatorii GSM o localizare exacta.

  Oricum, observ ca nu ai inteles subiectul acestei postari si te referi tot la precedenta. Aici e vorba de faptul ca purtatorul de cuvant al STS i-a facut mincinosi (fara a aduce nici o dovada) pe medicii care sustin ca au transmis coordonatele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: