De ce au ţinut românii cu Ludogoreţ?

 Toate site-urile ziarelor şi televiziunilor de sport abundau azi de comentarii postate de români fericiţi, care se bucurau din suflet de eliminarea Stelei şi de circumstanţele absolut neobişnuite în care s-a produs aceasta (isprava de zile mari a lui Moţi, devenit inclusiv în presa internaţională un Duckadam ad-hoc al Bulgariei).  Nu ştiu dacă azi noapte s-o fi ieşit şi în stradă, dar cu siguranţă mult n-a lipsit. Iar a pune fenomenul pe seama frustrării dinamoviştilor, rapidiştilor şamd, cum face presa becalizată şi condusă de canalii învăţate la „suta lui Becali” nu reprezintă altceva decât o combinaţie de prostie şi ticăloşie  specifică unor năimiţi gen Tolontan.

 Într-adevăr, fenomenul este bizar, mai ales dacă ne gândim că relaţiile dintre români şi bulgari, fără a fi oribile (cum sunt cele cu ungurii) nu sunt nici pe departe cordiale. Tradiţional vorbind, românii se uită cam de sus la bulgari, văzuţi ca un soi de vecini mai săraci şi mai înapoiaţi, buni doar să cultive legume gustoase, în vreme ce bulgarii ne consideră nişte şmecheri fanfaroni, care întâi le-am fi furat jumătate din Dobrogea la 1877 şi apoi am fi încercat (cu ceva succes în primă fază) să le furăm şi cealaltă jumătate, înjunghiindu-i pe la spate (Cadrilaterul după al doilea război balcanic).  Una peste alta, există tot soiul de resentimente, bulgarii au un complex de inferioritate faţă de noi (pe care nu l-ar admite nici morţi) iar noi avem un complex de superioritate care, în ultimii ani, a ajuns să nu se mai sprijine pe nimic.

 În acest context, faptul că o bună parte dintre români chiuie de bucurie după ce campioana României a fost eliminată din Champions League (şi a pierdut în felul ăsta vreo 12 milioane de euro) de echipa dintr-un oraş bulgar nu pare ceva firesc. Dacă adăugăm şi faptul că Razgradul este un orăşel  pe lângă care şi Slobozia pare o metropolă occidentală, deja această bucurie pare stranie de-a dreptul. Doar că toate aceste ciudăţenii trebuie analizate în contextul intern de la noi, context care le face dintr-o dată cât se poate de fireşti.

 Oricine a fost asaltat în ultimii ani de propaganda pro-Steaua revărsată de presa sportivă becalizată înţelege imediat de ce suporterii celorlalte echipe se simt agasaţi de sloganuri gen „Steaua e România” sau „Hai Steaua noastră”. Iar cînd toate canalele media care se preocupă cât de cât de sport încearcă disperat să acrediteze idei pur şi simplu false gen „Steaua are mai mulţi suporteri decât toate celelalte echipe la un loc”, „Steaua e singura care ne reprezintă cu cinste în plan internaţional” şamd, nu e de mirare că o bună parte a conaţionalilor noştri îşi doresc din tot sufletul ca această propagandă aberantă să nu mai aibă prilejuri să se manifeste.

 Cum s-a ajuns însă aici? Simplu, pe de o parte în presa sportivă au fost angajaţi după 1990 oameni fără nici un fel de mijloace de trai, de condiţie socială mai mult decât modestă, cu o cultură  extrem de precară, al căror singur rol era să execute orbeşte ordinele unor şefi veroşi gen Mitică Dragomir.  Uşor-uşor, aceşti indivizi şi-au făcut loc spre vârful ierarhiilor din redacţii, iar apariţia unui personaj ca Gigi Becali, învăţat să dea şpagă şi mânat de o dorinţă nebună de a fi băgat în seamă a fost mană cerească pentru ei.  Aşa s-a ajuns la simbioza aproape perfectă între presa sportivă românească şi dorinţele de mărire şi înavuţire ale unui oier perfid şi paranoic.

 Becali a înţeles perfect că nu trebuie decât să-i „miluiască” pe tolontanii de serviciu pentru ca aceştia să îngroape sub preş toate blaturile şi aranjamentele Stelei, toate furturile săvârşite cu complicitatea fluieraşilor borfaşi, toate titlurile furate prin ademenirea jucătorilor echipelor adverse.

  Uitaţi-vă la deontologul lui peşte cum pune pe masă dovezile pe care nu le-a mai putut îndesa sub preş după care concluzionează că „a fost un meci tulbure dar  cred că un titlu corect obţinut pe ansamblu”. Asta este presa sportivă becalizată şi ( împreună cu propaganda tip „Steaua e România”) acest gen de ticăloşie care blătuieşte titluri şi apoi spală blatul la TV, la ore de maximă audienţă este şi motivul pentru care românii care înţeleg ce se întâmplă în jurul lor dispreţuiesc şi urăsc Steaua lui Becali.

5 Responses to De ce au ţinut românii cu Ludogoreţ?

 1. Paul spune:

  Imi doream o infrangere a stelei – stelist fiind… O infrangere pentru a mai diminua ineptiile scrise de cei de la sport. ro. Infrangerea a venit, dar am mari indoieli in ceea ce priveste schimbarea modului de abordare a sportului, a gramaticii limbii romane si a respectului fata de cei ce mai intra pe acel site.

  • optimvs spune:

   Sport.ro inca a mai temperat tonul la un moment dat, cand trustul lui Sarbu era in scandal cu mimi stoica. Pe GSP insa avalansa era de neoprit.
   Pur si simplu indivizii astia dedulciti la niste firfirei azvarliti de cioban au facut ca o buna parte a romanilor sa urasca pasional o echipa romaneasca.

   In rest, cata vreme Becali plateste, astia o sa scrie in continuare aberatiile dictate de oier si de slugile lui. Poti sa fii sigur de asta.

 2. cobol spune:

  Cel mai mult ma bucur pentru Moti, de care isi batusera joc toate slugile din anturajul puscariasului, de la Chipciu la Slughita. Na ca v-a umplut Moti de respect oilor!

  • optimvs spune:

   Fara chestii de+astea cu oi samd, nu vreau sa coboram discutia la un asemenea nivel.

   In rest, intr-adevar Moti merita respect maxim, in primul rand pentru cum si-a asumat raspunderea intr-un asemenea moment. Se vedea pe fata lui Hamza cat de plin de respect era, lui nu i-ar fi trecut nici o secunda prin cap sa se bage.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: