Atacul de la Charlie Hebdo este un asasinat politic, nu un act de terorism

Mă uitam azi la toţi pseudo-experţii infiltraţi de servicii prin redacţiile diverselor televiziuni şi mă amuzam copios de felul în care aceştia încercau să acrediteze ideea că atacul de la Charlie Hebdo este un act  terorist, eventual legat de autoproclamatul Stat Islamic. A fost de-a dreptul comic să vezi cum, încă din primele ore de după atac, se vorbea despre felul în care toate ţările NATO trebuie să-şi ridice nivelul de alertă teroristă. Subînţelegându-se că, în acest context, ar fi nevoie de mărirea bugetelor serviciilor secrete.

În realitate, chiar dacă nu există o definiţie unanim acceptată la nivel internaţional a terorismului, cam toate ţările civilizate consideră că un atac terorist este o operaţiune menită să favorizeze atingerea unui ţel politic, religios şamd prin crearea unui climat de teroare în rândul populaţiei, prin lovirea unor ţinte alese exact pentru posibilitatea de a ucide sau răni grav victime aleatoare. Sau prin atacarea unor ţinte militare dar fără nici o preocupare pentru evitarea victimelor civile.

Pe de altă parte, ceea ce s-a întâmplat azi la săptămânalul satiric Charlie Hebdo se potriveşte perfect definiţiei asasinatului politic: o echipă de ucigaşi antrenaţi, mascaţi şi înarmaţi cu arme de asalt  a atacat şedinţa de redacţie a unei publicaţii de satiră şi a ucis caricaturiştii (şi alţi câţiva angajaţi) ale căror convingeri  veneau în flagrantă contradicţie cu cele ale asasinilor. După care acest commando al morţii a mai ucis şi doi poliţişti veniţi la locul faptei şi apoi a părăsit nestingherit locul crimei, fără urmăriri ca-n filme şamd.

Evident, nici o legătură cu un fanatic cu ochii injectaţi care apasă declansatorul vestei pline cu exploziv în timp ce zbiară Allahu Akbar, sau cu individul cât mai cenuşiu care plasează o bombă în tomberonul dintr-o staţie de metrou. Atacatorii de la Charlie Hebdo ştiau exact pe cine vor să ucidă şi nu au ucis decât ţintele desemnate plus pe cei care le-au stat în cale (paznicul de la intrare, poliţiştii veniţi la locul faptei).

Motivul pentru care la noi (şi nu numai) este prezentat acest asasinat politic drept un act terorist este foarte simplu: un climat de teroare este cel în care instituţiile statului menite să combată ameninţările teroriste îşi pot mări fără probleme bugetele, personalul şi chiar influenţa în societate. Pe de altă parte, dacă s-ar pune corect problema şi s-ar discuta despre un asasinat politic, românul s-ar întreba simplu: este repetabil la noi acest scenariu? Există la noi persoane care duc politica editorială a publicaţiei Charlie Hebdo? Iar răspunsul fiind evident negativ, ioc bugete suplimentate pentru „creşterea nivelului de alertă anti-teroristă”…

Sigur, nu trebuie să-i blamăm prea tare pe cei care, până la urmă, se ocupă totuşi de siguranţa noatră: orice organizaţie tinde în mod natural să se extindă, să-şi mărească influenţa în societate şamd, iar serviciile secrete nu au cum să facă excepţie. Problema noastră este că societatea civilă, cea care ar trebui să ţină în frâu această tendinţă naturală, este reprezentată în ochii publicului larg de un număr de indivizi cărora practic li se văd epoleţii…

10 Responses to Atacul de la Charlie Hebdo este un asasinat politic, nu un act de terorism

 1. cobol spune:

  Inteleg punctul tau de vedere, dar unde se trage linia intre asasinat si terorism? Ce trebuiau sa faca in plus islamistii aia ca sa fie corecta folosirea termenului de terorism?

  • optimvs spune:

   Linia o trage cam toata lumea in momentul in care atacul nu vizeaza o tinta precisa, cu mijloace care fac posibila lovirea ei fara victime colaterale.
   Adica daca islamistii astia puneau o bomba care ridica la ceruri tot blocul in care se afla redactia, mesajul transmis populatiei ar fi fost „aveti grija sa nu lucrati/locuiti langa oameni care fac misto de Profetul nostru, ca va poate lua mama naibii cu familii cu tot”. Nu mai vorbesc daca puneau o bomba intr-o piata si pe urma revendicau atentatul spunand ca a fost cauzat de cele publicate de jurnalisti.

   Cand insa X se duce si-l asasineaza pe Y ca urmare a unui diferend de opinie, asta se cheama asasinat politic, nu terorism.

 2. Silviu Marin spune:

  Crima e crima. Va loviti in semantica acum.

  • optimvs spune:

   Crima e crima, dar nu oprice crima este terorism. Asta e ideea.

   Eu ma lovesc de semantica pentru ca pe baza semanticii asteia se umfla bugetele serviciilor in timp ce spitalele n-au bani nici pentru chestii elementare…

 3. GreuDeGasitID spune:

  cred ca ai dreptate, toturi rezultatul o sa fie terorizarea presei occidentale care nu o sa mai aibe curaj sa comenteze impotriva ismalului. si tot la terorism se ajunge.

  • optimvs spune:

   Nu are cum sa fie terorizata „presa occidentala”, motivatia atacului a fost una cu totul particulara.

   E ca si cum ai spune ca daca un islamist radical il impusca pe pastorul ala american care a ars Coranul, toti preotii crestini din lume ar fi fost terorizati…

 4. cenusarul spune:

  foarte justa distinctia! Toti agentii CIA care faceau asasinate in America Latina nu erau deloc teroristi ci asasini.

 5. GreuDeGasitID spune:

  de la cazul particular al caricaturilor se ajunge usor la „vorbesti de rau islamul iti luam gatul”.

  • optimvs spune:

   Greşit. Ca idee, Coranul nu prevede explicit pedeapsa pentru blasfemie, iar in tarile in care se aplica legea islamica se merge de la amenzi si se ajunge pana la pedeapsa cu moartea, intre cele doua extreme existand desigur pedeapsa cu inchisoarea samd.
   Cu alte cuvinte, exclus ca intr-o tara occidentala sa se ajunga la atacuri impotriva redactiilor, exceptand cazurile cu adevarat iesite din comun cum a fost cel de la Charlie Hebdo (caricaturi scabroase cu Mahomed publicate de-a lungul unui numar de ani, cu diverse ocazii etc).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: