Klaus Iohannis este pe punctul de a rata şansa întoarcerii la o minimă independenţă a României

 După ce, sub conducerea fanariotului Băsescu, am fost practic reduşi la stadiul de colonie americană, se părea că alegerea lui Klaus Iohannis prin revolta la vot a românilor ne oferă şansa la o minimă independenţă. Venirea intempestivă a celor doi emisari americani, imediat după alegeri, indica limpede faptul  că Ponta „primise firmanul” şi că alegerea lui Iohannis fusese o imensă surpriză la Washington, în ciuda aberaţiilor slobozite de Dragnea pentru a justifica pierderea alegerilor.

 Evident, nici un om cu mintea întreagă nu se aştepta ca Iohannis să înceapă să facă pe nebunul cu americanii, care sunt totuşi cei mai importanţi parteneri externi ai României. Eu unul speram însă într-o revenire la o postură demnă, după ce Băsescu (ca şi Constantinescu sau Iliescu în al treilea mandat) ne-au ţinut în poziţia „capră” în faţa „marelui licurici”. Ceea ce ar fi însemnat, de pildă,  ca Iohannis să întreprindă imediat după preluarea mandatului o vizită oficială în SUA ca preşedinte în exerciţiu, la invitaţia omologului său american, NICIDECUM să plece acum repede-repede în SUA ca preşedinte ales, pentru o aşa-zisă „vizită neoficială”.

 Practic, această „vizită neoficială”dă impresia că Iohannis se duce să-şi primească ordinele de la aceiaşi piţifelnici din Departamentul de Stat care ne-au ţinut în joc de glezne şi pe vremea lui Băsescu.  Singur, nu e la fel de penibilă ca vizita lui Ponta, care s-a dus înainte de alegeri să „primească firmanul”, aducând drept dovadă în ţară o poză făcută cu Obama pe culoarele de la ONU (asta după ce oferise pe post de butoaie cu galbeni cam tot ce-şi puteau dori Chevron, Exxon şamd în România). Dar nici nu indică în nici un fel o reîntoarcere la minima demnitate pe care, ca şi mine, o doresc tot mai mulţi români…

 Sincer, nu înţeleg ce-l mână pe Iohannis să facă acest gest? Are în spate un uriaş vot popular, nu a trebuit să se căciulească prin SUA înainte de alegeri, aşa că normal  era ca (după vizita absolut obligatorie întreprinsă în Modova cu ocazia alegerilor de peste Prut) să anunte PUBLIC ambasada SUA că aşteaptă cu mare drag invitaţia preşedintelui Obama pentru o vizită oficială în SUA. Şi să facă asta punctând foarte clar că i se pare absolut normal ca prima vizită oficială să fie în SUA etc etc. 

 Ce-o mai fi om mai vedea, dar deocamdată prima dintre speranţele pe care mi le pusesem în Klaus Iohannis se cam clatină…

9 Responses to Klaus Iohannis este pe punctul de a rata şansa întoarcerii la o minimă independenţă a României

  1. cobol spune:

    Daca i-or fi zis toti aia din servicii ca e musai sa mearga poate n-a vrut omul sa intre in conflict cu establisment-ul inca de dinaintea inceperii mandatului. Ai observat ca il laudau ieri la Romania TV?

    • optimvs spune:

      Eu ma gandesc ca un om venit din afara sistemului, care castiga functia suprema in stat pe un asemenea val de incredere si speranta, nu ar trebui sa lase niste birocrati sa-l impinga de la spate in functie de interesele lor.

      Am vazut ca au inceput sa-l perie la Ghita TV, dar asta pare mai degraba o reorientare a postului pentru ca vor sa-l puna in antiteza pe Iohannis cu Iliescu, dupa ejectarea lui Ghita din PSD.

  2. burgermeister spune:

    Vad ca s-au pus in circulatie niste zvonuri cu privire la faptul ca Iohannis n-ar fi la prima vacanta facuta in SUA. Ce-o mai insemna si asta?

  3. GreuDeGasitID spune:

    Dupa tepele cu Basescu eu nu mai am asteptari de la politicieni. Iohannis a fost raul mai mic. asa ca nu am asteptari de la el si nici dezamagiri. 🙂
    Povestea cu americanii arata pozitia Romaniei in fata americanilor nu a presedintelui. Pur si simplu Obama nu poate fi deranjat pt un stat sud-european.

    • optimvs spune:

      Din fericire eu nu am votat vreodata cu Basescu (nici macar la primarie) si in general vorbind nu cred ca am luat vreodata teapa la vot. Asa ca acum sunt destul de contrariat.

      A spune ca Obama nu are timp pentru un stat est-european cam denota superficialitate. Romania are granita cu Ucraina, l-ar fi usturat rau pe Obama daca aici venea la putere vreun rusofil.

  4. GreuDeGasitID spune:

    daca, dar nu era cazul. si oricum odata invitat ce putea sa faca?

    • optimvs spune:

      Americanii nu puteau sti daca este sau nu cazul, pentru ca nu au luat nici un moment in serios posibilitatea ca Ponta sa piarda. De-aia au si venit aia doi val-vartej imediat dupa alegeri, sa ia cat de cat contact cu invingatorul-surpriza.

      Cat despre ce putea face Iohannis daca o fi fost invitat la Departamentul de Stat pe canale neoficiale, eu raman la parerea ca trebuia sa exprime politicos dar ferm ideea ca relatiile lui cu SUA sunt la nivel de presedinte.

  5. burgermeister spune:

    Aia la A3 zic ca merge in vacanta la Palm Beach la familia unor prieteni romani carora le-a botezat copilul in 2013. Si da-i cu Florida e mult mai departe decat Dubai etc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.