Cum s-au făcut de râs DNA şi Codruţa Kovesi în cazul Ecaterinei Andronescu

Ideea de justiţie independentă în România a mai primit zilele trecute o palmă cu piciorul după ce DNA a anunţat-o pe Ecaterina Andronescu (în urma audierii acesteia vreme de câteva ore) că este suspectată doar de abuz în serviciu în dosarul Microsoft. Cum nici DNA nici şefa acestuia, Codruţa Kovesi, nu au venit cu precizări în cele câteva zile scurse de la audierea Ecaterinei Andronescu, cred că putem afirma că referatul DNA înaintat Parlamentului pentru ridicarea imunităţii Ecaterinei Andronescu a fost doar o  sinistră cacealma.

Motivul e simplu: în acest referat scrie negru pe alb că „În perioada 2001-2009 a pretins şi primit de la firma SIVECO şi firmele colaboratoare foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare, pentru sine sau pentru altul, în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul, fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 C pen. rap. la art. 309 C pen., luare de mită prev. de art. 7 din Legea 78/2000 rap. la art. 289 C pen., trafic de influenţă prev. de art. 7 din Legea 78/2000 rap. la art. 291 C pen. şi spălare de bani prev. de art. 29 din Legea 656/2002, cu aplicarea art. 35 şi art. 38 C pen. şi cu aplic. art. 5 C pen. „

Referatul poate fi consultat de oricine pe site-ul dc news iar în caz că dispare miraculos de acolo l-am salvat şi eu, să fie. Citatul de mai sus este corect şi complet, nu există nici un dubiu că DNA-ul a sugerat Parlamentului faptul că ar exista probe clare că Ecaterina Andronescu se face vinovată de luare de mită, spălare de bani şi trafic de influenţă, infracţiuni mult mai grave decât un abuz în serviciu care, de multe ori, poate fi destul de discutabil.

Pe scurt, imaginea publică de persoană modestă, cu venituri limitate, pe care Ecaterina Andronescu o avea în ochii multor alegători a fost pur şi simplu spulberată de un referat intens mediatizat dar ale cărui acuzaţii grave s-au spulberat de parcă nici n-ar fi fost DUPĂ O SINGURĂ AUDIERE.

Şi aşa se ridică legitima întrebare: cam cât de strâmbă este o lege care permite unor procurori şă-şi bată joc, cu desăvârşită impunitate, de imaginea unui om, oricare ar fi acesta?  Mi se pare cât se poate de evident că una dintre priorităţile legislative ale României ar trebui să fie responsabilizarea procurorilor prin introducerea răspunderii patrimoniale. Nu de alta, dar dacă Ecaterina Andronescu deschide un proces la CEDO şi câştigă daune pentru că nu i-a fost respectat dreptul la imagine, eu unul n-am chef să plătesc vreun leu în locul Codruţei Kovesi sau al subalternilor ei…

Anunțuri

9 Responses to Cum s-au făcut de râs DNA şi Codruţa Kovesi în cazul Ecaterinei Andronescu

 1. cobol spune:

  Astia nu-i dau seama ca facand asemenea jocuri politice compromit imaginea institutiei? E ca si cum il arestezi pe X pentru talharie si viol in grup si pe urma ii dai o amenda pentru ca a traversat pe rosu.

  • optimvs spune:

   E chiar mai grav decat atat, pentru ca in ipoteticul caz X descris de tine ar fi probabil vorba doar de incompetenta. In timp ce in povestea cu Ecaterina Andronescu este destul de evidenta comanda politica…

 2. GreuDeGasitID spune:

  Problema este ca actualul parlament/guvern nu sunt de incredere pt a face asta. Acum sunt inca speriati dar de la anul se vor folosi de eventuala introducerea a raspunderii procurorilor pt a reduce din atributiile dna.

  • optimvs spune:

   Asta e una dintre temele false ale propagandei basiste, care urmareste doar perpetuarea totalei impunitati a procurorilor in raport cu abuzurile comise.
   Legea privind raspunderea patrimoniala a magistratilor nu trebuie sa aiba nimic de-a face cu atributiile DNA. E vorba ca eventualele daune decise de CEDO in cazurile de incalcare a drepturilor celor cercetati sa fie achitate de procurorul sau procurorii care au instrumentat cazul si au comis abuzuri, nicidecum de contribuabilul roman (cum se intampla azi).

   Chestia asta ar elimina instantaneu comenzile politice din activitatea procurorilor, pentru ca nimeni n-ar avea chef sa scoata din buzunar zeci sau chiar sute de mii de euro. In timp ce acum sunt destui care stau cu urechea ciulita la ce indicatii mai da Basescu la televizor, stiind ca executand asemenea „sugestii” avanseaza fulminant in cariera si nu risca sa pateasca nimic.

 3. GreuDeGasitID spune:

  nu stiu daca are cineva interes. pare evident ca o masura ca asta ar bloca procuratura. ma intreb in alte tari cum se procedeaza

  • optimvs spune:

   Sa fim seriosi, singurul lucru pe care l-ar bloca ar fi abuzurile comise la comanda, prin care este terfelita imaginea unor oameni.
   Tu crezi vreo secunda ca aia care au facut referatul DNA in cazul Ecaterinei Andronescu erau tampiti si nu isi dadeau seama ca n-au nici un fel de probe pentru dare de mita, spalare de bani samd? Despre ce discutam?

 4. GreuDeGasitID spune:

  au fost generosi 🙂

 5. GreuDeGasitID spune:

  Evident ca este o chestie revoltatoare si abuziva/ evident ca acuzatia de abuz este pusa pt a mai salva ceva din situatia de kk in care se afla acum dna

  • optimvs spune:

   Apropo de abuzul in serviciu situatia este mai nuantata, in sensul ca respectivul contract este in mod clar unul pagubos pentru stat iar Ecaterina Andronescu, in calitate de ministru, n-a facut absolut nimic pentru a opri derularea lui.
   Daca se cerea ridicarea imunitatii doar pentru asa ceva (abuz in serviciu din neglijenta/ din obedienta cum ar veni) eu unul nu aveam absolut nimic de comentat.
   Chiar ar fi fost un semn ca DNA isi face corect treaba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: