Monica Macovei – „îngerul dreptăţii” care apără cu dinţii apucăturile ceauşiste din Parchetele româneşti

Parafrazând o vorbă celebră, aş zice că Macovei tocmai a demonstrat că poţi scoate procurorul din ceauşism, dar nu poţi scoate ceauşismul din procuror. Invitată vineri 21 noiembrie 2014  la Jurnalul de Seară de la Digi 24, Monica Macovei a apărat cu disperare şi percheziţiile făcute inuman la 5 dimineaţa şi reţinerile făcute pe stradă cu mascaţii şi televiziunile. Pe scurt, dacă am crede-o pe cuvânt, am deduce că Securitatea făcea o treabă excelentă în anii ’50, când dădea buzna peste români în case la ora la care tot omul doarme somnul cel mai dulce. Şi că dreptul la imagine al unui om care n-a fost condamnat pur şi simplu nu există, pentru că orice procuror îl poate plimba în cătuşe, dus de subţiori de doi mascaţi, oricând are chef.

Dar mai bine să admirăm cum Macovei îşi distruge singură orice relaţie cu alegătorii cărora chiar le pasă de drepturile omului:

Discutând strict pe afirmaţiile Monicăi Macovei, trebuie remarcată în primul rând perfidia cu care încearcă să ne prostească pe toţi în faţă. Lucru pe care îl face amestecând intenţionat situaţiile care pot să apară la arestarea unei persoane condamnate prin sentinţă definitivă (cazul „sinuciderii” lui Năstase) cu adevărata temă de discuţie. Respectiv cu REŢINERILE (sau chiar mai rău, aducerile la audiere, ca în cazul lui Mazăre) făcute cu mascaţi şi televiziuni. Evident, în cazurile persoanelor condamnate definitiv şi care sunt arestate pentru a fi aduse în penitenciar să-şi ispăşească sentinţa, argumentele lui Macovei în favoarea folosirii mascaţilor ar avea oarecare sens: persoana în cauză poate încerca să-şi facă rău sieşi sau ofiţerilor veniţi s-o aresteze, deci e bine să fie folosiţi oameni antrenaţi, care s-o poata imobiliza rapid. În rest însă, ar putea cineva să creadă că Mazăre, care era chemat la audieri (şi care nici măcar n-a fost reţinut după respectivele audieri) urma s-o ia la fugă prin parc, să se autosufoce cu bereta tip Che sau să-i ia la bătaie pe cei veniţi să-l ducă la DNA? Logic că nu, după cum nimeni dintre cei REŢINUŢI după 1989 pentru acuzaţii de corupţie nu a făcut nici cel mai mic gest care să justifice folosirea mascaţilor. SINGURELE cazuri în care se justifică folosirea mascaţilor la reţineri sunt cele ale interlopilor notorii gen fraţii Cămătaru şi în general ale persoanelor suspectate de infracţiuni comise cu violenţă (tâlhării, violuri, omoruri şamd).

Cât despre aducerea televiziunilor la REŢINERILE făcute de procurori (nu mai vorbesc de persoanele aduse la audieri), aici deja avem de-a face cu un caz clar ca lumina zilei de încălcare a dreptului la imagine al persoanelor reţinute.  SINGURELE motive pentru care se face acest circ televizat sunt 1. să se arate naţiei ca Parchetele nu toacă banii degeaba şi 2. să le fie distrusă imaginea, de obicei la comandă politică, persoanelor aduse la audieri. Numai cei  audiaţi (sau cei reţinuţi, evident dacă sunt eliberaţi fără a fi arestaţi preventiv) ar avea dreptul să cheme presa DACĂ DORESC SĂ O FACĂ.

A doua problema discutată de Macovei este cea a percheziţiilor făcute la 5 dimineaţa.  Aici deja fosta procuroare ceauşistă apără o practică descinsă direct din beciurile Securităţi, mai exact din perioada atroce a anilor ’50. Elementul surpriza de care vorbeşte Macovei este fără îndoială important, dar în cazul percheziţiilor singulare el trebuie asigurat prin supraveghere operativă şi alegerea celui mai prielnic moment, nicidecum prin terorizarea oamenilor la 5 dimineaţa.  Doar cand e vorba de operaţiuni ce implică numeroase percheziţii efectuate simultan se poate accepta, strict din motive operaţionale, efectuarea percheziţiilor la asemenea ore, pentru că altfel elementul surpriză ar fi imposibil de obţinut.

A considera însă că e normal să dai buzna peste o familie la ora 5 dimineaţa, să terorizezi copiii buimaci de somn cu mascaţii şamd doar pentru că unui procuror îi e LENE să supravegheze o locuinţă suficient cât să poată declanşa o percheziţie la o oră normală denotă de fapt un singur lucru: total dispreţ faţă de cetăţenii pe care legea şi implicit reprezentanţii ei trebuie să-i considere nevinovaţi până când instanţa decide contrariul.

Puţinii ameţiţi care au votat-o pe Macovei la aceste alegeri ar trebui să se uite bine la aceste două minute şi jumătate, în care fosta procuroare ceauşistă şi-a dat definitiv arama pe faţă. Ce ne-ar rezerva ea n-ar fi un stat de drept ci o cuşcă precum în „Ferma Animalelor” a lui Orwell, în care câinii de pază ai regimului îşi pot înfige colţii în orice membru al comunităţii, cu deplină impunitate…

 

P.S. Unii o compara pe Macovei cu Vadim, dar asemenea alăturare e pur şi simplu stupidă. Vadim a fost şi a rămas un bufon, care abera despre procese pe stadioane şi mitraliere când îl fura condeiul. Eu unul însă, când mă uit în ochii de peşte mort ai lui Macovei nu reuşesc decât să-mi imaginez ce bine s-ar fi simţit femeia asta în NKVD, cu Nagant-ul la şold.

 

 

14 Responses to Monica Macovei – „îngerul dreptăţii” care apără cu dinţii apucăturile ceauşiste din Parchetele româneşti

 1. cobol spune:

  Si totusi, nu poate fi inculpata pentru daune aduse Romaniei sau ceva de genu’ dupa ce a declarat pe unde a putut ca s-au fraudat 1.5 milioane de voturi la referendumul din 2012? Parca ameninta Felix ca ii face plangere chiar inainte sa ajunga la racoare.

  • optimvs spune:

   Fii sigur ca s-ar fi ascuns dupa imunitatea pentru declaratii politice daca ii facea Voiculescu plangere. Un asemenea dosar ar fi fost util doar pentru ca ar fi inchis definitiv discutiile despre asa-zisa lovitura de stat samd.

   • cobol spune:

    Si imunitatea asta pentru declaratii te apara de orice ai spune? Daca maine spune ca vrem sa invadam Rusia, ca stie ea sigur ca Iohannis a masat divizii de tancuri pe Prut, nu-i face nimeni nimic?

   • optimvs spune:

    Cred ca singurul lucru pe care i l-ar putea face ar fi s-o interneze la balamuc. Chestie care i-ar putea fi direct utila lui Macovei dar in plus ar folosi si la normalizarea discursului politic de la noi.

 2. cenusarul spune:

  daca nu mai poate sa-i bata in beci cu karata, macar sa-i umfle cu mascati la 5 dimineata. altfei bei cafeaua cand iti incepi ziua asa, n-est-ce pas?

  • optimvs spune:

   Au fost la un moment dat niste povesti despre niste gestionari din Gara de Nord pe care i-ar fi batut Macovei inainte de 1989, dar nimeni n-a putut aduce in studioul vreunei televiziuni un martor care sa-si asume o asemenea poveste. Nici macar un interviu in care sa fie citata cu nume si prenume o presupusa victima n-a aparut. Asa ca totul ramane deocamdata la nivel de cancan.

 3. GreuDeGasitID spune:

  Un pic cam are dreptate. Daca chiar se asteapta la obtinerea unor dovezi care altfel ar fi distruse nu este alta solutie. Cum ar merge altfel? Sa bata la usa sectoristul? Si sa il injure ala din casa si sa nu deschida? Ca este democratie? Sa se imbrinceasa in fata usi cu telefonul in mana? recunosti ma numarul? stii cine sunt eu? il sunt oe cutare. Cred ca numarul de ultraje ar exploda. In felul asta retinutul este protejat 🙂
  Dar doar un pic are dreptate. In majoritatea cazurilor sunt abuzuri facute cu gandul de ai speria pe oameni. si sa ii intrebe cu arma la cap „stii de ce am venit?”

  Revoltator este pe pe Bica au retinut-o se pe strada. De ce nu au navlit peste ea la 6 dimineata? Sa o scoata in chiloti din casa. Asa cum se face in 99% din cazuri?

  • optimvs spune:

   Nu are deloc dreptate. Problema la perchezitii este ORA, pe care ea o apara cu dintii. Intri la 5 dimineata peste oameni ca sa-i terorizezi, nu ca sa eviti ascunderea/distrugere probelor. Elementul surpriza se poate obtine la orice ora, daca operatiunea este organizata corect.

   Problema cu mascatii era la RETINERI (si uneori la aduceri, vezi cazul lui Mazare). Iar acolo evident ca nu exista nici o justificare pentru folosirea lor. Sectoristul poate sa-i spuna oricui „daca nu veniti cu mine civilizat, va aduc mascatii in catuse”. Si instantaneu orice smecher tare-n gura devine mielusel.

 4. GreuDeGasitID spune:

  Perchezitii. De fapt cred ca se intra la 6. Evident ca vorbim de teroare. Si de lene. Cine crezi ca sta, la un bloc de ex. sa pandeasca cand pleaca suspectul la munca? Sau sa se asigure ca nu este pe wc :). Ce dracu ar face atunci? Stau dupa el sa termine?
  De aceea se intra cat mai devreme, cat este ala in pat.Si in mod sigur majoritatea dosarelor sunt usor lipsite de dovezi si atunci in majoritatea cazurilor se fac perchezitii.

  Retineri. Nu este chiar asa civilizat. Cauta inregistrarea aluia de la constanta, prese CJ. Ce circ a facut cand au venit niste politisti in civil dupa el.

  • optimvs spune:

   Evident ca asta e ideea in cazul perchezitiilor cu noaptea-n cap: terorizarea oamenilor plus multa lene, incompetenta samd din partea procurorilor. Chiar si in cazul suspectilor care stau la bloc, cam cat de greu crezi ca e sa identifici locatarii unui apartament si apoi sa urmaresti vreo 2 zile intrarea blocului si sa le stabilesti rutina zilnica?

   Iar apropo de retineri ce anume a facut ala de la CJ? I-a impuscat pe procurorii in civil care l-au saltat, a luat-o la fuga pe sosea, a scos toporul? Sa fim seriosi, a facut un pic de gatvreo 2 minute si apoi a fost suit fara nici o problema in duba. Fara mascati dar desigur cu televiziuni…

 5. GreuDeGasitID spune:

  pai trebuie sa sa ridice de pe scaun pt a stabili rutina sau sa vorbeasa cu cei de la sectie….greu.
  ala a facut circ, de ce ca politist ar trebui sa suporti cateva scandaluri lunar cadn poti trimite mascatii?

  • optimvs spune:

   Sa fim seriosi, faptul ca un presedinte de CJ a facut un pic de scandal 2 minute nu e un motiv ca sa le violezi dreptul la imagine tuturor politicienilor plus unor numerosi cetateni cat se poate de obisnuiti care sunt retinuti sau adusi la audieri.

   Ai vazut faza cu „piratii software” (doi ochelaristi speriati) carora le-au intrat mascatii pe geamul de la bloc ca sa poata filma televiziunile mai bine? Aia e Romania pe care vrea s-o construiasca Macovei, ce sa ne mai ascundem dupa vrajeli cu Nicusor Constantinescu samd.

 6. GreuDeGasitID spune:

  Cred ca in general s-ar face scandal. si de asta se alege solutia brutala.
  sigur ca am vazut, sunt curios daca au fost condamnati macar cu o amenda. tineau un server de DC++, un kk

 7. […] ceva n-a îndrăznit să spună nici măcar sinistra procuroare ceaușistă Monica Macovei în 2014, când apăra la TV încătușările și descinderile cu mascați la 6 dimineața în cazurile care […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: